Berta Sándor

Adobe - búcsúzik a Flash

Maga a fejlesztőcég közölte azt, hogy lezárul egy korszak.

Az Adobe Flash Player rendkívül népszerű, ugyanakkor ezzel párhuzamosan az egyik legsebezhetőbb szoftvernek is számít, amelyet gyakorlatilag folyamatosan foltozgatott az Adobe. A társaság blogbejegyzésben jelentette be, hogy a szoftver 2016 januárjától új néven - Adobe Animate CC - lesz elérhető és immár a HTML5-öt is támogatja majd. Az utóbbi tulajdonsággal a Flash Professional nem rendelkezett.

A HTML5 előnye, hogy lehetővé teszi a modern webdizájn szabványosítását, illetve számos olyan új funkciója van, amelyek megkönnyítik a webes alkalmazások elkészítését. A fejlesztés egyik célja volt, hogy feleslegessé tegyék az Adobe Flash és más, hasonló kiegészítők használatát. Használatával a videók közvetlenül a honlapokba integrálhatók és a lejátszásukhoz nincs szükség kiegészítőkre, de sokáig hiányoztak hozzá olyan egységes kodekek, amelyeket minden böngésző támogatna. Mindenesetre nem véletlen, hogy a februárban a YouTube is HTML5-re váltott.


Amennyiben az Adobe fejlesztőin múlik, akkor a Flash nem fog teljesen eltűnni, az Adobe Animate CC-ben ugyanis továbbra is lehetőség lesz Flash-videók és -játékok készítésére. A névváltoztatás mégis valahol a Flash kudarcának beismerését és a Flash-korszak lezárultát jelenti. Ez utóbbit megerősítette egy másik blogbejegyzés is, amiben gyakorlatilag az Adobe azt tanácsolta az összes webes fejlesztőnek, hogy ne használják a Flash-technikát, hanem helyette inkább HTML5-re váltsanak.

A Flash vezető szerepet játszott abban, hogy új webes lehetőségeket nyisson meg, mára azonban eljött a nyitott szabványok, például a HTML5, kora. A bejegyzésből az is kiderült, hogy a társaság kiad majd egy HTML5-videolejátszót, amely a mobil eszközökre is elérhető lesz. Ugyanakkor a Flash nem fog hirtelen eltűnni, hiszen az online játékoknál és a prémiumvideóknál továbbra is népszerű marad, ezért a terméktámogatás tovább él majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #6
    mi lett volna az alternatíva? silverlight?
    szívás volt a flash, de legalább az IE mellett nem lett még egy monopóliuma az emesnek...
  • NEXUS6 #5
    Az a gáz, hogy 2005-től, amikor az Adobe felvásárolta a Macromediát azért lett volna idő gatyábarázni ezt a terméket. És már akkor is mindenki temette, meg hálát adott az égnek, hogy végre kipusztul, ami aztán 10 évig nem történt meg. Nem azért mert az Adobe olyan hihetetlen szakmai munkát vézett, hanem egyszerűen mert adott szegmensben igen csak meghatározó szereplője a piacnak, így nem merték mégsem leépítenia Flösh-t, pedig csak nem akart jobb lenni.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2015.12.03. 13:49:47
  • Palinko #4
    na ez az, nekem is vissza kellett dugom a pezsgős dugót a cikk közepére, mert ez kb csak egy konténer program lesz, amibe majd beépül a flash is. de az a baj, hogy a régebbi weboldalak miatt nem vehetik ki a flasht, mert azok nem fognak működni, viszont mert még benne van régebbi szoftverekkel majd fejlesztenek még flash dolgokat, aztán fennmarad az ördögi kör. de remélem 5-10 éven belül kikopik annyira, hogy a honlapok 1-2% fogja használni amik már nem is nagyon érdeklik az embereket.

    szörnyű volt amúgy ez a flash, a bika gépeket is mindig megfogta ha több tabon működött, de legalább könnyű volt blokkolni :)
  • A1274815 #3
    Ha átnevezik a Flash-t Animate CC-re, akkor eltűnnek a bugok és a biztonsági rések?
  • Skylake #2
    Meanwhile, at Adobe

    https://www.youtube.com/watch?v=iRuHQagPyi4
  • Tinman #1
    Dögölj meg már végre flash a k. anyádba!