Berta Sándor

Még több promóciós szoftver a Windows 10 Start menüjében

Hirdetésekkel finanszírozott alkalmazások fognak megjelenni a Start menüben. Július 29-ig lehet ingyenesen frissíteni az új rendszerre.

Az operációs rendszer Start menüjében már régóta vannak reklámokkal finanszírozott alkalmazások, a július 29-re tervezett nagy frissítésnek köszönhetően azonban jelentős mértékben nőni fog ezen ajánlatok száma - ez derült ki a Winhec fejlesztői konferencián Jessie Labayen programmenedzser anyagából. Jelenleg a Windows 10 Start menüjében öt csempe áll rendelkezésre a hirdetésekkel finanszírozott programok számára. A nyári frissítés után már tíz csempe lesz használható ilyen célokra, ezzel párhuzamosan a Microsoft-alkalmazások számát 17-ről 12-re csökkentik.

A reklámokkal finanszírozott szoftverek számának növelésével a Microsoft minden eddiginél jobban szeretné előtérbe helyezni a Windows Store kínálatát. A hirdetésekkel finanszírozott alkalmazások kínálata országonként és régiónként is eltérő lesz, az elsődleges cél azonban az marad, hogy az emberek számára az igazán fontos programok hozzáférhetők legyenek. Egyes szoftverek már eleve telepítve lesznek, míg a többit a Windows Store kínálatából lehet majd beszerezni.


Azok, akik nem akarják használni vagy látni a reklámokkal finanszírozott alkalmazásokat, bármikor eltávolíthatják azokat és lehetőség lesz a csempék eltüntetésére is a Start menüből. Az ajánlattal csak a előre telepített Windows 10 operációs rendszert használók szembesülnek majd, azok nem, akik egy régebbi Windows-verzióról frissítenek az új operációs rendszerre.

Yusuf Mehdi, a Microsoft Windows operációs rendszerekért és eszközökért felelős alelnöke korábbi blogbejegyzésében jelentette be, hogy a Windows 10-re való ingyenes frissítési ajánlat július végéig él, július 29-től a felhasználóknak már meg kell vásárolniuk a licenceket. Egy teljesen új Windows 10 Home licenc ezután 119 dollárba kerül. A Windows 7-es és 8.1-es operációs rendszerekről az időpont lejárta után eltűnik az "A Windows 10 beszerzése" nevű, meglehetősen agresszív frissítési alkalmazás.

