Berta Sándor

Menekülnek a fiatalok a Facebookról

Több tanulmány is azt mutatja, hogy a közösségi oldal a fiatalok körében veszített a népszerűségéből.

Csak Nagy-Britanniában 700 000-rel kevesebb tinédzser és 24 évesnél fiatalabb felnőtt van jelen a Facebookon, mint egy évvel ezelőtt. A 12 és 17 év közöttiek tábora 300 000-rel, míg a 18 és 24 év közöttieké 400 000-rel csökkent. Ezzel szemben az 55 évesnél idősebbek tábora komoly mértékben, 500 000 új taggal növekedett. Immár ők számítanak a második legnagyobb felhasználói csoportnak a platformon. Ez derült ki az E-Marketer brit konzultációs cég új elemzéséből.

A folyamat elsősorban azzal magyarázható, hogy a közösségi portál mostanra rendkívül ismertté és viszonylag könnyen kezelhetővé vált. S bár a fiatal tagok távozását részben ellensúlyozza az idősebb tagok számának a növekedése, de a reklámpiacnak mégis az előbbiek az érdekesek. Éppen ezért a Facebook nem fogadhatja el ezt a dolgot csak úgy, hanem valamit tennie kell azért, hogy ismét vonzó legyen a tinédzserek és a fiatal felnőttek körében.

Nem csupán Nagy-Britanniában tapasztalhatók ezek a folyamatok, hanem például Ausztriában is, ahol kutatások szerint a 11 és 17 év közöttiek körében már nem a Facebook a legnépszerűbb közösségi oldal, hanem a WhatsApp (93%) és a YouTube (90%). A harmadik az Instagram (68%), a negyedik a Snapchat (65%) és csupán ezután jön a Facebook (48%). A legnagyobb visszaesést a Facebook (mínusz 21%) és a Twitter (mínusz 11%) könyvelhette el. Az ok az, hogy a fiatalok elsősorban már csak hírcsatornaként tekintenek a Facebookra és nem közösségi honlapként. Ezzel párhuzamosan egyre népszerűbb az Instagram és a Snapchat. A képek és a videók ugyanis egyre fontosabb szerepet töltenek be a tinédzserek és a fiatal felnőttek életében, s ez egyaránt igaz Nagy-Britanniára és Ausztriára.

A vállalat a folyamatokra reagálva növelni akarja a hírfolyamokban a barátok és családtagok bejegyzéseinek mennyiségét, és csökkenteni a márkák és kiadók megosztásait. A kattintásvadász vírusvideók megjelenését (pl. "Nem hiszed el mi történt...") már visszavágták, ezáltal naponta 50 millió órával csökkent a Facebookon eltöltött idő, ez személyenként 2 percet jelent. Mindazonáltal Zuckerberg egy beszélgetésben nyugtatta a befektetőket, hogy mindez növelni fogja a közösségi hálózat értékét és a rövidtávú visszaesés szükséges a hosszú távú erősödéshez. Most a helyi közösségek építése a fő csapásirány, a hozzászólások, interakciók számát akarják radikálisan növelni.

A 16 és 37 év közötti magyar felhasználók naponta átlagosan 1,8 órán át vannak a közösségi felületeken, amelyeken leginkább vicces tartalmakat, zenét és filmeket fogyasztanak. Hazánkban a legnépszerűbb a Facebook (93% látogatja legalább hetente), a Facebook Messenger (89%), a Youtube (89%, a legfiatalabbak körében 95%), az Instagram (44%, de a legfiatalabbak körében 74% használja legalább hetente) és a Viber (37%).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tikal #22
    kösz hogy megismételtél :)
  • wraithLord #21
    Jön a másik, mivel ha nem jönne, nem tudna mihez képest kevésbé trendi lenni az éppen aktuális...
  • Tikal #20
    és akkor jön egy másik... így megy ez már a myspace óta, vagy még korább :)
    Utoljára szerkesztette: Tikal, 2018.02.15. 11:15:48
  • wraithLord #19
    Sosem értettem ezeket a tinitrendeket (akkor sem, amikor én voltam az), de most már látom valami hasznát. A szociális vackok nem tudják megvetni a lábukat rendesen, mert amint mainstream lesz, nem lesz trendi... :D
  • BladeW #18
    facebook/messenger lite
  • bPatrik0521 #17
    Elterjedhetne vmi messengernél jobb chat MO-n is mert már elegem van ebből a sz*rból hogy nem elég hogy zabálja a teló aksiját de még az üzenetek nem is mindig jönnek meg, vagy rossz sorrendben (ezt nem is értem hogy sikerül de többször is volt már), meg ilyesmik. Fájl küldés is szégyen rajta. Csak hát én hiába váltok ha az ismerőseim nem...
  • bPatrik0521 #16
    telenor, korlátlan mobilnettel és nem kell féltened a mobilnet kereted
  • fonak #15
    Snapchat az, amin a cicis meg farok képeket szokták küldözgetni amerikában a fiatalok? Mert "letörlődik" a kép x perc után? Arra biztos jó is, másra nem tudom mire lehet használható.
  • Tinman #14
    Volt ez divat? Ez már Day1 ciki volt, mint Iwiw, meg a MyVIP, meg az ég tudja még milyen " bejelőlek' " 10 éveseknek való kreténség.
  • ozimak #13
    http://www.origo.hu/gazdasag/20180214-snapchat-peticio-megvaltozott-kezelofelulet-frissites.html