Gyurkity Péter

Felbukkant a Samsung korai hajlítható telefonja

A Motorola eközben a sérült OLED-panelek automatikus javítását oldaná meg.

A Samsung ilyen irányú erőfeszítéseiről az elmúlt évek során mi is többször hírt adtunk, most azonban egy korai prototípus bukkant fel az interneten, ami arra utal, hogy a dél-koreai gyártó nagyon is komolyan gondolta a hajlítható kivitel megvalósítását. A készülék érdekesnek tűnik, ám mintha már láttunk volna ehhez fogható megoldást.

A kínai ZTE már bemutatta ehhez hasonló fejlesztését, amin később javítani szándékoztak. A most napvilágra került fotók alapján a Samsung is ebben gondolkodott, legalábbis a prototípus egy olyan készüléket takar, amelynél a másodlagos kijelzőt az első panel mögül varázsolhatjuk elő, kihajtott állapotban pedig egy jóval nagyobb, 16:9-es képerányt biztosító felületet kapnánk. Sajnos magáról a hardverről nem sokat árultak el, azt azonban megtudhatjuk, hogy házon belül a Project V néven emlegették a fejlesztést, amely amúgy az SM-G929F típusjelzést kapta meg. A dizájn és a kezelőfelület alapján ennek kimunkálásához 2015-ben foghattak neki, nagyjából a Galaxy Note 5 piacra dobásával egy időben. A telefon a ZTE megoldásához hasonlóan meglehetősen vastag lett volna, a hagyományos jack-dugót is támogatva.

A hajlítható okostelefonok területével kapcsolatban egy másik érdekes hír jelent meg az interneten a napokban, amelyben viszont a Motorola által eredetileg még 2016-ban benyújtott szabadalomra koncentrálnak. Eszerint a cég egy komoly problémát oldana meg a fejlesztéssel, amely hő alkalmazásával küszöbölné ki az OLED-panelek esetleges deformációit, amennyiben a kijelző hosszabb ideig hajlított állapotban maradna. A belső mechanizmus és a másodlagos akkumulátor segítségével folyamatosan nyomon követnék, hogy a kijelző milyen hosszú ideig marad behajlítva, az általuk előírt határérték átlépése esetén pedig a készülék a következő használatkor automatikusan a hibajavító üzemmódba váltana, visszahúzva a panelt és hozzáfogva a deformálódott panel helyrekalapálásához.

A cég eddig nem mutatott be ehhez fogható készüléket, így a szabadalom megvalósítása még várat magára – már amennyiben ez egyáltalán jelenleg is zajlik, tekintettel a tulajdonosváltásra és a gyakran változó célkitűzésekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #3
    és tényleg :D

  • KZM #2
    Jól látom, hogy a hajlítható vs. kihajtható szavak értelmezésével komolyak ám itt a bajok?
  • NEXUS6 #1
    Lollocska. A fotók alapján gyak két, postai ragasztószalaggal összeragasztott telóról van szó, fantaasztikuus hol tart már a tudomány, rohanok és veszek egyet! XD