Berta Sándor

Közvetlenül az agyból olvasná ki a gondolatokat a Facebook

A beszédfelismerés napjaink egyik legfelkapottabb trendje, de a közösségi platform és az "igazi Vasember" ennél sokkal többet szeretne.

A Facebook hosszú távon egy olyan technológiáról álmodik, amelynek segítségével a gondolatokat billentyűzet vagy hang nélkül is át lehet konvertálni szöveggé. A platform vezetői az F8 fejlesztői konferencián számos víziót vázoltak fel, melyek közül némely már rövid távon, mások mások a következő években valósulhatnak meg, míg vannak olyanok is, amelyekről még a társaság sem tudja vagy sejti, hogy mikorra fogja őket létrehozni. Az egyik ambíciózus cél az, hogy az emberek közvetlenül az agyukkal vezérelve írhassanak szavakat a számítógépükre.

Regina Dugan, a Facebook menedzsere kijelentette, hogy azt szeretnék, hogy anélkül lehessen valakinek szöveges üzenetet küldeni, hogy ehhez elő kellene venni az okostelefont. Dugan rámutatott a Stanford Egyetemen folyó aktuális kutatásokra, amelyek keretében sikerült egy megbénult nőnek - az agyában elhelyezett kis méretű elektródák segítségével - percenként nyolc szót leírnia.


A menedzser, aki korábban a Google jövőlaboratóriumában és a DARPA amerikai ügynökségnek dolgozott, hozzátette, hogy a technológia kiszélesítésére az implantátumok nem alkalmasak. Nagyon érzékeny szenzorokat kell a fej felületén elhelyezni, de ilyen minőségű technológia ma még nem létezik, ezért fel kell találniuk. A Facebooknál egy 60 szakértőből álló csapat dolgozik a vízió megvalósításán. A csoport aktuális célja az, hogy gondolati úton sikerüljön percenként 100 szót leírni; ez sokkal gyorsabb lenne annál, mint ahogy napjainkban sokan az okostelefonjukon gépelni tudnak.

A technológia mellékhatása többek között az lehet, hogy az emberek más nyelveken is kifejezhetik magukat anélkül, hogy az adott nyelvet meg kellene tanulniuk. Dugan hangsúlyozta, hogy a Facebook számára semmiképpen sem arról van szó, hogy válogatás nélkül el akarják olvasni az emberek gondolatait. Példaként hozta fel, hogy a felhasználók sok fotót készítenek, de utána eldöntik, hogy azok közül csak néhányat osztanak meg. Ugyanez igaz a gondolatokra is: az embereknek sok gondolatuk van, de ők döntik majd el, hogy melyeket akarják másokkal is megosztani.

A menedzser a Facebooknál a Building 8 nevű innovációs részleget vezeti, amelynél többek között azt is kutatják, hogyan lehet a bőrön át "hallani". Dugan bemutatott egy videót, amelyen egy nő a tesztjei során képes volt a szavakat a karján elhelyezett eszköz vibrációi alapján felismerni. Az aktuális "beszédkincs" kilenc szóból áll, ezeket a nő egy óra alatt megtanulta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • esztyopa #11
  Ez egy nagy-nagy haszonnal /és káosszal/ kecsegtető f*szság !
  Nem véletlen,hogy az evolúció során nem fejlődött ki a telepátia.
  Vajjon ki szeretné,hogy a *legtitkosabb*gondolatai is *megjelenjenek*a f*szbukon?
 • dyra #10
  sokszor az emberek se tudják mire gondolnak pontosan most már majd megnézhetik a Facebookon! :D
 • ugh #9
  Szerintem cuki nem szeretne latni a gondolataimat az ilyen temak kapcsan mert teleszarna a gatyajat.
 • TokraFan #8
  "A megszokott kettős beszéd, ahogy ez a szájbab*szott kommercializált informatikai szolgáltatások esetében szokásos, és amitől már régen h*nyok,"

