Berta Sándor

25 éves a Photoshop

Thomas Knoll programját negyed évszázaddal ezelőtt adta ki az Adobe, és még mindig a cég munkatársa.

Az alapötlet abból származott, hogy Knoll el akarta vonni a figyelmét a doktori munkájáról, ezért elkezdett dolgozni egy olyan programon, amelynek a segítségével digitális képeket lehet megtekinteni a fekete-fehér monitorokon. Testvére, John segített neki, hogy úgy továbbfejleszthesse a szoftvert, hogy azzal szerkeszteni is lehessen a fotókat. Az Adobe 1989-ben bukkant fel először a Photoshop történetében, majd megszerezte a licencet. A cég munkatársai és Knoll közösen fejlesztették tovább a terméket, így lett kiforrott.


A Photoshop 1.0 forgalmazását 1990. február 19-én kezdték meg, erre figyeltek fel először a magazinok. 1992-ben jelent meg a 2.5-ös változat, ami először volt elérhető a Windows-PC-kre. A következő nagy ugrást az 5.0-s kiadás jelentette, amelynél először volt lehetőség a szerkesztett szövegek integrálására és az akaratlan változtatások visszavonására. A Photoshop 1999-ben, az 5.5-ös verzióval lett web-kompatibilis és a 8.0-s változat óta van RAW-támogatás. Ekkor lett a Photoshopból Photoshop Creative Suite (CS).

2009 óta érhető el a szoftver az Android és az iOS platformra. s 2013-ban búcsúzott el a Photoshop CS, hogy átadja a helyét a Cloudot támogató Photoshop CC-nek. Az emberek a mobil eszközeiken elsősorban kiegészítő megoldásként alkalmazzák a szoftvert. Azóta van lehetőség arra is, hogy a programot ne csak hagyományos licenc keretében vásárolhassák meg az emberek, hanem felhőkörnyezetben korlátozott ideig is használhassák. Az Adobe mindenekelőtt azokat a funkciókat akarja integrálni a mobil készülékeken is, amelyek ésszerűek. Az egyik legnagyobb akadály, hogy a PC-khez képest a mobil készülékek kisebb teljesítményűek.


A szoftver neve fogalommá vált a fotók módosításában

Korábban a szoftver nagyon drága volt, de a cég nemrég áttért a havi átalánydíjas megoldásra. Könnyen lehet viszont, hogy a Photoshop a jövőben csak webes megoldásként lesz elérhető. "A Photoshop egy eszköz, amellyel természetesen vissza is lehet élni. Nagyon jól és nagyon rosszul is lehet használni, ez mindig az azt alkalmazó emberek etikai beállítottságától függ" - jelentette ki a szakember.

Knoll szerint a Photoshop sikere más technológiák felbukkanásának köszönhető. Amikor 1993-ban a World Wide Web egyre népszerűbb lett, az emberek hirtelen olyan honlapokat akartak készíteni, amelyeken kis méretű, jól tömörített fotók vannak, hogy így sávszélességet takaríthatssanak meg. A Photoshop jó időben volt jókor. A második fontos dolog a tintasugaras nyomtatók és a digitális kamerák elterjedése volt, emiatt a Photoshop a fotósok munkájának részévé vált.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ugh #2
    Ezekbol a nokbol ezeket a walking deadbe valo zombikat milyen veszterhes, homo pedofil, ferde, faszkalap csinalta?
    Remelem csak valami szar vicc akar lenni.
  • Ender Wiggin #1
    "2009 óta érhető el a szoftver az Android és az iOS platformra"

    Ha a Touchra gondolsz, akkor az jóval később jelent meg. Évekkel később.