Berta Sándor

Egyre kevésbé innovatív az Apple

Komoly visszaesést könyvelhetett el az innováció területén a tengerentúli óriáscég.

A Fast Company nyilvánosságra hozta a világ 50 leginnovatívabb társaságainak a listáját. Az Apple egykor az első volt ebben az összeállításban, most már csak a 17. helyet szerezte meg. A Fast Company nem az adott esztendőben benyújtott szabadalmak számát vagy más dolgokat vesz figyelembe, hanem 40 újságíró és riporter szubjektív értékeléseit.

A kaliforniai társaság tavaly még elnyerte a "világ leginnovatívabb vállalata 2017" kitüntető címet, míg 2018 leginnovatívabb vállalkozása már a Meituan Dianping nevű kínai szolgáltató volt. A Meituan Dianping oldalain a felhasználók többek között ételeket, szállodai helyeket és mozijegyeket rendelhetnek meg és értékelhetnek. A kínai cég úgy írható le a legjobban, mint a Groupon (egy kuponos cég) és a Yelp (étteremértékelő oldal) ötvözete. A szolgáltatást jelenleg 2800 városban több mint 350 millióan használják, s tavaly 27,7 milliárd tranzakciót bonyolítottak le a segítségével. Ez másodpercenként 1783 tranzakciónak felel meg. Egy átlagos Meituan Dianping-ügyfél hetente háromszor használja a platformot.

A második leginnovatívabb társaság a Grab lett, amely egy szingapúri székhelyű Uber-konkurens és a legnagyobb vetélytársát tavaly kiszorította Ázsiából. A Grab néhány hónappal később kibővítette az ajánlatait ételszállításokkal, utazási foglalásokkal és pénzügyi szolgáltatásokkal. A cél az, hogy a platformot az idén egészségügyi technológiákkal bővítsék ki.

A mesterséges intelligencia területén az nVidia a leginnovatívabb, míg a fogyasztói elektronika kategóriában az Apple. Az utóbbi területen a harmadik a Google lett, a negyedik a Microsoft, a hetedik a Corning, a nyolcadik pedig a Dell. A film és tévé kategóriában a Netflix az ötödik leginnovatívabb, míg a robotikában a DJI a negyedik. A biztonság területén a Mozilla a harmadik leginnovatívabb. A szállításban a Grab diadalmaskodott, a második a Waze lett. A videók területén a Twitch nyert, a Hulu a második helyet szerezte meg, a Vimeo a negyediket, a Roku pedig a tizediket. A virtuális és a kiterjesztett valóság kategóriában a Snap lett a leginnovatívabb, az Adobe a második, a HTC Vive a harmadik.

Az Apple kapcsán már 2016-ban számos kritika elhangzott, többek között az, hogy az iPhone 7 dizájnja kevésbé inspiráló lett és elhangzottak olyan kritikák is, hogy a mai Apple - a Steve Jobs-korszakhoz képest - egyre unalmasabb és kevésbé kreatív. A helyzet Jobs halálával változott meg, Tim Cook ugyanis tudatosan választott más utat és azt vallotta, hogy lehet, hogy unalmasabbak, de pontosan tudják, hogy mit tesznek és azt is, hogy azzal sikeresek. 2017 áprilisában Thomas Ricker, a The Verge munkatársa összefoglalta az Apple készülékeivel kapcsolatos érdekes vagy furcsa döntéseket a közelmúltból. A szerkesztő kétségbe vonta, hogy a társaság a termékek dizájnja tekintetében képes még új dolgokra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #18
    Ez annyira relatív, hogy bármit lehet mondani. Ha az Apple keveset fejleszt, a piaci hatása miatt az is sokszorosnak érződik, mert 200 millió példányban jelenik meg. A RED meg például rengeteget fejlesztett, de nincs is jelen sehol a mobiltelefonok közt.
  • NEXUS6 #17
    A wiki szerint azért az innováció nem pusztán technikai újítás: "
    Az új Oslo kézikönyv szerint az innováció fogalma: „Az innováció egy új, vagy egy jelentősen javított termék (áru vagy szolgáltatás), vagy eljárás, egy új marketing módszer, vagy az új szervezeti módszer az üzleti gyakorlatban, munkahelyi szervezetben vagy a külső kapcsolatokban”."

    Ilyen szempontból az Apple pont olyan innovatív mint a Csaomi. Amit mi elsősorban értünk rajta úgy tűnik, hogy a technológiai fejlesztés, azonban ez úgy tűnik a piac szempontjából nem elsődleges.
  • M2 #16
    Na az említett eset pont olyan, hogy az Apple innovált, a Xiaomi meg beindította a copygépet.
  • M2 #15
    "ezáltal gyak az üzleti siker szinonímájának tekinthető"

    Jaj, nem! Nagyon nem!

    Lehet valaki sok innovációval üzletileg sikertelen (például ha az emberek mégsem veszik a hajlítható kijelzőt), meg nulla innovációval is üzletileg sikeres (ha például nem fejleszt, csak megveszi a kész technológiát).