  Az élet mely területén nincs ez jelen? Még így is sokat kell fejlődniük a vallások képmutatásához képest...
 • Skylake #7
  Az a helyzet, hogy valószínűleg Zucki azt szeretné, ha minden létező verbális és nonverbális kommunikáció minden élő személy között az ő rendszerén menne keresztül. Sajnos e vágyát a jelenlegi primitív technológiai színvonal még jó sokáig nem tudja teljesíteni. De hogy hanghívás, vagy telepreszenszes közösülés teszem azt, neki tökmindegy. A lényeg az infotömeg, amit ki lehet szedni mindebből. Sajnos azonban rossz hír, hogy minél inkább közelít ilyen technológiákat ezen idealisztikus cél felé, s annál nehezebben lehet majd a végfelhasználók számára megmagyarázni, hogy biztos nem élnek e vissza harmadik felek e adattartalmakhoz való hozzáféréssel, illetve ezek manipulálásával saját gazdasági és egyéb hatalmi érdekeik érvényesítése céljából.
 • peterx #6
  Mi lenne ha egyszerűen csak felhívnánk a másikat? ....
 • Skylake #5
  Végül is nem csoda, ha Zuck és Musk megpróbálkoznak ezzel. Valóra váltani scifiket – plusz mellette még gennyesre is keresni magukat, ezen interfész segítségével igazán eladható információk segítségével! Előbbi kategóriába tartozó kontentet nagy pofával, előadóteremben, fogpasztamosollyal mondjuk, eljátszva a filantróp világmegváltó milliomos nyájas szerepét. Utóbbit igazgatótanácsi ülésen mondjuk, kurvára zárt ajtók mögött, full homo oeconomicus üzemmódban. A megszokott kettős beszéd, ahogy ez a szájbab*szott kommercializált informatikai szolgáltatások esetében szokásos, és amitől már régen h*nyok,

  Természetesen a különböző állami szervek számára is nagy klassz lesz ez a technológia, a szakma zászlóshajójának tekinthető NSA-tól kezdve virtigli kőolaj és banándiktatúrák, illetve illiberális államocskák összes állami szerveiig. Továbbá nagy előny, hogy a kiberbűnözés is nemhogy szintet, tíz szintet ugorhat! Tehát az összes, fent leírt szereplője ennek a telibevert „digital big business” (by Gartner) paradigmának ott tolonghat a felhasználók körül, még közelebb személyükhöz, és még inkább hatalmi, függőségi és kontrolltényezőként működve, legyenek ezek a függőségek társadalmi és gazdasági tényezők egyaránt. Igazán csodálatos! Már várom is azt a technológiát, amely segítségével az agyi interfészt használó usereket tudom scoop-olni, jártamban keltemben. Ehhez nyilván lesz egy olcsó MI is, hiszen ki a franc akarja a társas lét összes összeszedett szemetét, a sok baromarcú másokkal megosztott szellemi maszturbációit, és lelki csipkéit önmaga átnézni. Helyette majd végigmegy az rajta, hátha kijön bankszámlaszám, mikor nincs otthon a paraszt, mit vett, és egyéb hasonló infok tömkelege. Lehet majd az infokkal vígan zsarolni az usereket. Ez csak egy felhasználási mód – a lehetőségek végtelenek!

  Azért én nem tartok attól, hogy ez záros időn belül sikerüljön Zuck mesternek, és korunk Howard Hughes-ének, Musknak. Erőteljes PR önfelszopás szagot érzek. Tulajdonképpen még az sem egyértelmű, hogy tudatunk itt tárolódik-e, vagy csak egy interfész maga az agy, és az információ „máshol” van, és az is lehet, hogy működése a mi fogalmainkkal, a jelenlegi technológiai színvonalunkon nem lesz még teljes komplexitását tekintve leírható jó ideig.
 • Pares #4
  Egyelőre még csak az olvasásról beszélnek... ami már magában is aggasztó... de ha megtalálják a módját az írásnak is...
 • TokraFan #3
  Mi van itt? Mindeki az agyból akar olvasni? Két kvázi azonos című cikk a főoldalon a témában, elég nevetséges...
 • Long_Gun #2
  Hol a kalasnyikovom?.....