Gyurkity Péter

Globális dömpingre készülnek a kínai telefongyártók

A nemzetközi piacokon javítanának a további terjeszkedés érdekében. A Huawei nem elégszik meg a harmadik hellyel a Samsung és az Apple mögött.

Az utóbbi időben megszokhattuk, hogy a különböző kínai szereplők neve egyre gyakrabban jelenik meg a szaksajtóban, így lapunk hasábjain is, amikor új fejlesztésekről esik szó. Az okostelefonok szegmensében most ezen gyártók globális dömpingre készülnek, hogy még tovább terjeszkednek a nemzetközi színtéren. Tajvani értesülések szerint több kínai cég is ilyen terveket dédelget, ezeket pedig idén, illetve jövőre váltanák valóra. A Xiaomi például arra használná fel megújult lendületét, hogy Indiára fókuszáljon, az egyéb felemelkedőben lévő piacokra támaszkodva pedig összesen 120-150 millió okostelefont szállítanának le, természetesen éves szinten. Ezen régiókban persze elsősorban olcsóbb megoldásokat kínálnának, de több csúcskategóriás példányon is dolgoznak, hogy a teljes pályát lefedjék – ahogy azt az Mi Mix 2S esetében is láthattuk. A Vivo és az Oppo – amelyek az utóbbi időben kevésbé kellemesen szerepeltek – szintén a felemelkedőben lévő piacokra koncentrálna, itt több olcsóbb, valamint az AI-funkciókat előtérbe helyező telefonon dolgoznak, hogy még az év vége előtt alaposan kibővítsék a kínálatot.


A Huawei tavaly már összesen 153 millió készüléket szállított le, ezzel valóban komoly szereplőként volt jelen a piacon, hiszen alig maradtak el az Apple éves eredményétől. Richard Yu, a Huawei mobilrészlegének vezetője kifejtette, hogy hamarosan szeretnének előrébb lépni a második helyre, egy napon pedig ők akarnak lenni a legnagyobb mobilgyártó. Az ambíciózus terv megvalósításában véleménye szerint az sem jelenthet akadályt, hogy nemrég hat amerikai titkosszolgálat, köztük az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynöksége (NSA), a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is óva intette az embereket és a cégeket a Huawei termékeinek használatától.

Az indoklás az volt, hogy a kínai konszern nyomást gyakorolhat a telekommunikációs infrastruktúrára és módosíthatja vagy akár el is lophatja a készülékein tárolt információkat, illetve lehetőség nyílhat az eszközök titkos kikémlelésére is. Richard Yu mindezt úgy kommentálta, hogy az egész ügy nyilvánvalóan nem a mobiltelefonjaikról szól, és ugyan a fogyasztók és a hálózatüzemeltetők szeretnék, hogy ők megjelenjenek az USA-ban, de egyesek ezt nem akarják. A vádak elsősorban arra irányultak, hogy a Huawei a kínai fegyveres erőknek dolgozik és a menedzsment egy része a kínai titkosszolgálatok állományából került ki. Európában nincsenek ilyen jellegű kritikák és ez meg is látszik az üzleti eredményeken, hiszen sokkal több készüléket sikerült eladniuk, mint a vetélytársaiknak.

A P20-vonal mindenesetre megadhatja a kellő lökést ahhoz, hogy az Apple-t is maguk mögé utasítsák, Európában pedig egyelőre nem látszik a hasonlóan erős ellenállás. A közeljövő kapcsán Yu elmondta, hogy belátható időn belül csak három nagy gyártó fog maradni a mobiltelefon-piacon, éppúgy, ahogy a repülőgépipart is a Boeing, az Airbus és a McDonnell Douglas határozza meg. Emellett lesz néhány tucat kisebb cég, s arra számít, hogy a piacot ők uralják majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • UUUU #6
    Redmi 4X vagy a Redmi Note 5A Prime teljesen korrekt kozepkategorias telefon.
    Raadasul lenyegesen olcsobban, mint a Samsung,LG,Sony es mas kozepkategorias szarok a hazai szolgaltatok kinalataban indokolatlanul dragan es naluk lenyegesen jobb hardwareval es tudassal.
    Lasd LG K10, Samsung J3 50ezres arkategoriaban.
  • takysoft #5
    Az én ízlésemnek a 2/16 picit túl gyenge, ezért is ajánlgattam régebben inkább a Redmi 4X-et meg a Redmi Note 4-et, de végül is, ha nincsenek komolyabb igényei a felhasználónak, teljesen jól használható a Redmi 5A is.

