Berta Sándor

Az Amazon kitart a Pentagon mellett

A társaság vezetője megvédte azt a döntést, mely szerint együttműködnek az amerikai védelmi minisztériummal.

Március elején derült ki, hogy a Google az amerikai védelmi minisztériumot segíti. A tavaly április óta futó Maven, vagy más néven Algorithmic Warfare Cross-Functional Team (AWCFT) projekt célja az, hogy a gépi tanulás segítségével kutassa át a drónok által készített digitális fotókat és videókat, felismerje az álló- és a mozgóképeken szereplő objektumokat, például az autókat. A Google néhány munkatársa már akkor felháborodással fogadta a dolgot. Április elején a vállalat több mint 3000 dolgozója írta alá azt nyílt levelet, amelyben a katonai fejlesztésekben való részvétel ellen tiltakoztak. A projekt ellenzőinek száma május közepére meghaladta a négyezret, majd júniusban a óriáscég egyik illetékese arról tájékoztatta a munkavállalókat, hogy a közeljövőben nem hosszabbítják meg a Pentagonnal folytatott együttműködést a mesterséges intelligencia területén. A két fél közötti kooperációról szóló jelenleg hatályos szerződés jövőre jár le. A Google tartotta magát a döntéséhez, hiszen nemrég nem indult el egy 10 milliárd dolláros védelmi pályázaton.

Az amerikai védelmi minisztérium fontos partnere az Amazon is, a két fél között hasonló kooperáció zajlik, ugyanakkor a WIRED25 nevű rendezvényen Jeff Bezos, a kereskedelmi konszern első embere megvédte az együttműködést. A menedzser mindezt többek között azzal indokolta, hogy az Amerikai Egyesült Államok egy nagyszerű ország, amelynek védelemre van szüksége. A társaság jelezte azt is, hogy indulni akar azon a Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI) nevű projektpályázaton, amelyen a Google nem. Bezos hozzátette, hogy továbbra is támogatni fogják a Pentagont és rámutatott, hogy ha a nagy technológiai vállalatok hátat fordítanak a védelmi tárcának, akkor az USA komoly bajba kerülhet.


Az Amazon vezetője elismerte, hogy a technológiai ágazat sok szereplője szemben áll a jelenlegi amerikai politikával, de ettől még az Amerikai Egyesült Államok a legjobb hely a világon és mindenki oda akar eljutni. Bezos közölte, hogy ha rajta múlna a dolog, akkor mindenkit beengedne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!