Berta Sándor

Milliárdokat fektet be egy startupba a Volkswagen

A vállalkozás az autonóm autók fejlesztésével foglalkozik.

A Volkswagen komoly összeget invesztál az Argo AI nevű cégbe. A német gyártó 2,6 milliárd dollárt ruház be a startupba, amely már harmadik generációs önállóan közlekedő gépkocsikat tesztel Detroitban és korábban teszteket szervezett Austin, Miami, Palo Alto, Washington, D.C. és Dearborn (Michigan) területén.

A Volkswagen az összegből egymilliárd dollárt fektet be az Argo AI székhelyébe és a következő három évben 500 millió dollár értékben vásárol Argo AI-részvényeket a Fordtól. Emellett a német gyártó átadja a startupnak az Autonomous Intelligent Driving (AID) nevű vállalatot, amelynek az értékét 1,6 milliárd dollárra becsülik. Az üzletnek köszönhetően az Argo AI globális piaci szereplővé válhat és az értéke több mint 7 milliárd dollárra nő majd. Dr. Herbert Diess, a Volkswagen első embere kijelentette, hogy ez egy olyan tranzakció, amellyel mindenki nyer és egy ilyen jellegű együttműködés az autonóm közlekedésben dolgozó legokosabb szakembereket hozza össze.

Az Argo AI székhelye Pittsburghben van és eddig a Ford számára elkészített egy virtuális vezető rendszert, valamint számos nagy felbontású térképet. Az üzletnek köszönhetően e megoldásokhoz a jövőben a Volkswagen is hozzáférhet és azokat beépítheti a járműveibe. A tranzakció hivatalosan 2020 első felében zárul majd le. Az Argo AI igazgatótanácsában kettő helyet kap a Volkswagen, kettőt a Ford, míg a fennmaradó három hely a vállalkozás képviselőié lesz.

A mostani bejelentés azt jelenti, hogy beigazolódott a korábbi hír, miszerint a Volkswagen azért hátrált ki az Aurora projekt mögül, mert a jövőben inkább a Forddal működne együtt és fejlesztene önállóan közlekedő gépkocsikat, illetve egy ideje már be akart fektetni az Argo AI vállalkozásba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!