Berta Sándor

Az Amazon nyerte a JEDI projektet, az Oracle perel

Szerintük a védelmi minisztérium felhőszolgáltatására kiírt feltételek direkt egy pályázóra voltak szabva. A vita tétje tíz milliárd dollár.

A Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEWDI) nevű pályázati rogramot az amerikai védelmi minisztérium hirdette meg és a győztes az Amazon Web Services (AWS) lett. Az eredménnyel ugyanakkor nem volt elégedett minden induló: az Oracle tisztességtelennek nevezte a döntést és azzal vádolta meg az AWS-t, hogy manipulálta a 10 milliárd dolláros pályázatot. A társaság szerint a védelmi minisztérium azon munkatársai, akik kapcsolatban voltak az Amazon leányvállalatával, eleve úgy írták ki a pályázatot, hogy a követelmények rá legyenek szabva.

Dokumentumában az Oracle kiemelte, hogy csak a két legnagyobb felhőszolgáltatónak volt esélye. Az Amazon Web Services mellett ez a másik társaság a Microsoft volt, amelynek elnöke és jogi igazgatója, Brad Smith tavaly október végén azt nyilatkozta, hogy továbbra is együttműködnek az amerikai védelmi minisztériummal és indulnak a JEDI tenderen.

Az Oracle emellett azzal vádolta meg az AWS-t, hogy két olyan szakemberrel is kapcsolatban állt, akik korábban éveken keresztül a védelmi minisztérium dolgozói voltak. A JEDI pályázati kiírásában Deap Ubhi és Anthony Demartino egyaránt érintett volt. Az Amazon Web Services ugyanakkor cáfolta, hogy megtévesztően cselekedett volna. Július 7-én mind a két fél megvédheti az álláspontját a bíróság előtt. Az alperes az Amerikai Egyesült Államok és az AWS lesznek. Amennyiben az Oracle megnyeri a pert, úgy a szaktárca imázsa sérül és kénytelen újra kiírni tendert, amin minden bizonnyal indulni fog az Oracle mellett az IBM és a Google is. A védelmi minisztérium már jelezte, hogy elfogadja a bíróság döntését.

A Google tavaly közölte, hogy nem indul el a pályázaton. Az Amazon viszont kitartott a Pentagon mellett és Jeff Bezos, a konszern első embere megvédte azt a döntést, mely szerint együttműködnek az amerikai védelmi minisztériummal. A vállalat egyúttal hangsúlyozta, hogy indulni akar a JEDI pályázaton.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #6
  De akkor ezek szerint az sem korrupció, ha a Strabag helyett a Mészáros valamelyik cége nyer, hanem ésszerűség.
 • lammaer #5
  Mondjuk az pont nem korrupció, hanem ésszerűség... ha egy ország meg tud valamit oldani belül, akkor célszerű ott tenni. Még ha picit drágább is, a létrejövő munkahelyek és a profit is az országban marad.

  Megint magyarország az, ahol itt is a korrupció játszik szerepet: lásd a metrótender, ahol inkább a ruszkiktól veszünk felújított metrókat (amiket a biztonság kedvéért a nekik átjátszott magyar műhelyekben fognak majd karbantartani) mint újakat valaki mástól ugyanannyiért.

  De ha esze lett volnaa politikusainknak, akkor a buszgyártást is megtartották/felélesztették volna... de hát a kapzsiság ugye...
 • SANTANTICA #4
  ugyan már...a "fejlett" nyugaton korrupció egy pályázaton?
  pl rendőrségi autókra kiírás:
  Olaszoknál véletlen a Fiat nyer...
  Németeknél véletlen: valamelyik német autó nyer
  Franciáknál véletlen francia autó nyer....
  hagyjuk már ezt....
 • csicso82 #3
  Az erő legyen velük! Az USA hadserege piszok jó a pénzszórásban.
 • Kryon #2
  Van még mit tanulnia tőlünk a hanyatló nyugatnak... :D
 • lammaer #1
  "feltételek direkt egy pályázóra voltak szabva."

  Nem ezt hívják közbeszerzésnek? :D