18
  • M2 #18
    Ez annyira relatív, hogy bármit lehet mondani. Ha az Apple keveset fejleszt, a piaci hatása miatt az is sokszorosnak érződik, mert 200 millió példányban jelenik meg. A RED meg például rengeteget fejlesztett, de nincs is jelen sehol a mobiltelefonok közt.
  • NEXUS6
    #17
    A wiki szerint azért az innováció nem pusztán technikai újítás: "
    Az új Oslo kézikönyv szerint az innováció fogalma: „Az innováció egy új, vagy egy jelentősen javított termék (áru vagy szolgáltatás), vagy eljárás, egy új marketing módszer, vagy az új szervezeti módszer az üzleti gyakorlatban, munkahelyi szervezetben vagy a külső kapcsolatokban”."

    Ilyen szempontból az Apple pont olyan innovatív mint a Csaomi. Amit mi elsősorban értünk rajta úgy tűnik, hogy a technológiai fejlesztés, azonban ez úgy tűnik a piac szempontjából nem elsődleges.
  • M2 #16
    Na az említett eset pont olyan, hogy az Apple innovált, a Xiaomi meg beindította a copygépet.
  • M2 #15
    "ezáltal gyak az üzleti siker szinonímájának tekinthető"

    Jaj, nem! Nagyon nem!

    Lehet valaki sok innovációval üzletileg sikertelen (például ha az emberek mégsem veszik a hajlítható kijelzőt), meg nulla innovációval is üzletileg sikeres (ha például nem fejleszt, csak megveszi a kész technológiát).

    Sokan nem tudják, de az Apple sok pénzt tolt a kijelzők fejlesztésébe is. Nem csak simán megveszi a Samu paneljeit és ül a babérjain, mint néhányan képzelik.

    De a legfontosabb a fogalommal kapcsolatban: az ötlet még nem innováció, az ötletet beépítve/felhasználva meg kell újítani valamit, az már innováció.
    Utoljára szerkesztette: M2, 2019.02.27. 12:45:41
  • NEXUS6
    #14
    A Xiaomi féle MIUI-s gesztusvezérlés egyszerű és szerintem jól működik. Olyan pofon egyszerű, és kézreeső, hogy nem is érti az ember, hogy a teleképernyós telókon miért nem mindenki ilyet, ilyesmit használ?

    Szóval értem én azt, hogy vért izzadva kifejlesztünk valamit, ami jónak tűnik, de tanulni kell, meg valakinek van egy olyan ötlete, ami az adott eszköznek új értelmezést ad, nem keresi pl a júzer a fizikai gombokat, vagy azok képernyőn megjelenő virtuális megfelelőit, hanem a képernyőt használja, azzal kommunikál. Na most melyik az innovatívabb?
  • NEXUS6
    #13
    Most nézem a wiki cikkét, ez az innováció nem egy túl konkrét fogalom. Szal OK bizonyos értelmezésébe azon belüli kategóriába az is belefér, amit az Aplle évek óta csinál: minimális technikai újdonság + meglevő termék finomítása + piac kimaxolása. Csak amikor valaki kijön egy teljesen új eszközzel, pl. idén a sok éve ígért hajtogatható kijelző a sláger, akkor szerintem nem ad egy reális képet, hogy mi mit is jelent, 5-10 évig fejleszteni egy ilyen eszközt mennyire innovatív?
    Mert általában megcsinálni egy új terméket ahhoz kell a kreativitás, tökéletesre csiszolni, ahhoz meg türelem, meg számolatlan mérnöki munkaóra.

    Szal maga a fogalom annyira homályos,általános, és meghatározatlan, hogy gyak minden belefér, és ezáltal gyak az üzleti siker szinonímájának tekinthető.
  • Gabbbbbbbbbbbb
    #12
    Ez így nem helytálló. Iphone 2G pár hónappal hamarabb jött ki, mint az első Ipod touch.
    Iphone 2G-re is lehetett szoftvereket telepíteni az IOS 2.0 megjelenése után, az viszont tény, hogy megjelenésének pillanatában nem volt okostelefon.

    Ez az innováció téma elég vitatható, nagy újdonságok nyilván nincsenek, nem találják fel a spanyol viaszt. Az egyetlen Apple eszköz, amit használok az egy sima iPad és ios12 fényévekkel jobb ipad-en, mint az ios 10 volt. Gesztusvezérlés pl, ha lenne "vissza <" gesztus, akkor sokkal jobb lenne, mint bármelyik másik gyártó megoldása, ez azért valamennyire innovatív.(Android P gesztusvezérlése vicc kategória) Safari is fényévekkel jobb, mint ios10 alatt volt.
    iOS legnagyobb gyengesége 1.0 óta a fájlrendszer hozzáférhetetlensége, viszont kompromisszumokkal ma már lehet fájlműveleteket végezni rajta (mappák, almappák az eszközön memóriájában tárolva, itunes sync nélkül), nem kell konvertálni a videókat és a zenéket sem. Ez csak házon belül innováció, de számomra elég nagy dolog, mert enélkül kb. használhatatlan lenne számomra az iPad.
  • M2 #11
    Tehát a Xerox grafikus felületéhez semmit nem kellett már hozzátenni, a mai macOS és Windows 10 nulla innovációt tartalmaz hozzá képest?

