Berta Sándor

A HP után az Oracle is Texasba költözik

A cégek elsősorban a kedvezőbb adózási feltételek miatt döntöttek így.

A HPE december elején helyezte át a székhelyét a texasi Houstonba, most pedig az Oracle jelentette be a költözését. Igaz, az utóbbi cég nem Houstonba, hanem Austinba települ át. A hivatalos indoklás alapján a vállalat azt reméli a lépéstől, hogy jobb növekedési kilátásai lesznek és nagyobb rugalmasságot fog tudni biztosítani a dolgozóinak. Az utóbbiak ugyanis eldönthetik majd, hogy teljes mértékben vagy részben otthonról akarnak-e dolgozni.

A HPE azt közölte korábban, hogy Houston egy vonzó célpont a jövőbeli munkatársak toborzására és már épül is az új központ. Mind a két esetben a várható adómegtakarítás jelenti a fő érvet a költözés mellett, mivel Kaliforniában sokkal nagyobbak az adóterhek, mint Texasban. Az utóbbi előnye, hogy nincs személyi jövedelemadó, továbbá Kaliforniában sújtja a legnagyobb adóteher a szupergazdagokat. S ehhez jön még, hogy a társasági adókban is komoly különbségek vannak. Texasban az irodabérleti díjak is alacsonyabbak és az infrastruktúra is sokkal kevésbé leterhelt.

Az Oracle hangsúlyozta, hogy a Szilícium-völgy szívében. Redwood Cityben lévő jelenlegi centrum a jövőben is fontos létesítmény lesz a cég életében. Ugyanígy megmaradnak a többek között Denverben, Orlandóban és Seattle városában lévő kirendeltségek.

Az Oracle már tavaly decemberben San Franciscóból Las Vegasba tette át az Oracle OpenWorld nevű IT-rendezvényét. Idén szeptemberre a Palantir is Denverbe költözött, majd novemberre Drew Houston, a Dropbox és Douglas Merritt, a Splunk nevű szoftverfejlesztő vállalkozás vezetője is a texasi Austinban vásároltak maguknak házat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #2
    A vilag mar csak igy mukodik. Az emberek osszegyulnek a varosokban, aztan amikor tul sokan lesznek, akkor paran kenytelenek otthagyni. Miota vilag a vilag, es leteznek varosok azota folyik ez ciklikusan.

    Szoval nyilvan majd Texasban is meg fog ez ismetlodni, mert nagy vonalakban ugyanaz tortenik a vilag osszes nagyvarosaban. A nagyvarosokban mindig tobb a GDP, tobb penzuk van az embereknek, viszont dragabb az elet, tobb a hajlektalan es nagyobb a stressz.

    Es nem, a szilicium volgy meg veletlenul sem fog kiurulni. A fo problemajuk eppen az ellenkezoje, hogy tovabbra is olyan nepszeruek, hogy tulzsufoltak lettek, ezert egesz egyszeruen fizikailag nem fer el olyan sok ember es ceg mint aki ott szeretne lenni. Es amikor valahol elfogy a hely, akkor bizony torvenyszeruen valakinek mennie kell. Ha a HP es az Oracle jol tud ervenyesulni mashol is, akkor nyilvan ok fognak menni.

    San Francisconak egyebkent van egy sajat egyedi problemaja is ami tetezi a fentit. A helyi ingatlantulajdonosok megtorpedoznak mindenfele uj epitkezest, mert elvezik az egekbe szoko ingatlanarakat, es igy a lakohely-keresletet nem lehet uj kinalattal kielegiteni mint mashol.

    Es egyebkent helyes is hogy kicsit diverzifikalodnak az iparagak, nem egeszseges hogy egy helyre tomorul mindenki aki szamit, mindenhol mashol pedig eheznek az emberek es haldoklik a videk.

  • kvp #1
    Varhatoan igy a bearamlo magasan kepzett munkaeronek koszonhetoen Texas is pont olyan tolerans es demokrata allamma valik mint Kalifornia. Az ehhez szukseges magas adokkal. A cegek meg koltoznek tovabb a kovetkezo olcsobb es biztonsagosabb allamba, amig azok el nem fogynak. A kerdes az, hogy a hajlektalanok kovetik-e a toke es valamivel kesobb a politikai rendszer vandorlasat vagy maradnak a jelenlegi lakhelyukon? Esetleg ha a szilicium volgy es San Francisco kiurul, akkor az utcan elok ujra szocialis berlakashoz juthatnak es visszaall-e a 90-es evekre jellemzo kevesbe szem elott levo letuk?