Gyurkity Péter

2019-re csúszik az SLS első küldetése

A csúszásnak több oka is van, azt még nem tudni, hogy emberekkel mikor repülnének először.

Az elmúlt hónapokban egyre gyakrabban jelentek meg hírek arról, hogy a különböző magáncégek komolyabb terveket szövögetnek az űrutazás és a teherszállítás területén, miközben a NASA esetében többnyire újabb problémákról számolhattunk be. Az Amazon például már a Holdra is szállítana, a SpaceX belátható időn belül űrturistákat vinne oda, ám a NASA most ismét csúszásról adott hírt.

Egészen pontosan az emberi küldetésekért felelős csoportot vezető Bill Gerstenmaier leveléről van szó, amely a Government Accountability Office (GAO) által összeállított, majd pedig április 27-én közzétett részletes jelentésben bukkant fel. Ebben többek között szó esik egy februári tornádóról, amely a New Orleans városában lévő Michoud Assembly Facility területén okozott károkat, valamint fennakadást az SLS-sel kapcsolatos munkálatokban. Legalább ilyen fontos azonban a 2018-as költségvetési kérelem folyamatának eddigi alakulása, egyáltalán nem biztos ugyanis, hogy itt kellő időben rendelkezésre áll majd a szükséges összeg – a Fehér Ház részéről május közepén várhatunk egy előzetes bejelentést, ekkor derül majd ki, hogy mennyiben van esély az EM-1 személyzettel történő kiegészítésére.

Az Exploration Mission 1 (EM-1) tehát minden bizonnyal nem indul majd el a korábban megszabott 2018 novemberi időszakban, az új céldátum ezért 2019-re csúszik át. Érdemes itt megjegyezni, hogy a program létrejöttekor még 2017-es rajtot emlegettek, a jelek szerint azonban valóban az évtized legvégére tolódik ki az első küldetés, miközben azt még mindig nem tudjuk, hogy személyzettel együtt mikor repülnek majd először. Mivel az Orion kapszula szintén jövőre, 2018 júliusában érkezne meg a Kennedy Space Center területére, ez szintén alig hagyna időt a felkészülésre, a szervizmodul esetében pedig a szeptemberi leszállítás tűnik valószínűnek, itt azonban egy 2 hónapos késést sem zárnak ki.

Tekintettel arra, hogy a SpaceX jövőre indítaná útnak új Falcon Heavy rakétáját, könnyen előfordulhat, hogy megelőzik a NASA-t, itt azonban nyilván sok múlik majd azon, hogy a riválisok mennyiben tudják tartani a menetrendet – és elkerülni a kisebb-nagyobb problémákat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #1
    Akkor jövőre sem megyünk a Marsra!?

    Már csak 99 évünk maradt Hawking prof is megmondta!
    XD
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2017.05.08. 20:19:30