Berta Sándor

Autonóm autók - osztrák partnerrel kooperál a Samsung

A dél-koreai gyártó egyre komolyabban veszi a gépkocsi-fejlesztést.

Young Sohn, a Samsung vezető stratégája szerint a járművek lehetnek a jövő mobiltelefonjai. A menedzser kiemelte, hogy a mobilok teljes másmilyenek, mint voltak tíz évvel ezelőtt és az autók is teljesen másmilyenek lesznek tíz év múlva, mint ma. A Samsung jelenleg milliárdokat fektet be azért, hogy fontos pozíciót szerezzen az önállóan közlekedő gépkocsik piacán. A konszern már eddig is komoly szerepet játszott ezen a területen, mint a processzorok, a kommunikációs chipek és az akkumulátorok szállítója.

A társaság tavaly novemberben felvásárolta a Harmant, továbbá létrehozott egy 250 millió eurós befektetési alapot. Azonban ez még csak a kezdet, most kiderült, hogy az alap összegének közel egyharmadát, 75 millió eurót a TTTech nevű bécsi IT-cég kapja meg. A két fél hosszú távú technológiai partnerségi megállapodást kötött az autonóm vezetés továbbfejlesztésére. Konkrétan egy olyan nyílt platformról van szó, amely a sofőröket segítő és az autonóm vezérlőrendszerekhez készül.

Stefan Poledna, a TTTech társalapítója azt mondta, hogy ezek a megoldások jelentik a teljesen hálózatba kötött járművek agyát és idegrendszerét. A TTTech korábban az Audival is hasonló megállapodást kötött. A vállalkozás technológiáját többek között a részben önállóan közlekedő Audi A8 vezetőt segítő rendszerébe integrálták. Georg Kopetz, a TTTech vezetője arra számít, hogy a következő években jelentős mértékben növekedni fog a bevételük és ez hatással lesz a foglalkoztatásra. A menedzser biztos volt abban, hogy a következő években több száz új munkahelyet hoznak majd létre.

Az 1998-ban alapított vállalat jelenleg 500 embert foglalkoztat, további 800 programozó dolgozik az RT-RK nevű szerb partnerüknél, amelynek a TTTech a többségi tulajdonosa. A várt bevétel 100 millió euró. A Samsungtól kapott pénz egyébként nem közvetlenül a céghez fog befolyni, hanem annak kiszervezett autórészlegéhez. A TTTech 32 százaléka van az Audi tulajdonában, további tulajdonos még az Infineon és a General Electric.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!