Berta Sándor

Az internet decentra­lizálására van szükség

Közel sincs kibékülve a jelenlegi helyzettel a World Wide Web atyja, aki szerint a mai folyamatok pont az eredeti elképzelések ellentetjei.

Sir Tim Berners-Lee annak ellenére nem elégedett az internettel, hogy az kétségtelenül hatalmas siker és rendkívül gyorsan fejlődött. A szakember az ETH Zürich world web fórumának vendége volt és elmondta, hogy annak a szerencsés generációnak a tagja, amely a kezdetektől napjainkig testközelből követhette figyelemmel a számítástechnika fejlődését. Szülei programozók voltak és az 1950-es években le voltak nyűgözve attól, hogy milyen lehetőségek rejlenek a számítógépek alkalmazásában. Még ha az akkori álmok időközben valósággá is váltak, az internet víziója még mindig aktuális.

A World Wide Web atyja ugyanakkor csalódottan vette tudomásul, hogy a korábbi lelkesedésből már nem sok minden maradt meg. A legtöbb ember már nem vesz részt aktívan a világháló továbbfejlesztésében, például nem üzemeltet saját honlapot, hanem csak bizonyos platformokat látogat meg, ahol a hasonlóan gondolkodókkal cserélnek véleményt. Az olyan közösségi hálózatok, mint a Facebook hozzájárultak az internet centralizálásához, ami pont az ellentéte az eredeti elképzelésnek.

A centralizálás leginkább azért különösen problémás, mert pont a tavalyi év mutatta meg, hogy a Facebook mennyire integrálódott az emberek életébe. A közösségi portál meghatározza, hogy a felhasználók milyen streamet nézzenek, mire gondoljanak és hogyan érezzenek; s ezt a cég ki is használja. Sokakat lehet célzottan politikailag befolyásolni - akár álhírekkel is, elég csak a legutóbbi amerikai választásokra gondolni. Tim Berners-Lee szerint éppen ezért van szükség az internet decentralizálására és a mostani struktúrák felszámolására. "Én ugyan feltaláltam a WWW-t, de az infrastruktúrát mások hozták létre és alakították ki. S remélem, hogy a mai fiatalok szintén hozzá fognak járulni a világháló továbbfejlődéséhez" - hangsúlyozta végül a szakember.

2014-ben Tim Berners-Lee a következőket nyilatkozta: "Őszintén szólva egyszerre vagyok büszke, hitetlenkedő és aggódó a World Wide Web kapcsán. Úgy gondolom, hogy mindenki nagyon büszke lehet arra, amit sikerült kihozni belőle - különösen igaz ez az együttműködés szellemére, ami lehetővé tette ezt a fantasztikus fejlesztést. Másrészt mindez fenyegetve van, mert a világháló hatalmas áttörés lett és az életünk minden részét érinti. Éppen ezért a kormányok, nagy szervezetek és multinacionális cégek körében megfigyelhető az a veszélyes trend, hogy ellenőrizni akarják az internetet."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Caro #9
    Pedig nem akkora baromság ez. Ha nem fizetsz a szolgáltatásért, akkor én is támogatnám, hogy nincs szerződés. Hiszen nem ellenőrizted le a másik felet, hogy egyáltalán valós adatokat adott-e meg?
    Ha már fizetnek érte, az már lekövethető, és teljesen más alá kellene esnie.
    Egyébként volt már ebből vita, nagyobb körökben is: OEM szoftverek továbbértékesíthetősége.
    A bíróság végül azt mondta ki, hogy tovább lehet értékesíteni, azt az eredeti jogtulajdonos nem korlátozhatja. Pedig az EULA-ban nem ez volt...
  • Cat #8
    "ha valaki egy internetes felületen rákattint az elfogadom gombra, az nem szerződés"
    Aha, és akkor ha valaki ír egy szoftvert hogyan határozzon meg feltételeket? Mondjuk a Tescoban írassa alá vele a pénztáros? Vagy hozzunk létre Nemzeti Szoftverboltokat, és csak ott lehet ezeket eladni? (Vicces hogy emberek 3 másodpercre se gondolnak bele mekkora nonszensz baromság amit írnak.)
  • jkedzs #7
    miért ne lehetne ezen változtatni?
    törvényeket kell hozni, azt kész.
    azzal kell kezdeni, hogy ha valaki egy internetes felületen rákattint az elfogadom gombra, az nem szerződés. tehát, ami abban van, az le kell szarni, és helyette törvényekhez kell igazodna az oldalnak.
    aztán lehet folytatni Felemelő által írottakkal.
  • Victorius #6
    Hányjál csak nyugodtan, amennyi jólesik. Azzal aztán jottányit sem cáfolod a kvp által írottakat.
  • ostoros #5
    Csak úgy világít az elitizmus... megyek hányni.
  • kvp #4
    Ha maganember ir blogbejegyzest az ugyanugy vedett. Persze csak akkor ha olyan oldalon jeleniti meg, ami vagy a sajatja vagy nem mond le a jogairol a publikalassal. Pont ezt irja a cikk is.

