• kvp
    #4
    Ha maganember ir blogbejegyzest az ugyanugy vedett. Persze csak akkor ha olyan oldalon jeleniti meg, ami vagy a sajatja vagy nem mond le a jogairol a publikalassal. Pont ezt irja a cikk is.

    A gond ott van, hogy a hoskorban a netet hasznalok jelentos resze meg vagy mernok volt, vagy a technikahoz nagymertekben erto ertelmisegi. Akkoriban mindenki tudott weboldalt kesziteni, meg akar egy jegyzettombbel is, mindenki tudott szervert uzemeltetni, mert aki nem ertett hozza, az nem jutott fel a netre.

    Aztan megjelent a kereskedelmi net hozzaferes es mar csak penz kellett hozza, hogy az ember hozzaferjen a nethez. Ekkor megjelentek a techikailag nem tul muvelt, de legalabb ertelmisegi vagy kozeposztalybeli emberek, akiknek volt penzuk es altalaban minimalis kulturaltsaguk is.

    Es mara olcsova vagy kvazi ingyenesse valt a net es megjelentek a muveletlen retegek is, raadasul nagy szamban. Nekik meg a meglevo szolgaltatasok hasznalata is gondot okoz es nem igazan tudnak hozzatenni a technika fejlodesehez, vagy az online kulturahoz. Kitiltani viszont nem lehet oket, mint ahogy a szavazasnal se nezik, hogy van-e diplomaja az allampolgarnak.

    Egyszeruen a regi felig katonai, felig egyetemi kornyezetbol kozter lett es a regi egyetemi konyvtar hangulat helyett egy atlagos piacter es egy plaza keverekeve valt. Ezzel nem nagyon lehet mit kezdeni es mivel a tomegek intelligenciaja nem fog noni, sot ahogy no a szukseges minimum szintje, ugy keruknek egyre tobben a lec ala, ezert nem igazan varhato pozitiv valtozas, legalabbis a tarsadalom szerkezetenek megvaltozasa nelkul.

    ps: az ertelmisegnek tovabbra is van sajat elkulonitett terulete, de azon kivul, hogy neha oda is beteved par kevesbe muvelt ember, a nagyobb gond, hogy a net tomegek altal latogatott resze pont ugy nez ki, mint egy varos tomegek altal latogatott resze, koszos es sokszor tele van idiotakkal