Berta Sándor

Teljesen kikerül a Flash-támogatás a Chrome böngészőből

Végleg elbúcsúzik a Google a sokat támadott technikától.

Anthony LaForge, a webes óriáscég fejlesztője bejelentette, hogy az év végétől teljesen búcsút intenek a Flash-technikának. Miután a HTML5 számos szempontból komoly előnyben van a sokat támadott szabvánnyal szemben, így a Chrome egyre inkább a nyílt alternatívát részesíti előnyben. A decemberre tervezett Chrome 55-ben már kizárólag HTML5-támogatás lesz, Flash-támogatás nem.

A honlapokon elhelyezett Flash-tartalmak több mint 90 százaléka nem videókból vagy más multimédiás ajánlatokból áll, hanem a felhasználók számára láthatatlan elemzőeszközökből, amelyek az internetezők szokásait rögzítik. A szeptemberre várt Chrome 53, amely jelenleg béta verzióban érhető el, blokkolja ezeket a Flash-tartalmakat, ezáltal számos oldal betöltési ideje kisebb lesz, aminek köszönhetően például nőhet a laptopok üzemideje.

A decemberre tervezett Chrome 55 már teljesen a HTML5-re fog épülni, kivéve, ha egy portál kizárólag a Flash-technikát támogatja. Az utóbbi esetben ugyanis a böngésző megkérdezi majd a felhasználótól, hogy megjelenítheti-e a Flash-tartalmakat, majd megjegyzi a választ. A Google álláspontja alapján a sokat támadott technikától való búcsú biztonságosabb és energiahatékonyabb böngészési élményt fog lehetővé tenni.

A vállalat májusban jelezte, hogy már idén eltűnhet a Flash-támogatás a Chrome-ból és bevezetné a Chrome böngésző esetében a HTML5 by Default nevű funkciót, amelynek segítségével automatikusan elkerülhetők lesznek a Flash-tartalmak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #4
    Én az origo-t flash nélküli firefoxxal nézem. Alig van reklám, egészen élvezhető! Videás meg indavideós linkeket meg átdobom a Chrome-ba. Csak azt kell megtanulni, hogy ezek után majd az EDGE-be dobjam...
    ;-)
  • aru #3
    A flashről az origo jut mindig az eszembe. Amikor összeomlik a flash a gépemen akkor az origon szinte egy reklámot sem látok csak szürke ablakokban felkiáltójeleket. :D
  • duke #2
    Ez jo hir, hogy vegre megszabadul az ipar ettol a zavaro tenyezotol. Bar a tapasztalatom szerint, a firefox flash nelkul is szar, instabil.
  • Andrevv #1
    Akkor most teljesen kikerül vagy nem?
    Tudtommal csak ki lesz kapcsolva, de nem véglegesen.
    Ellentmondtok saját magatoknak: "a böngésző megkérdezi majd a felhasználótól, hogy megjelenítheti-e a Flash-tartalmakat"
    Az nektek a "teljesen kikerül" és "végleg elbúcsúzik"?