    Kitalálni valamit az csak egy pár ötlet (Xerox), terméket fejleszteni belőle és évekig csiszolgatni, az meg innováció (Microsoft, Apple).
  • NEXUS6
    #10
    Hát ez az.
    Szerintem se tévesszük össze azt, hogy egy cég mennyire innovatív és mennyire képes nagy forgalmat produkálni, sok ügyfelet, felhasználót találni. Gyak mennyire jó a marketingje.

    Az a helyzet, hogy azok a cégek, amelyekről ma a számtek szól marhára nem a kitalálói annak a technológiának, aminek a sikereiket köszönhetik. Kezdve ugye a még Xerox által kifejlesztett grafikus felülettel.
    Anno persze a Xereox egy jelentős cég volt az irodatechnikában, mondhatni az egyik piacvezető. Szóval bizonyos szempontból jelentős fejlesztéseknél épp hogy az ilyen cégek tudására, pénzére van szükség. Más kérdés, hogy nem biztos, hogy ők is viszik sikerre ezt a technológiát.
  • Kissssss0 #9
    +1
  • Sydra
    #8
    A szabadalmak számának semmi köze az innovációhoz. A mostani szabadalmi rendszer nem szól másról, mint a parazitizmusról, meg a monopóliumok kineveléséről.
  • VolJin
    #7
    Az Apple mindig is messze volt az innovációtól.
    Az eéső iphonera például alkalmazásokat sem lehetett telepíteni, tehát nem volt okostelefon. Gyakorlatilag az ipod touchba raktak egy GSM-modult.
    Az utolsó valós innovációjuk a motorola, IBM párossal közösen fejlesztett PPC architektúra volt.
  • TokraFan
    #6
    +1
  • Cat #5
    Az IBM már 26 éve a világ legtöbb szabadalmat beadó cége. Te innovatívnak gondolod őket? Vagy ha most nem is, de tíz éve, 20 éve azok voltak szerinted? Kapásból sorolni tudnám a techvilágban lezajlott forradalmakat, amikről lemaradtak, pedig remek helyzetben voltak azok kihasználására.

    Szintén szabadalomóriás a Canon. Most néztem meg a finance.yahoo.com-on, ugyanannyi a cégérték, mint 1999-ben. (Megjegyzem, az IBM-é is!) Eközben annyi dolog történt a techvilágban, hogy felsorolni sem érdemes.
  • ostoros
    #4
    Vagy a legjobb egyetemek listájára...
  • NEXUS6
    #3
    Egyrészt tényleg röhej ez a lista, tök szubjektív.
    Másrészt pl telókat tekintve az Apple az utóbbi 5 évben nem sok elsőséggel büszkélkedhet. Sőt a hagyományos elektronikai cégek Samu, LG, Sony is el el bukták, hogy ha nem is fontos, de valamennyire innovatív technológiákat ők mutassanak be először, hanem a kínai gyártók vitték el a dicsőséget.
  • M2 #2
    "A kaliforniai társaság tavaly még elnyerte a "világ leginnovatívabb vállalata 2017" kitüntető címet."

    "A mesterséges intelligencia területén az nVidia a leginnovatívabb, míg a fogyasztói elektronika kategóriában az Apple."

    Tehát első hely, kategóriájában első hely, de bezzeg Steve Jobs. Röhejesek ezek a clickfarm összeollózott cikkek.
  • Kurfürst
    #1
    Értem. Ha egy cég bead teszem azt 500 szabadalmat egy évben, ami mögött kőkemény IT mérnöki munka van, az a kutyát se érdekli, mert megkérdeztek 3 tucat segghülye tech újságírót, és szerintük meg nem.

    De van ez a Micsáű Pámping, ahol rendelhetsz pizzát és rábökhetsz egy gombra hogy jó volt-e a pizza, az meg rohadtul innovatív, mert ugyan alig több tízezer ugyanilyen van már vagy 20 éve. Meg van ez a másik aki lelopta egy adócsaló taxis vállalkozás üzleti modelljét, na ha valami akkor EZ innovatív.

    Teljesen röhejesek ezek a listák, legfeljebb annyit mutat a társadalom degenerációjával, hogy lassan mindenki akinek van egy billentyűzete rögtön szakértőnek gondolja magát, másrészt meg hogy kellő baksisért bárki felrak a nevenincs "50 leginnovatívabb vállalat" vagy a "Top 100 legizgalmasabb" befektetés listájára.