Berta Sándor

Fizet az Amazon a pozitív dolgozói véleményekért

A kereskedelmi cég díjazza, ha az alkalmazottak a tweetjeikben dicsérik a munkakörülményeket.

A TechCrunch azt írta, hogy az elmúlt időszakban egyre több olyan üzenet jelent meg a Twitteren, amelyekben az Amazon munkatársai pozitív élményekről számoltak be a munkakörülményekkel kapcsolatban. A társaság később elismerte, hogy fizetett az érintett munkavállalóknak a pozitív hírek terjesztéséért. Az eddig azonosított 15 Twitter-fiókot egységesen az Amazon logójával díszítették és az FC Ambassador kifejezés szerepel a nevükben. Az FC utalás az Amazon logisztikai központjaira.

Ezek a dolgozók pozitív dolgokat írtak és vitáztak azokkal a felhasználókkal, akik rossz dolgokat állítottak az óriáscégnél lévő munkakörülményekről. Az Amazon azt közölte, hogy az FC Ambassador csapat tagjai olyan alkalmazottak, akik tapasztalatokkal rendelkeznek a (logisztikai) központokkal kapcsolatban és elég régóta vannak a vállalatnál ahhoz, hogy őszinte, tényeken alapuló személyes tapasztalatokat oszthassanak meg. Az összes FC Ambassador Twitter-fiókot augusztusban regisztrálták. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az Amazon mennyi pénzt fizetett a programban résztvevőknek és hogy ők mennyit keresnek.

A társaságnál uralkodó munkakörülmények azután kerültek a középpontba, hogy James Bloodworth újságíró könyvet írt a cégnél tapasztalható viszonyokról. A férfi két évvel ezelőtt egy hónapot töltött el az Amazon egyik raktárában és úgy érezte magát, "mint egy börtönben". A tapasztalatok alapján a munkatársak a 10 órás műszakok során csupán 15 perc déli szünetet kaptak és megadott célokat kellett elérniük azért, hogy ne sújtsák őket büntetőpontokkal. Mindez oda vezetett, hogy az egyes munkavállalók nem mertek például vécére menni, hanem "üvegekbe végezték el a kisdolgukat". Ő egy büntetőpontot kapott amiatt, mert jelezte, hogy beteg. Általában hat büntetőpont összegyűjtése után kirúgták az illetőt. Az Amazon vitatta a felvetéseket és azt hangsúlyozta, hogy a dolgozók természetesen elmehetnek vécére és már nincs pontrendszer a betegség miatti távollétek esetében. Februárban kiszivárgott, hogy az Amazon karperecet akar rakni az alkalmazottaira.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #1
    ez gáz...