Berta Sándor

Milyen egy robot mellett dolgozni?

A gépekkel kapcsolatban általában az merül fel, hogy hány munkahelyet veszélyeztetnek vagy mennyire megbízhatók. Holott az is rendkívül fontos, hogy az ember hogyan érzi magát, ha egy robot mellett kell dolgoznia.

Egy gép szempontjából az emberek egyetlen dolgot teremtenek: káoszt. Furcsa mozdulatokat tesznek, kiszámíthatatlanul reagálnak, különösen akkor, ha stresszesek, idegesek vagy unatkoznak. A munkások szintén kényelmetlenül érzik magukat a robotok társaságában, mert nem beszélgethetnek azokkal, nem mesélhetnek nekik vicceket és nem alakulhat ki a két fél között kollegiális viszony.

Egy chemnitzi raktárban egy olyan különleges robotkart tesztelnek, amelyet szenzorokkal, mikrofonokkal és mozgásérzékelőkkel láttak el, de nem a jobb munkavégzés érdekében, hanem hogy rögzítsék a körülötte lévő emberek viselkedését. A szenzorok feljegyzik a mozdulatokat, de mindenekelőtt próbálják rögzíteni az érzelmi reakciókat, a stresszt, az izgalmat és a gépektől való félelmet. A Fraunhofer Társaság projektjének témája a robofóbia. A kinyert adatok segíthetnek abban, hogy hosszú távon javuljon a gépek és a felhasználók együttműködése. Ez fontos, hiszen egyre több robot jelenik meg az üzemekben.


A szalag melletti munkások egyáltalán nem úgy viselkednek a robotok közelében, ahogy a magasan képzett mérnökök

Alois Knoll, a Müncheni Műszaki Egyetem professzora kijelentette, hogy a projekt keretében kifejlesztendő rendszerrel szemben elvárás, hogy képes legyen jelezni a körülötte lévő embereknek, hogy milyen a belső állapota. Erre akár a piros és zöld színben világító lámpák is alkalmasak lehetnek. A gépek nagyon nehéz helyzetben vannak, hiszen az emberi mimika nagyon bonyolult, egy mozdulat teljesen mást jelenthet két kultúrában. A robotnak meg kell tanulnia ezeket a reakciókat megkülönböztetni egymástól és mindegyikre megfelelően kell reagálnia.

Az új robotok megalkotásakor általában már szempont az, hogy nagy szabadságot biztosítsanak az embereknek, de ne sérüljön a produktivitás sem. Marko Pfeifer, a Fraunhofer Társaság főrészlegvezetője elmondta, hogy gyakori jelenség, hogy az alkalmazottak úgy gondolják, ők is képesek - egyedül - megoldani egy feladatot. Ez azonban nem csupán veszélyes lehet, de komoly időveszteséget is okozhat az egyes vállalatoknak. Ha egy robot önállósága nő, akkor nehezebb megjósolni, hogy hogyan fog reagálni a környezete egy helyzetre. Pfeifer szerint még legalább tíz évre lesz szükség ahhoz, hogy emberek és gépek együtt tudjanak dolgozni.


Mohamad Bdiwi, a Fraunhofer Társaság részlegvezetője 12 éve foglalkozik az ember-gép együttműködéssel és 1,5 éve a robofóbiával. A Chemnitzben zajló kísérlet során a résztvevők nem csupán kérdőíveket töltöttek ki, hanem az érzelmeiket is feljegyezték. Az gyorsan egyértelművé vált, hogy rendkívül nehéz megkülönböztetni egymástól a félelmet és a stresszt. A szakértő kiemelte, hogy még hosszú ideig nem tudják majd teljesen megérteni robotok az embereket. A cél annak kiderítése, hogy mennyi kommunikáció kell a két fél között az optimális együttműködéshez, s ahhoz, hogy a gép dolgozni tudjon, de közben az emberek se érezzék magukat korlátozva.

Martina Mara, a linzi Johannes Kepler Egyetem professzora tavaly júliusban úgy vélte, hogy a felhasználók félnek a robotoktól, éppen ezért mindennél nagyobb szükség van a két fél közötti kapcsolatépítésre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • gosub #4
  Mi az, hogy robot mellett dolgozni? Értelmezhetetlen a kérdés. Konkretizálva, milyen pl. egy CNC marógép mellett dolgozni? Semmilyen. Csinálja amire programozták.
  Amúgy meg nagyon helyes, hogy tartanak ezektől az emberek, elvégre egy gép ami masszív, erős és mozgást tud végezni mindig veszélyforrás.
 • kvp #3
  "Milyen egy robot mellettt dolgozni? Szerintem csodálatos, de valami szorongató érzés is van benne."

  Szerintem meg csak siman unalmas. Foleg ha a munka is eleg monoton. Semmivel nem okosabbak ezek az ipari gepek mint egy automata szovoszek vagy egy froccsontogep.

  Ezek egyelore nem intelligens gepek, nem ertik amit az ember mond vagy mutat nekik, kiveve ha az ember programozo, akkor viszont latszik mennyire butak. Ha tudjuk mire mit fognak lepni nincs veluk gond. A fo problema az, hogy akik ertik hogyan mukodnek azok csak max. betanitjak oket, de nem dolgoznak a szalag mellett, akik meg igen, azoknak sokszor az automata kenyerpirito is varazslat.

  A megoldas a maradek emberek kivaltasa a szalagmunkaknal es az intelligensebb robotok bevezetese a specialis feladatoknal. Egyebkent szvsz. konnyebb lenne az embereket megtanitani a gepek nyelvere mint a gepeket a kismillio eltero kultura jelzeseire es szokasaira.
 • mikcip #2
  Milyen egy robot mellettt dolgozni? Szerintem csodálatos, de valami szorongató érzés is van benne. Nagyon sok videó mutat robotokat, illetve olyan célgépeket, amelyek nagyon összetett funkciókat látnak el, és tevékenységük látványa lenyűgöző. Csodaszép, olyan, mint valami balett. Embertelenül szép, kegyetlenül tökéletes... kivéve, ha valami nem jön össze úgy, ahogy a program szerint kéne.
  Azt gondolom, hogy ezt az érzést lehetne csökkenteni azzal, hogy a robot mellet egy tábla volna, amelyen szerepelne a robot építőinek arca, és neve. Hiszen valójában a robot tevékenysége, illetve a működtető program ezeknek az embereknek szellemi szülötte. Ezekenek az embereknek a látványa a mindennapi munkában a robot mellet valamikép áthasonlítaná a robot látványát.
  Vagy a tábla helyet egy képerrnyő a roboton, amelyen ezeknek az embereknek az arcképe jelenne meg sorban, nap, mint nap...
  Gondolom én.
  Utoljára szerkesztette: mikcip, 2019.07.12. 12:56:13
 • Zoliz #1
  Hát nem mosolyognak rájuk az biztos, kivéve ha degeneráltak és élőlénynek nézik azt ami nem az.