Berta Sándor

Közösen fejlesztett chipet a Samsung és az Audi

A két vállalat kifejezetten az autókhoz készített eszközt.

A Samsung bejelentette, hogy megalkotta az Exynos Auto V9 nevű System-on-Chipet az Audi következő generációs informatikai és szórakoztató rendszeréhez. Az utóbbi 2021-ben debütál majd. A nyolcmagos chip képes lesz akár több kijelző egy időben való vezérlésére is. Az Exynos Auto V9 a Samsung első, kifejezetten gépkocsikhoz kifejlesztett rendszerchipje, amely ráadásul az ISO 26262 szabvány szerinti ASIL-B tanúsítvánnyal is rendelkezik. Korábban a dél-koreai gyártó az eredetileg az okostelefonokhoz készített Exynos 8890-et ajánlotta a járműgyártóknak az informatikai és szórakoztató rendszereikben való használatra.

Az óriáscég az új SoC-ot 8 nanométeres Low Power Plus FinFET gyártási eljárással készíti és nyolc ARM Cortex-A76 magra épül, amelyek maximális órajele 2,1 GHz lehet. A chip támogatja az LPDDR4-es vagy LPDDR5-ös memóriamodulok használatát. A grafikus egység a Mali G76, amely képes vezérelni az Audi Virtual Cockpitet és a központi információs kijelzőt. Az összképet a HiFi 4 nevű digitális audioprocesszor teszi teljessé.

Az Exynos Auto V9 különlegessége egy neurális egység, amely gondoskodik az arcok, a beszéd és a gesztusok felismeréséről. A beszéd- és gesztusvezérlés mellett így lehetőség van az autóba való bejelentkezésre a személyes Audi-fiók segítségével. A neurális egységnek köszönhetően pedig lehetőség nyílik személyre szabott szolgáltatások létrehozására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jawarider #1
    Neuron alapú önfejlesztő típus ?