Berta Sándor

Új generációs laptopokat szeretne az Intel

A cég meg akarja újítani a PC-platformot, és konkurenst akar állítani az ARM chipes Windowsokkal szemben, így a Microsoft vetélytársa lenne.

Az óriáscég a Consumer Electronics Show (CES) keretében mutatta be az Athena projektet, amely az ARM chipeket és Windows operációs rendszert használó (Windows on ARM) laptopok konkurense lenne. A Windows on ARM termékek mögött a Qualcomm és a Microsoft áll. Az Intel így akarja megújítani a PC-platformot.

Az innovációs program egy új korszakot jelenthet és fontos jelzés azzal kapcsolatban, hogy az ultrabook kategória bejelentése óta nem állt közvetlen harcban egymással a Microsoft és az Intel. Az Athena-projektbe tartozó készülékek fő jellemzői lesznek, hogy gyorsan fognak felébredni készenléti üzemmódból, hosszú üzemidővel és állandóan gyors interneteléréssel rendelkeznek majd. Megfelelő dizájnjuk és kellő teljesítményük lesz, valamint támogatni fogják a mesterséges intelligencia és az arra épülő különböző megoldások használatát.

Az Intel közölte, hogy az első termékek megjelenésére az esztendő második felében lehet számítani, s azokon mind a Windows, mind a Chrome operációs rendszer alkalmazható lesz. Az Athena-notebookok specifikációit évente frissíteni fogják. A programot támogatja az Acer, az Asus, a BOE, a Compal, a Dell, az EDO, a Google, a Hewlett-Packard, a Huawei, a Huaqin, az Innolux, a Lenovo, a Pegatron, a Quanta Computer, a Samsung, a Sharp, a Wistron és a Xiaomi, sőt, a Microsoft is. A cél egyébként a fejlett laptopok új osztályának kialakítása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #7
    Az újabb verziók (Zen 2) lepipálják mindenben az Intel termékeit, eddig legalábbis nagyon úgy tűnik. Az AMD az Intel elől egyre több százalékot kaparint meg az asztali és a szerverpiacból is. Ha jót akarsz, AMD részvényt veszel. ;-)
  • TokraFan #6
    Miért kéne? A piac 80%-ka az Intelé. Ráadásul szerver fronton messze nem sikerült beérni az Epyc-el a Xeon-t, a cégek pedig nem szeretnek kockáztatni egy új platformra váltással, ami egy adatközpontban több ezer gépet jelent. Ahhoz az AMD-nek valami egetrengetőt kéne összehozni, hogy a jelenleg Intelt használó válllalatok váltsanak, de ilyet nem látunk. A Ryzen jó kis processzor lett, de ott is inkább az ár/érték arány a jó, maga a processzor még mindig gyengébb picivel az Intelnél, de ami fontosabb, hogy a CPU piacon nem a vér pistike otthoni gépe számít, hanem a vállalati megrendelések. Azt pedig az Intel kb. 90%-ban uralja! Az ég világon semmi miatt nem kell aggódnia, maximum a 7nm-es gyártástech. miatt, de ott is előhúzhatja még végső esetben a bérgyártás kártyát és kész.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.01.12. 01:26:34
  • kvp #5
    Anno mind a ket processzor desktop rendszerekhez keszult, csak az intel architektura jobb egyszalu tejlesitmenyre kepes a hardverben elerheto futas optimalizalas miatt. Az ARM cserebe egyszerubb, tehat magasabb orajelen futhat es tobb mag fer be ugyanannyi tranzisztor felhasznalasaval.

    Az egyetlen terulet ahol az intel x86-s csalad biztosan elonyben van, az a legacy x86-os kodok futtatasa, mig az ARM-ok a fogyasztasban es a magok szamaban jobbak. Orajelben jelenleg egymas mellett vannak, amit az intel optimalizacioja ki tud hasznalni magasabb egyszalu, fuggo programvegrehajtasnal. Az ARM meg minden masban, foleg a jol parhuzamosithato feladatokban jobb. Persze utobbiban mindkettot verik a dedikalt vektor egysegek (pl. videokartyak).

    A teljesitmeny tovabbi novelese tisztan technikai szempontbol az ARM-nak konnyebb, mert az egyszeru architektura miatt tobb tartalek van benne. Az intelnek pedig megvan a sajat gyartasi kapacitas elonye, mivel az ARM architektura csak egy licenszelheto nem fizikai termek, tehat a licenszelo cegektol fugg a termek minosege. Kb. mint az Apple iPhone/Google Android esete, ahol a Google csak licenszeli az Android technologiat a gyartoknak.
  • wraithLord #4
    Csak felhasználás terén versenyzett az Intel Atom az ARM processzorokkal, mivel hogy keveset fogyaszt, nem melegszik, és bármibe bele lehet paszírozni. De teljesítmény terén nagyon gyérek. Értem ezt úgy, hogy a Geekbenchben a legújabb ARM processzorok már az Intel legdurvább mobilprocijait súrolják alulról, sőt, single threadben az asztali processzorokat is szorongatják (értem itt akár a legdurvább második generációs Ryzen 7-et is). A mostani A12x Bionic-ok ütik pl. az i7 8750H-t, és nagyon erősen megközelítik még a Ryzen 7 2700X-et is single threadben. A Snapdragon 845 nem tudom, hol van, de a 855 már szintén biztosan erősen szorongatja. Szóval nem hinném, hogy érdemes Atomokkal szórakozni. Az egyetlen előnye az x86-nak, hogy egyelőre mindent arra fejlesztenek...
  • zola2000 #3
    Elég csak egy kicsit elterjedniük, és máris egyre több program lesz armre is lefordítva, és "alap dolgokra" jó lesz az.

    De most nem értem az intelt, először lelövi az armekkel versenyző atom vonalat, aztán mégis csak versenyezni akar az ARMel...
  • Tetsuo #2
    Az Intelnek inkább az AMD miatt kellene aggódnia.
  • wraithLord #1
    Amikor utoljára körülnéztem, akkor az ARM alapú rendszereken csak a windowsos cuccok mentek úgy, hogy az felveheti a versenyt az x86-ossal. Amint pl. Edge helyett pl. Chrome-ot akartál használni böngészésre az ARM procis (Qualcomm SoC-os) Windows laptopon, rögtön kiütközött a (gondolom) optimalizálatlanságból eredő csigalassúság.

    Szóval szerintem még picit várni kell, amíg tényleg jók lesznek a Windowst futtató ARM alapú gépek... De persze sosem lehet elég korán elkezdeni.