SG.hu

Felgyorsítja az alsókategóriás laptopokat az Intel

Iskolakezdésre jelennek meg Magyarországon a 16 GB-os Optane memóriák, melyekkel a merevlemezes konfigurációk SSD-szintű gyorsaságot érhetnek el.

Két év szünet után újra hazai sajtótájékoztatót tartott az Intel annak alkalmából, hogy régiónkban is bevezetik az M2 foglalatba rakható Optane memóriamodult. Ez egy olyan speciális memória, amelynek tartalma kikapcsoláskor nem törlődik, így az abba egyszer már betöltött adatok a következő alkalommal anélkül használhatók, hogy a processzornak a lassú háttértár elérésére kellene várnia. Ugyan valamivel lassabb a hagyományos (és manapság nagyon drága!) DRAM-moduloknál, de gyorsabb az SSD-tárolóknál, hát még a merevlemezeknél.

Az Intel szerint ideális helye az alsókategóriás, i3/i5 processzorokkal szerelt notebookokban van, amelyek jelentős százalékát még ma is 5400-as percenkénti fordulatszámú merevlemezekkel értékesítik. Ennek oka, hogy a vásárlókat sokkal inkább érdekli az ezek által nyújtott terabájtnyi kapacitás, mint az azonos ár mellett negyedakkora méretű SSD gyorsasága. Hogy mi a jó döntés egy ilyen helyzetben arról lehet vitatkozni, de a chipgyártó szerint egyértelmű a helyzet: ők az egyre több helyet igénylő játékok és a nagyfelbontású videók korában arra számítanak, hogy a jövőben is prioritás marad a tárhelyméret, és jelentős bevételi forrást látnak az emiatti lassúság megoldásában. (Muszáj megemlíteni, hogy a merevlemez - SSD párharcban utóbbi mellett nem csak a gyorsaság szól, hanem a kisebb tömeg- és helyigény, az alacsonyabb áramfogyasztás és a mozgó alkatrészek hiánya is, mely szempontokat az Intel inkább kihagyott a bemutatóból.)

A hazai bevezetést az Intel a Notebook.hu-val kizárólagosan megállapodva teszi meg, mivel kiemelt szempontnak tekintik a vásárlók edukálását és a felhasználói élmény biztosítását. Emiatt lesz az is, hogy kizárólag Windows operációs rendszerrel értékesített gépeket engedélyeznek (azaz nem lesz FreeDOS konfiguráció), és ahol nagy a kalózkodás (például Romániában vagy Ukrajnában) azokkal az országokkal nem is foglalkoznak. Az arra felkészített alaplapokba utólagosan is beszerelhető lesz az Optane, de elérhetősége kezdetben még korlátozott lesz. Az iskolakezdésre időzített indulásnál még csak a 16 GB-os modul lesz kapható, ami kb. 15 ezer forinttal dobja meg egy laptop árát. A cég ígérete szerint egy ilyen modul kb. a harmadik újraindítás után - azaz amikorra a rendszer megtanulta milyen alkalmazásokat használunk, milyen fájlokat érdemes ott tárolnia - ugyanolyan érzést nyújt egy merevlemezes notebookban, mintha SSD lenne benne.

A CHS számítástechnikai nagykereskedő tulajdonában lévő Notebook.hu sokat vár az együttműködéstől, mert ár-érték arányban nagyon jó ajánlatnak tartják és sokféle konfigurációt fognak kínálni. Farkas András ügyvezető igazgató szavai szerint hatalmas reklámkampánnyal tervezik megtámogatni és munkatársaiknak is képzéseket tartanak róla. A magyar laptoppiac egyébként jól fejlődik, a megvásárolt gépek átlagára folyamatosan nő, náluk ez már átlépte a 200 ezer forintos határt (kiegészítőkkel és garanciával), és meglepő módon az i5 processzor jobban fogy, mint az olcsóbb i3. Kiemelte a 0 százalékos áruhitel online igénylésének szerepét, és hogy idén háromszor annyi gamer laptopot adtak el, mint tavaly.

