SG.hu

A Microsoft felhőjével fordítana romló helyzetén az Oracle

Az Oracle 2023-as első negyedévi bevételei elmaradtak a várakozásoktól és a felhőalapú számítástechnikai iparágban tapasztalható erős verseny és a digitális kiadások visszaesése miatt a cég az év hátralévő részére sem vár javulást. A bejelentés után részvényeik árfolyama 21 év óta a legnagyobbat zuhant, talán ezért is jelentették be most, hogy összefognak a Microsofttal, és infrastruktúrájuk egy részét az Azure felhőben helyezik el.

Az Oracle Database@Azure nevű szokatlan új ajánlat hozzáférést biztosít az ügyfeleknek az Oracle hardveren futó és az Azure adatközpontokban telepített Oracle-adatbázis-szolgáltatásokhoz. A társaság szerint az Oracle Database@Azure célja, hogy az Oracle adatbázis-termékét összeházasítsa az Azure "biztonságával, rugalmasságával és kategóriájában legjobb szolgáltatásaival", beleértve a Microsofthoz tartozó MI-műhely, az az OpenAI-val közösen kifejlesztett Azure-szolgáltatásokat is.

"Nagyon izgatottak vagyunk, hogy a Microsofttal együttműködve ténylegesen az Oracle hardverét és szoftverét - az összes Oracle adatbázis hardvert, amelyet az Oracle Cloudban használunk, és az összes adatbázis szoftvert, amely az Oracle Cloudot használja - szó szerint, fizikailag az Azure adatközpontokba költöztetjük" - mondta Larry Ellison, az Oracle vezérigazgatója a Microsoft vezérigazgatójával, Satya Nadellával közösen tartott sajtótájékoztatón. "Ez olyan lesz, mintha a hardvert és a szoftvert közvetlenül az Azure adatközpontban helyeznénk egymás mellé."

Az új ajánlat részletei még nem ismertek, de a sajtóközlemény szerint az Oracle Database@Azure "több lehetőséget" biztosít az Oracle-ügyfelek számára, hogy adatbázisukat a felhőbe költöztessék, beleértve egy "teljesen integrált" új élményt az Oracle adatbázis-példányok Azure-on belüli telepítéséhez, kezeléséhez és használatához. Az Oracle Database@Azure már induláskor támogatni fogja az Oracle számos meglévő adatbázis-szolgáltatását, köztük az Exadata Database, az Autonomous Database és a Real Application Clusters szolgáltatásokat. A két cég "közös támogatási" garanciát vállal, hogy megoldást kínáljon minden kritikus problémára.


Az ügyfelek az Oracle Database@Azure-t az Azure Marketplace-en keresztül vásárolhatják meg, és felhasználhatják a meglévő Oracle Database licencelőnyöket. Az Oracle közvetlenül a Microsoft adatközpontjaiban fogja üzemeltetni és kezelni szolgáltatásait világszerte, kezdve az észak-amerikai és európai régiókkal. "Sok olyan vállalati alkalmazás, amely Oracle Database-t használ, valószínűleg rendelkezik valamilyen máshol hosztolt frontend middleware-rel, akár a Microsoftnál is" - mondta Nadella. "Meghallgattuk az ügyfeleket, és az ügyfelek azt mondták: 'Szeretnénk ezt a lehetőséget mindazok mellett, amiket ti csináltok'. Úgy gondolom, ez alapvetően felgyorsítja a felhőbe való átállást".


Az Oracle adatbázis piaci részesedése az elmúlt néhány évben nagyot csökkent, olyan nagy ügyfeleket veszítettek, mint az AWS vagy a SalesForce, pedig a cég mindent megtesz azért, hogy ne legyen egyszerű váltani. Az adatbázis-szoftverek száma robbanásszerűen nőtt, és rengeteg vállalat épített sikeres előfizetéses üzletet arra, hogy ügyfelei számára olyan népszerű nyílt forráskódú adatbázis-megoldásokat kezeljenek, mint a PostgreSQL, a MongoDB és a MySQL.

A Gartner szerint az Oracle részesedése az adatbázis-piacon a 2017-es 36,1%-ról 2021-re mindössze 20,6%-ra csökkent, annak ellenére hogy az Oracle milliárdokat költött az infrastruktúrára. Az Oracle is érzi a nyomást: áprilisban a vállalat a fejlesztők számára ingyenessé tette az adatbázis-szoftverét, ami az adatbázis-fejlesztői közösség jóindulatának erősítését célozta. Talán az Oracle Database@Azure az ügyfélbázist is megerősíti - vagy legalábbis arra készteti a régi ügyfeleket, hogy kétszer is meggondolják a váltást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Dragan adtak az adatbazisukat, amitol megnott a nyomas arra, hogy legyenek olcsobb vagy ingyenes alternativak. Lettek. Most mar az ingyenes alternativak versenykepesek a fizetosekkel es igy a cegek termeszetesen az ingyeneseket valasztjak. De ugyanez tortent az Oracle altal megvasarolt java nyelvvel is. Fizetos lett, eloszor le fork-oltak, aztan ahol lehetett kivaltottak ingyenes alternativakkal. Es erre csodalkozik az Oracle, hogy piacot veszitenek.

    Barhol ahol tul dragava valik valamilyen szoftver megoldas elobb-utobb felbukkan egy ingyenes alternativa es a fogyasztokkal szemben (ahol tarol pl. az Apple) az ipar mindig az olcsobbat fogja valasztani. Ingyenesnel olcsobb pedig nincs. A cegeknek fel kell ismerniuk, hogy nem adhatjak dragabban a termekeiket, mint az alternativak fejleszteset meg eppen nem osztonzo arszint, egyebkent elvesztik a monopol helyzetuket es azt csak max. politikai nyomassal lehetne utanna fenntartani, de ugy se sokaig.