    Mindenesetre a Redmi 5 (nem A) vonal megjelenésével igazi középkategóriás király született, a maga lekerekített kijelzőjével és kávamentesítésével.
    Persze megvannak a hátrányok (régi microUSB csatlakozás, nincs vízállóság, régi snapdragon 625 a nagyobbikban stb. bár a kisebbik kapott ráncfelvarrást a snapdragon 430 formájában)
    De a felhasználók 95%-ának mindenre tökéletesen elég, és nagyon jól is néznek ki.

    Arról nem is beszélve, hogy kb 2 hetente jön update hozzá :)
    És feleannyiba kerül, mint a szolgáltatók telefonjai :D

    Szerintem sok szempontból jó a Xiaomi marketingje.
    A lényege, hogy nincs. Majd eladja magát a telefon :D Cserébe olcsó
  • Oliwaw #4
    Siemens C45-öt használtam (HI). Munkámból kifolyólag szükségem lett egy zsebben hordozható mini számítógépre, ezért 3 hónapja vettem egy Xiaomi Redmi 5a-t (29900 ft). A céges és a kollégák 100+ ezres telefonjaival szemben eddig semmiféle hátrányt nem érzékeltem.
  • takysoft #3
    Hát... egyrészt az B20, nem B40.
    Amit amúgy a legtöbb telefon támogat, de tényleg érdemes ügyelni rá.

    Másrészt kínában van pár igen premium gyártó (Xiaomi, Huaweii, ZTE, OPPO, Vivo, Oneplus), akad pár olcsóbb, de korrekt (Vernee, Lenovo, Elephone), meg elképesztően sok hulladék.

    Ha a lista prémium részéből válogatsz, nehéz mellélőni.
    A supportnek ugye 2 része van. Hardveres és szoftveres.
    1 év hardveres garancia alapból kötelező minden magyar boltban, és webshopban, így azzal sok gond nem lesz.
    Szofveres oldalról ezek a gyártók igen jók. Szerintem a Xiaomi az egyetlen gyártó a világon, akinek a custom UI-ját szokás áthackelni más telefonokra is.
    A MIUI nagyon népszerű, már akkor is az volt, amikor a telefonokat itt még nem is lehetett kapni.

    Tipp: Xiaomi (ejtsd: sáómi)

    Redmi 5
    Redmi 5 Plus

    (eustock-ban pl jó áron mennek)

    Ezeknél jobb ár/érték arányú telefon ma nincs a magyar piacon.

    Ja és... kis korrekció. A Huawei nem a harmadik. (hogy az Apple-t épp előzi-e vagy sem, az persze mostanság minden negyedévben kérdéses, de nem erre gondoltam)

    A világ legnagyobb telefongyártója pillanatnyilag a BKK Electronics.
    Már ha összeadod a hozzá tartozó 3 leányvállalat eladásait (OPPO, Vivo, Oneplus)
    Utoljára szerkesztette: takysoft, 2018.04.09. 15:55:54
  • csicso82 #2
    "Globális dömping" Alacsony áron JÓ készülékeket és HIVATALOS SZERVÍZZEL TÁMOGATÁSSAL sokszor ezekhez a kínából behozott xarokhoz SEMMI sincs még azon is aggódni kell hogy hálózati kompatibilitás vagy csak simán a töltő konnektora kompatibilis legyen, meg a varázsszó a B40 stb.
  • Lumbini #1
    Globális dömping ?Már így sem látni mást évek óta csak a sok nevetséges kínai szemetet,mondjuk annak eladásához mindig is értettek,mindig több ram,meg gigabájt mint a konkurencia,lehetőleg majdnem ingyen,és övék a piac,a népek meg imádják ezt,én nem,csak bámulok mivé lett a világ öregségemre.