    Sokan nem tudják, de az Apple sok pénzt tolt a kijelzők fejlesztésébe is. Nem csak simán megveszi a Samu paneljeit és ül a babérjain, mint néhányan képzelik.

    De a legfontosabb a fogalommal kapcsolatban: az ötlet még nem innováció, az ötletet beépítve/felhasználva meg kell újítani valamit, az már innováció.
    Utoljára szerkesztette: M2, 2019.02.27. 12:45:41
  • NEXUS6 #14
    A Xiaomi féle MIUI-s gesztusvezérlés egyszerű és szerintem jól működik. Olyan pofon egyszerű, és kézreeső, hogy nem is érti az ember, hogy a teleképernyós telókon miért nem mindenki ilyet, ilyesmit használ?

    Szóval értem én azt, hogy vért izzadva kifejlesztünk valamit, ami jónak tűnik, de tanulni kell, meg valakinek van egy olyan ötlete, ami az adott eszköznek új értelmezést ad, nem keresi pl a júzer a fizikai gombokat, vagy azok képernyőn megjelenő virtuális megfelelőit, hanem a képernyőt használja, azzal kommunikál. Na most melyik az innovatívabb?
  • NEXUS6 #13
    Most nézem a wiki cikkét, ez az innováció nem egy túl konkrét fogalom. Szal OK bizonyos értelmezésébe azon belüli kategóriába az is belefér, amit az Aplle évek óta csinál: minimális technikai újdonság + meglevő termék finomítása + piac kimaxolása. Csak amikor valaki kijön egy teljesen új eszközzel, pl. idén a sok éve ígért hajtogatható kijelző a sláger, akkor szerintem nem ad egy reális képet, hogy mi mit is jelent, 5-10 évig fejleszteni egy ilyen eszközt mennyire innovatív?
    Mert általában megcsinálni egy új terméket ahhoz kell a kreativitás, tökéletesre csiszolni, ahhoz meg türelem, meg számolatlan mérnöki munkaóra.

    Szal maga a fogalom annyira homályos,általános, és meghatározatlan, hogy gyak minden belefér, és ezáltal gyak az üzleti siker szinonímájának tekinthető.
  • Gabbbbbbbbbbbb #12
    Ez így nem helytálló. Iphone 2G pár hónappal hamarabb jött ki, mint az első Ipod touch.
    Iphone 2G-re is lehetett szoftvereket telepíteni az IOS 2.0 megjelenése után, az viszont tény, hogy megjelenésének pillanatában nem volt okostelefon.

    Ez az innováció téma elég vitatható, nagy újdonságok nyilván nincsenek, nem találják fel a spanyol viaszt. Az egyetlen Apple eszköz, amit használok az egy sima iPad és ios12 fényévekkel jobb ipad-en, mint az ios 10 volt. Gesztusvezérlés pl, ha lenne "vissza <" gesztus, akkor sokkal jobb lenne, mint bármelyik másik gyártó megoldása, ez azért valamennyire innovatív.(Android P gesztusvezérlése vicc kategória) Safari is fényévekkel jobb, mint ios10 alatt volt.
    iOS legnagyobb gyengesége 1.0 óta a fájlrendszer hozzáférhetetlensége, viszont kompromisszumokkal ma már lehet fájlműveleteket végezni rajta (mappák, almappák az eszközön memóriájában tárolva, itunes sync nélkül), nem kell konvertálni a videókat és a zenéket sem. Ez csak házon belül innováció, de számomra elég nagy dolog, mert enélkül kb. használhatatlan lenne számomra az iPad.
  • M2 #11
    Tehát a Xerox grafikus felületéhez semmit nem kellett már hozzátenni, a mai macOS és Windows 10 nulla innovációt tartalmaz hozzá képest?

    Kitalálni valamit az csak egy pár ötlet (Xerox), terméket fejleszteni belőle és évekig csiszolgatni, az meg innováció (Microsoft, Apple).
  • NEXUS6 #10
    Hát ez az.
    Szerintem se tévesszük össze azt, hogy egy cég mennyire innovatív és mennyire képes nagy forgalmat produkálni, sok ügyfelet, felhasználót találni. Gyak mennyire jó a marketingje.

    Az a helyzet, hogy azok a cégek, amelyekről ma a számtek szól marhára nem a kitalálói annak a technológiának, aminek a sikereiket köszönhetik. Kezdve ugye a még Xerox által kifejlesztett grafikus felülettel.
    Anno persze a Xereox egy jelentős cég volt az irodatechnikában, mondhatni az egyik piacvezető. Szóval bizonyos szempontból jelentős fejlesztéseknél épp hogy az ilyen cégek tudására, pénzére van szükség. Más kérdés, hogy nem biztos, hogy ők is viszik sikerre ezt a technológiát.
  • Kissssss0 #9
    +1