Berta Sándor

Az álhír­terjesztők ellen is fellép a Facebook

A közösségi platform nem csupán az anyagokat akarja kiszűrni, hanem az azokat küldő, megosztó személyeket is.

Elkészült a közösségi portál úgynevezett Fehér Könyve, amelyből kiderül, hogy a társaság nem csupán passzív, hanem aktív módon is fellép a szándékosan terjesztett álhírek ellen. A terjesztők a következő hetekben a tartalomtörlő részleg látókörébe kerülnek majd. A közösségi oldal a minapi francia elnökválasztás kapcsán máris 30 000 olyan fiókot törölt, amelyet kifejezetten álhírek megosztására hoztak létre.

A Facebook számára mostanra világossá vált, hogy komoly problémát jelent a szabad véleménycsere és az irányított vita megkülönböztetése. A cégben tudatosult, hogy változtatnia kell az eddigi gyakorlatán. Eddig a szakemberek kizárólag a hackerakciókra, a kártevőkre, a kéretlen elektronikus reklámlevelekre és a csalásokra összpontosítottak, míg a visszaélések finom és alattomos formáira, az emberek manipulálására és megvezetésére nem.

A Fehér Könyvben a vállalat összefoglalta a probléma három kulcspontját, amelyek a célzott adatgyűjtés, a tartalom-előállítás és az anyagok között való súlyozás. A befolyást gyakorolni akaró szervezetek - a részben illegális módon szerzett adatok segítségével - célzottan áltörténeteket terjesztenek, s a megosztott bejegyzéseket álfiókokon keresztül támogatják meg, ezzel párhuzamosan elnyomják a kritikus hangokat. A Facebook a küzdelemben a gépi tanulás technológiát is beveti, hogy azonosítani tudja a különböző mintákat.

A közösségi platform januárban már jelezte, hogy fellép a vitatott tartalmak ellen és az egyes országokban akár külön partnerekkel is együttműködhet. Ugyanakkor a cég nem a véleményekre vadászik és bár egyre nagyobb rajta a politikai nyomás az álhírek szűrésére, de, ha nem vigyáz, akkor könnyen a cenzúrázás csapdájába eshet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #15
  Itt te beszélsz magadban.
 • Elmin #14
  Azért szép, ahogy magadban beszélsz, csak az a kár, hogy ezt meg is osztod itt.
 • Elmin #13
  A cikk író nem fog visszaírni hiába is írogatsz neki.
 • Dante73 #12
  Ez a szezon, és a fazon szándékos keverése...
 • Amergin #11
  Hurrá! Itt a megoldás!!!
  Ez majd ad nektek olyan "algoritmust", hogy a fal adja a másikat!
 • Sequoyah #10
  Ha ok dontenek el hogy mi az alhir es mi a valosag, akkor mar reg bevezettek volna ezt. Epp ezert huzodik el az egesz, mert az egyik legfontosabb szempont hogy egy objektiv algoritmus legyen az, ami minimalizalja az alhireket.
 • Amergin #9
  Éljen a Pápa csalhatatlanságának mítoszta!
  Avagy ki az, aki megmondja, hogy mi igaz és mi nem?
  Ami a Bibliában le van írva az mind igaz? Ami azon kívül van leírva az meg hazugság? Zuckenbergernél ott van a varázsgömb? Ő személyes kapcsolatban áll ISTENNEL, hogy el tudja dönteni minden dolográl, hogy az "tény" vagy "álhír"?
  Cenzúrázzunk minden újságot, mert esetleg lehet valamelyik, amelyikben hazugságok, meg álhírek jelennek meg?

  A nép majd lesz olyan okos, hogy (hosszabb távon!) el tudja dönten, hogy mi az igaz és mi nem.
  Nem kell azt felülről megmondja neki senki se.

  Ugyanezen okból baromság, hogy Clintonné KIZÁRÓLAG Putyin miatt nem tudott nyerni.

  Nyilvánvaló, hogy minden ország (a nagyhatalmak meg pláne, az USA-val az élen!) azon ügyködik, hogy az érdekszférájukban lévő országokban a választások az ő szájízüknek megfelelően alakuljanak. De hát a nagyhatalmi játszmák már csak ilyenek....

  Hogy mondta Obama, mikor kidetült, hogy Merkelt lehallgatták?
  "Nem fogunk bocsánatot kérni, amiért a mi titkos szolgálatunk jobban működik, mint más országoké."
  Ennyi.

  Ugyanezen okból nem kérsz elnézést, amikor a sakkban leütöd az ellenfél vezérét, mert az benézte.
  Utoljára szerkesztette: Amergin, 2017.05.03. 15:49:08
 • Dante73 #8
  Pont hogy a manipulált hírek ellen van, de nem számít. Tudod, az ellen, hogy a ruszkik telerakják a netet mindenféle marhasággal, hogy Trump nyerjen, mert az nekik jó. Vagy épp a közelgő Francia, Német népszavazást befolyásolják. Vagy bármi más marhasággal etessék a jónépet, szórakozásból, vagy épp haszonért. Tudod, amikor a kiskutyás képre, vagy a rákos kislányra jön egymillió like, aztán kicserélik a szöveget a teleshop legújabb fasságára, te meg csak pillázol, hogy a 20000Ft-os zseblámpa, pont olyan, mint amit 500-ért láttál a kínaiban, de jé, már több mint egymillió like-ja, csak megéri, és veszel egyet...
  Hogy ki fogják-e önteni a fürdővízzel a gyereket is? Igen, időnként biztosan. De, ha ez az ára annak, hogy a hírek megbízhatóbbak legyenek, hát legyen.
 • Amergin #7
  Gondolom a kölni eseményeket is el kellett volna tusolni, hiszen az is a fészbúkról derült ki.
  Olyan sokan osztották az "álhírt", hogy azt már nem lehetett letagadni.
  Csak utána méltóztattak beismerni a valóságot a cenzúra oldalán állók.

  De ha csak páran osztották volna meg (amennyivel a cenzúra elbír) akkor az már nem is tény lett volna, hanem "álhír", amit ki kell cenzúrázni.

  Gratula!
 • morguldae #6
  Szóval tovább kell erősíteni a cenzúrát. Értjük. Az meg, hogy mi is az álhír és mi is a valóság, ami valaki által véletlenül felszínre bukkan azt meg majd eldöntik. Csak etetik az embereket a manipulált hírekkel.