Hogy mekkora sikere lesz ennek a már több éves, 2015-ben piacérett technológiának az attól függ, hogy hogyan alakulnak a jövőben az SSD és memóriaárak, no meg az embereket mennyire tántorítja el a vásárlástól a zuhanó forintárfolyam miatti drágulás. Nyilvánvalóan egy kényszermegoldásról van szó azoknak, akik nem akarnak/nincs pénzük SSD-t venni a laptopba, vagy valamiért nagyon nagy szükségük van a merevlemez(ek) nyújtotta hatalmas kapacitásra, és ezért készek áldozatot hozni a gyorsaság terén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • dyra #36
  Ha már ennyire vágod az angolt olvasd el magad.
  https://www.anandtech.com/show/11227/intel-launches-optane-memory-m2-cache-ssds-for-client-market
 • cateran #35
  Write only?
  Egyreszt meg egyszer: "16GB Intel Optane Memory, M.2 (2280) PCIe 3.0 (x2) NVMe, 3D XPoint, Read 900MB/s, Write 145MB/s, 190k/35k IOPS"

  Masreszt MI A FASZOM ELONYE VAN ENNEK AZ M.2 MEMORIANAK 1 M.2 SSD-VEL SZEMBEN, AMI OLCSOBB ES NAGYOBB TARHELY ES GYAKORLATILAG SEMMIVEL SEM LASSABB? Igy erthetobb vagy rajzoljam le?
 • Macropus Rufus #34
  sztem nem sok létjogosúltsága van egy ilyen modulnak.
  Egy vinyó és a kiegészítő modul együtt olyan 25.000-30.000Ft körül lehet. Nem számoltam utánna pontosan de egy 2.5"-os 500GB vinyó olyan 20.000 körül van. Mellé 10-ért ez a kiegészítő modul és már is 30-nál járunk. A legolcsóbb SSD-k meg 35-40 körül indítanak (500GB). 5000-10000Ft eltérés egy 80-90-ezres gép esetében már nem olyan vészes.
  Viszont önálló ramdisként még lehet esélye. De ez akkor minden gépet be tud gyorsítani, mivel gyorsabb mint a dram modul.
 • Tetsuo #33
  Tudom, hogy azt írták, de szerintem ez csak üzleti fogás, marketing. Igen, majd kiderül. A puding próbája az evés. :-)
 • Tetsuo #32
  Oké, egyetértek. Ezt én is így gondolom, csak félreérthető volt a rövid megfogalmazásod.
  Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2018.07.01. 21:39:53
 • dyra #31
  hát itt azt írják a cikkbe.

  "Az Intel szerint ideális helye az alsókategóriás, i3/i5 processzorokkal szerelt notebookokban van, amelyek jelentős százalékát még ma is 5400-as percenkénti fordulatszámú merevlemezekkel értékesítik."

  Meg kell nézni mit tud, ha szar valóban jobban járnak még a kis pénzű ügyfelek is egy SSD külső adattároló megoldással. De ha elfogadható teljesítmény lesz korrekt áron akkor szerintem jó fejlesztés.
 • wraithLord #30
  Az lehet, de attól még az 5400-as nem rendszermeghajtónak, hanem tárhelynek való. Ma már a 7200-asnak nincs is túl sok értelme, mert van pl. SSD, az 5400-as pedig tárhelynek sokkal megbízhatóbb. De anno egy 7200-as rendszermeghajtónak jobb választás volt.

  És persze a tányérfordulatszámon kívül még pár specifikáció számít egy HDD-nél, az olcsó laptopokba pedig általában a legrosszabb 5400-ast rak(t/j)ák. Nem azért írtam "legalját", mert az 5400 RPM a legalja, hanem az 5400-as vinyók legalját rakják bele a laptopokba.
 • Tetsuo #29
  "Itt az olcsó gépekről van szó. Arról amit az árérzékeny vásárlók vásárolnak."
  Pontosan. Tinman példaként hozta fel a drágább kategóriát úgy, hogy "még ott is...".
  No mindegy.
  "A 5400 HDD nem elavult! Adattárolásra kiváló!"
  Ezzel egyetértek, viszont ez az Intel Optane nem hiszem, hogy pont az olcsó gépekben terjedne.
 • dyra #28
  Vállalati gépekről beszélgettünk úgy. Én meg egy nagyvállalatnál vagyok informatikai megbízott. Dell gépeink vannak minimum 256-os SSD-vel de több kollégának 500-as van. Nincs szarakodás a garanciával (bejelentéstől számítva általában 24 órán belül helyszínen a szerviz). Így.

  De itt az olcsó gépekről van szó. Arról amit az árérzékeny vásárlók vásárolnak. Egyszerűen nem értem, hogy nem vagy képes külön kezelni a két szegmenst.
 • Tetsuo #27
  Hogy jön ide a helyszíni garancia?
  Az embereket inkább tudatosságra kellene ösztönözni, miszerint építsen NAS-t vagy külső HDD-s adattárolót a SSD mellé és hosszútávon, de lehet hogy már rögtön olcsóbban jön ki.