    A gond ott van, hogy a hoskorban a netet hasznalok jelentos resze meg vagy mernok volt, vagy a technikahoz nagymertekben erto ertelmisegi. Akkoriban mindenki tudott weboldalt kesziteni, meg akar egy jegyzettombbel is, mindenki tudott szervert uzemeltetni, mert aki nem ertett hozza, az nem jutott fel a netre.

    Aztan megjelent a kereskedelmi net hozzaferes es mar csak penz kellett hozza, hogy az ember hozzaferjen a nethez. Ekkor megjelentek a techikailag nem tul muvelt, de legalabb ertelmisegi vagy kozeposztalybeli emberek, akiknek volt penzuk es altalaban minimalis kulturaltsaguk is.

    Es mara olcsova vagy kvazi ingyenesse valt a net es megjelentek a muveletlen retegek is, raadasul nagy szamban. Nekik meg a meglevo szolgaltatasok hasznalata is gondot okoz es nem igazan tudnak hozzatenni a technika fejlodesehez, vagy az online kulturahoz. Kitiltani viszont nem lehet oket, mint ahogy a szavazasnal se nezik, hogy van-e diplomaja az allampolgarnak.

    Egyszeruen a regi felig katonai, felig egyetemi kornyezetbol kozter lett es a regi egyetemi konyvtar hangulat helyett egy atlagos piacter es egy plaza keverekeve valt. Ezzel nem nagyon lehet mit kezdeni es mivel a tomegek intelligenciaja nem fog noni, sot ahogy no a szukseges minimum szintje, ugy keruknek egyre tobben a lec ala, ezert nem igazan varhato pozitiv valtozas, legalabbis a tarsadalom szerkezetenek megvaltozasa nelkul.

    ps: az ertelmisegnek tovabbra is van sajat elkulonitett terulete, de azon kivul, hogy neha oda is beteved par kevesbe muvelt ember, a nagyobb gond, hogy a net tomegek altal latogatott resze pont ugy nez ki, mint egy varos tomegek altal latogatott resze, koszos es sokszor tele van idiotakkal
  • felemelő #3
    Tanán pont a szerzői jog oldaláról kellene belépni.
    Tudom az usa (+eu, +hazánk) "tőke irányította törvényhozás"-a nem kapkod az ötletért, de a google vagy a facebook ne kezelhesse már sajátjaként a hozzá került adatokat.
    Az adat azé aki létrehozza, a tárolás, forgalmazás és rendezés egy feladat, de az adatok tulajdonjogához nincs köze.
    Érdekes hogy a harcias filmes, zenei és sw cégek, amelyek olyannyira hárklisak a szerzői jogra (pl. 70(!!!) évre bővített védelem, vicc!!!) ezen az oldalon a saját elveikkel teljesen szembemenő szabályozás ellen nem lépnek fel. :)
    Azért az érdekes, hogy ha egy magánember ír egy blogbejegyzést (írott mű) azt nem védi semmi, ha egy filmes cég forgatókönyvéböl származik egy mondat, akkor azt védeni kell.
    Mi a különbség? A tőke!!
  • jkedzs #2
    nem annyira a centralizálással van baj, hanem inkább a bezárással.

    open api-k kellenek, amik lehetővé teszik, hogy a felhasználók az egyik szolgáltatásban előállított anyagaikat átvihessék egy másikba. A kapcsolati hálót is a felhasználók állítják elő, ezért az is ebbe a körbe tartozik.

    fészbukkom meg nincs. pont a fentiek miatt. többek közt...
  • Kisssssss #1
    "Én ugyan feltaláltam a WWW-t de hogy mit tudnék kezdeni vele arról lövésem sincs"

    a fickó kicsit le van maradva... jó lenne a felébredne abból az álomvilágból amiben jelenleg van.