Berta Sándor

ITunes és Airplay lesz a Samsung okostévéin

Az Apple együttműködik a dél-koreai konszernnel. A gyártó 2018-as tévéin az újdonságok firmware frissítés után lesznek elérhetők.

A Samsung megnyitja a televíziós platformját más gyártók előtt. A társaság első lépésként az Apple illetékeseivel állapodott meg, így a készülékein megjelenik meg az iTunes mozifilmes és tévéműsoros kínálata. Az üzlet egyúttal azt is jelenti, hogy a kaliforniai óriáscég ajánlata először lesz elérhető az Apple TV-n kívül. AzAirPlay 2, az Apple vezeték nélküli szolgáltatása is működni fog a Samsung tévéin. Ennek köszönhetően az iPhone-, az iPad- és a Mac-tulajdonosok tartalmakat streamelhetnek a televíziókra - anélkül, hogy ehhez egy további eszközt kellene bekapcsolni vagy használni. Mindez azt jelenti, hogy a dél-koreai vállalat tévéit az idei évtől gyakorlatilag beépített Apple TV-boxszal értékesítik. A tavalyi modellek egy frissítés segítségével kapják meg az új funkciókat.

A Samsung 2015 óta alkalmazza az okostelevízióin a Tizen operációs rendszert. Lee Won-Jin, a társaság televíziókért felelős vezetője kijelentette, hogy nem akarják monopolizálni a Tizent, és a piacon amúgy is jelen van a Web OS (LG), a Roku TV (TCL, Sharp, Hisense, Haier), az Android TV (Sharp Philips, Sony) és a Firefox OS (Panasonic). Lee úgy vélte, hogy egyszerűen túl sok televíziós rendszer létezik jelenleg, éppen ezért az alkalmazásfejlesztők számára nagyon körülményes, hogy a szoftvereik minden platformon elérhetők legyenek. A menedzser ugyanakkor konkrét tervekről nem akart beszélni, csupán annyit mondott, hogy biztosítaniuk kell, hogy Tizent tovább tudják fejleszteni. Az, hogy ez egy licencmodell keretében történik-e, amelynél más gyártók fizetnek az operációs rendszer használatáért, még kérdéses.


Lee hozzátette, hogy a tévépiac ugyanúgy fejlődik majd, mint az okostelefon-piac. Ott is eleinte a mobilhálózatok üzemeltetői határozták meg, hogy milyen tartalom és szoftver fusson az eszközökön, de az okostelevíziók elhozták az áttörést, éppúgy, ahogy korábban az okostelefonok is. A menedzser közölte azt is, hogy bár van saját beszédasszisztensük, a Bixby, de azt szeretnék, hogy a jövőben az okostévéik akár az Amazon vagy a Google okoshangszóróin keresztül is vezérelhetők legyenek. Így a felhasználók akár a nyelvet vagy a programot is módosíthatnák a Google Asszisztens vagy az Alexa segítségével. A Bixby-konkurensek közvetlen integrálásáról Lee nem árult el részleteket, csak azt hangsúlyozta , hogy ezzel kapcsolatban nincsenek bejelenteni valóik.

A Samsung saját adatai alapján minden harmadik online elérhető televízió az ő gyártmánya. A felhasználók ezekkel különböző szoftverekhez és olyan szolgáltatásokhoz férhetnek hozzá, mint a Netflix és az Amazon Prime Video. Lee rámutatott, hogy a set-top-boxok használata világszerte visszaszorul. Arra nem számít a cég, hogy az okostévék rövid távon kiváltják a játékkonzolokat, mert ahhoz nagyobb számítási teljesítményre lenne szükség, amit jelenleg csak a konzolok biztosítanak. Ugyanakkor az is igaz, hogy a játékok is egyre inkább a felhőkörnyezetbe kerülnek, de ehhez sok helyen még nincsen meg a szükséges internetes sávszélesség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • monk00 #1
    Igen! És ez úgy fog kinézni, hogy mivel Magyarországon élünk, így nekünk szinte 0 tartalommal lesznek elérhetőek ezek a szolgáltatások. Illetve, a 100 éve lejárt alkotásokból lehet majd csak válogatni. De az sem ingyen, és szinkron, és felírat nélkül. Magyarországra nézve egy nagy humbug az egész. Mint ahogy a netflix is az