Berta Sándor

2020-tól nem kap támogatást a Flash

Sok kiváló böngészős játékot köszönhetünk neki, mégis jó dolog, hogy az internet történetének egyik legsebezhetőbb és legidegesítőbb platformja végre a múlt részévé válhat.

"Az Adobe Flash plugin összeomlott" - nem csupán ezzel az üzenettel idegesítette a felhasználókat, hanem az állandó frissítésekkel is, ráadásul utóbbiak ellenére is folyamatosan újabb sebezhetőségek bukkantak fel. A társaság most bejelentette, hogy 2020-tól megszűnik az Adobe Flash hivatalos támogatása. A közölt hivatalos indoklás alapján csak azért fejlesztették ki a szoftvert, mert korábban nem volt hasonló megoldás, most viszont már elérhető számos nyílt szabvány, például a HTML5, a WebGL vagy a WebAssembly. Miután ezeket a szabványokat a böngészők már támogatják, így nincs szükség további kiegészítők feltelepítésére és feladható a Flash.

Az elmúlt években egyre több böngészőből került ki a Flash-támogatás, a Google Chrome esetében például 2016 végétől, míg a Microsoft Edge, a Google Chrome és az Apple Safari esetében néhány hónapja a felhasználóknak kifejezetten hozzá kell járulniuk ahhoz, ha ilyen, főként reklámok megjelenítésére és böngészős játékokra szánt tartalmakat akarnak elindítani. A Flash az Adobe számára egyre inkább teherré vált, a sebezhetőségeit szinte azonnal kihasználták a bűnözők és ennek általában katasztrofális következményei voltak. Emellett a technika licencelése meglehetősen drága volt.

Az Adobe nem véletlenül adott ilyen hosszú határidőt, ugyanis így akarja biztosítani a honlapok üzemeltetőinek, hogy más megoldásokra váltsanak. A bejelentést az Adobe az Apple, a Facebook, a Google, a Microsoft és a Mozilla cégekkel közösen tette. A Microsoft az Edge és az Internet Explorer esetében két éven belül akarja kikapcsolni a Flash-támogatást, s 2020-tól minden támogatott verzióból eltávolítja azt. A Safariban minden egyes alkalommal hozzá kell járulniuk a felhasználóknak ahhoz, hogy ha egy honlapon Flash-tartalmakat akarnak látni.

Az Adobe már 2015 decemberében bejelentette, hogy a Flash 2016 januárjától új néven - Adobe Animate CC - lesz elérhető és immár a HTML5-öt is támogatja majd. Az Adobe Animate CC-ben továbbra is lehetőség van a Flash-videók és -játékok készítésére. A névváltoztatás mégis valahol a Flash kudarcának beismerését és a Flash-korszak lezárultát jelentette.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • xyl #6
    A flash csak egy eszköz. Az a baj, hogy túl sokféle van, ráadásul az embert folytonos frissítésre kényszerítik. A felesleges animációt, csicsamicsát, öncélú dolgokat kellene visszaszorítani. Persze, sokfélék vagyunk, és ami az egyik embernek már túlzás, arra a másik azt mondja, hogy "Ez az!" Mindenesetre már találkoztam olyannal, hogy valamelyik webáruház honlapján az jelent meg, hogy frissítsem az ezt-azt-amazt (flash, javascript, mittudoménmi), aztán utána lejátszott egy szép, de teljesen felesleges animációt, aztán beengedett egy sokkal egyszerűbb oldalra, ahol már csak a lényeges dolgok voltak felesleges körítés nélkül. Szóval, izé...
  • who am I 7 #5
    gyülölöm az összeset, miért nem szűnik meg hamarabb?
  • Zombee #4
    Hála az égnek. Mennyire utáltam mindig is a flash-el telepakolt weblapokat.
  • Tetsuo #3
    Ez is igaz.
  • noland #2
    :(szomorú smiley)

    Azóta sincs olyan program/nyelv amivel ilyen könnyen és egyszerűen lehetett létrehozni a számítástechnika majd minden területét érinteni tudó alkalmazásokat. Az eyecandy weblapok kora lejárt, a telefonok adták az utolsó döfést neki, érthető okokból.
  • Skylake #1
    Már régen ki kellett volna vezetni.

    https://youtu.be/iRuHQagPyi4

    Vagyis nem. Azt gondolom, az Adobe akkor tette volna jól, és ez a felhasznált komponensek okán megtehető is lett volna, az első nagyobb problémáknál nyílttá kellett volna tennie a technológiát - itt most a felhasználóoldali komponensekre gondolok. Vagy 2007 környékén, amikor a HTML5 létrejött egy jelentős piaci konkurens által. (Amely pont ez által is jelentőssé lett.) Így mindjárt el is kezdte volna fejleszteni egy szélesebb közösség (itt valószínűleg érvényesült volna a több szem többet lát elve), másrészt ez a megoldás a hibacsökkentésen túl a technológiát a jelenleginél, vagy a közelmúltban elterjedtnél jelentősen jobban elterjesztette volna. Ennek eredményeként annak fejlesztői oldalát jelentő szoftvertermékek is jobban fogytak volna - amik persze lehettek volna bizonyos komponenseiket tekintve zártak. De ez a vonat immár elment.