Berta Sándor

Beperelték a WhatsAppot a német fogyasztó­védők

A cél az, hogy a felhasználók visszakapják az ellenőrzést az adataik felett.

A Német Fogyasztóvédelmi Központok Szövetsége (VZBV) bejelentette, hogy a berlini tartományi bíróságon benyújtotta a keresetét a WhatsApp ellen. Klaus Müller, a szervezet elnöke közölte, hogy az álláspontjuk alapján a vállalat részben jogellenes módon gyűjt és tárol felhasználói adatokat, majd azokat továbbítja a Facebooknak.

Az ügy előzménye, hogy a WhatsApp tavaly megváltoztatta a felhasználási feltételeit és az adatvédelmi irányelveit, emiatt a Facebook többek között a WhatsApp-felhasználók telefonszámait is megkapja, valamint azokat az információkat, amelyek arra vonatkoznak, hogy ki milyen gyakran lép be a szolgáltatásba. Mindez annak ellenére van így, hogy korábban az illetékes európai uniós versenyhivatalnak Mark Zuckerberg, a Facebook első embere megígérte, hogy a két vállalat között semmilyen adatmegosztás sem fog megvalósulni.

Klaus Müller elmondta, hogy a piacfelügyeleti szakértőik sikeresen felderítették és mindenki számára láthatóvá tették a WhatsApp elfogadhatatlan gyakorlatát. Miután a társaság nem változtatott azon, így a két fél most a bíróság előtt találkozik újra. A VZBV egyébként más esetekben más nagy digitális vállalatokkal szemben is fellépett. A szervezetnek mindegy, hogy a Facebook, a Google, az Amazon vagy a WhatsApp az érintett fél, minden jogsértéssel szemben felemeli a szavát.

Európában szinte mindenhol egyaránt magas az adatvédelmi szint, s ezt a jövőben is biztosítani kell a felhasználók számára. Ezért fontos, hogy az emberek megtartsák a személyes adataik felett az ellenőrzést és védeni kell az információs önrendelkezés alapjogát. Minden egyes felhasználónak lehetővé kell tenni, hogy maga dönthessen a személyes adatait kiadásáról és azok további felhasználásáról. Klaus Müller már tavaly ősszel bejelentette, hogy az illetékes piacfigyelő csapatuk figyelmeztette a WhatsAppot arra, hogy hagyjon fel a jelenlegi gyakorlattal. A cégnek 2016. szeptember 21-ig volt lehetősége olyan nyilatkozatot tenni, amelyben jelzi, hogy leállítja a mostani gyakorlatát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!