Az operációs rendszer gyorsan terjed, immár több mint 300 millió eszközön fut, az internetezők márciusban több mint 63 milliárd percen át használták a Microsoft Edge böngészőt, a játékosok megjelenése óta 9 milliárd órát játszottak a Windows 10-en, a Fotók alkalmazást pedig több mint 144 millióan használták.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • yamato41 #34
    Komoly népmesei közhelygyűjteményt sikerült összehoznod - nem kis mértékben ellentmondva saját magadnak. Én elhiszek mindent készséggel, de továbbra is fenntartom, hogy saját környezetemben nem találkozta semmiféle problémával. Bocs, egy alkalommal igen. Egy okos renccergizda (tudod, olyan elhízott, szakállas, zsíroshajú pizzazabáló fajta) felrakta a kollégámnak a W10-et upgrade-ban 8-ról. Na, onnantól a gép belassult, használhatatlan lett. Átkozták is a W10-et veszettül. Megnéztem a gépet (kb. 3-4 éves noti). Tele volt sz*rva mindenféle "hasznos" progival, mintha az éjc gyógymódját kellett volna megvédeni a gonosz gyógyszergyáraktól (nb. sikerült volna, mert a gép használhatatlan lett). Szépen leszedegettem a szemetet. Mindjárt jobban ment a gép. Reinstall W10. Szépen ment, mondhatni tökéletesen. Egészen addig, még a fent nevezett infópatikus kezébe nem került ismét. A héten hozza megint a kollégám gyógyításra...
    Persze, nyilván akadnak hibák a W10-ben, akár komolyak is. De azért ne felejtsük el, hogy a W7 sem lett egyből az, ami most. Amikor kiadták, sok minden nem volt napi használatban, ami ma már alapdolog. Aztán emlékszünk még az SP1 előtti időkre is.
    Aki meg anélkül teszi fel, hogy nem ellenőrizte egyesével minden hw-elemét, annak meg úgy kell. Meg annak is, aki nem elég körültekintő a napi használatban, vagy csak összevissza kattintgat.
  • gforce9 #33
    Ja keress rá pl hogy win 10 touchpad problem :) Félmillió megtekintés csak 1 videónak :) Keyboardra hasonló. És ezek tök alapvető cuccok, chipsetfüggetlenül. 1000 éve szabványosak. De szinte bármlyen hw-re keresel ugyanez az arány. Lényegében többször néztek X hw fixit videóját a nem egész 1 év alatt kinn lévő win10-hez, mint a win7-hez egész életútja alatt..... Túltolta az MS ja. Nem kicsit. És az updatek is szarok jónéhány esetben. Speciel van olyan eset, hogy drivert kell rollback-elni vagy a gyártó által kiadottat újratelepíteni, mert az MS-update-ben lévő szar. Nem, nem user fail és nem is gyártói hiba. Egyszerűen az MS beleszarik a normális tesztelésbe mindennél előrevalóbb, hogy az általa megálmodott új oprendszer mindenki gépén ott figyeljen és úgy frissüljön, olyan szoftveres elemekkel ahogy az MS kívánja, mindezek mellett a tesztelés az másodlagos. Így adódhatott, hogy egy alapvetően nem elkúrt oprendszer úgy kerül ki és van olyan állapotban a gépeken, ami jó esetben nevezhető csak bétának. Ugyanez volt a Vistával is, csak azt anno ha összekalapálta az ember működőképesre, egy olyan gépen, ahol addig csak dadogott, nem volt a kötelező sw update mindenre.
  • yamato41 #32
    A fixites dolog ott sántít, hogy az inteles procik többségben vannak, így ha ugyanannyian néznek amd-s fixites cuccot, az azt jelenti, hogy többeknek van gondja vele...
    Mi az alsó kategória? Ha az i3 alatti, akkor nem hiszem el, hogy az lenne a döntő többség. Az csak irodai célokra, legfeljebb alapfokú médiatartalom-fogyasztásra elég. Az pedig nem igazán a problémás szegmens. Az i3 és afölött meg értelmetlen amd-t venni. Szerintem az bőven user fail, ha olyan cuccot veszel, aminek az árából jobb teljesítményűt vehetnél.
    A konkrét user fail ott van a W10-nél, hogy a leamortizált W7-re teszik fel kellő körültekintés nélkül. Persze, próbálni lehet, de a mérvadó a clean install. A MS tényleg nagy barom, hogy túltolja a W10-et, nem ellenőrzi a drivereket automatikusan, túlerőlteti a váltást. Persze az is hülye, aki nem frissít. Ha nincs olyan hardvereleme, ami köztudottan problémás, akkor megéri a W10-et használni (de legalább feltenni, hogy meglegyen az ingyen update, aztán ha akar, vissztérhet a 7-re), mert érezhetően gyorsabb, frissebb. Nagyon spéci igénynek kell lenni, ha valakinek nem felel meg. A közkeletű adatgyűjtős bullshitról meg annyit, hogy minden weblap, szolgáltató stb. gyűjt adatot, ha nem, akkor a felhasználói élmény/kényelem kisebb. A MS is gyűjti az adatokat. Ezért kárhoztatni lehet, de akkor az összes többi szolgáltatót is kellene.De azért olyan (még?) nem csinál, mint az epl, ami törli a user saját maga által készített zenéit...
  • gforce9 #31
    Igen, csak épp win10 hibákról volt szó, nem arról, hogy egy adott gyártót megéri e megvenni e vagy nem. Kutyulod a dolgokat nagyon. Az amd rendszerekkel win10 alatt vagy bármely más oprendszer alatt nincs több baj mint az intel-nv vel. Szóval ezt az "user fail" nem igazán értem. Arról nem is szólva, hogy az alsókategóriában (ami a gépek zömét alkotja) Abszolúte versenyképes az amd is, de ennek marhára nincs köze ahhoz, hogy hogyan viselkedik win10 alatt.Egyébként érdemes ránézni, hogy pl a fixit wideóknak mekkora a nézettsége ha win10 ről van szó. Többszázezres és nincs különbség, hogy amd vagy intel rendszer.
  • yamato41 #30
    "az érved lényegében annyi volt hogy az "amd szar" "
    Igen, az AMD szar. Most az. Le van maradva az Intel mögött. Olvasod a fórumokat, ahol az AMD halálról vizionálnak, mert már két-három éve azzal van tele a net. Te is írtad, ár/érték arányban messze az Intel mögött vannak a PC piacon. Ergo ha valaki ilyet vesz, az nem kapja meg a legtöbbet a pénzéért.
  • yamato41 #29
    Nagyon beteg környezetben élhetsz, ha nem vagy képes elfogadni más véleményt, egyből fizetett ügynöknek tartasz valakit, aki nem a te véleményedet osztja. Érdekes, hogy azokon a fórumokon, amiket én olvasok messze elsöprő többségben vannak azok a tapasztalatok, hogy a W10-zel kapcsolatos hibák nem az OS, hanem a driverek, más szoftverek és userek hibáiból fakadnak, arra vezethetőek vissza.
    Én roppant magas ívben sz*rom le a MS-t, engem a szoftver érdekel, amit eladnak. Az pedig jó, bármit is írnak az ellendrukkerek. A 8, 8.1 hatalmas f*s volt a csempés ökörségével, de a W10 tanult a hibákból.
  • gforce9 #28
    Eddig az érved lényegében annyi volt hogy az "amd szar" meg te 10 gépen is láttál jól futni win10-et. Közben meg lehülyéztél mindenkit hogy user fail, miközben a fórumok tele vannak az ellenkező tapasztalatokkal. Fizetett embere vagy az MS-nek? :) Ebben az esetben megértem szemellenzősséged.
    Utoljára szerkesztette: gforce9, 2016.05.21. 22:27:33
  • yamato41 #27
    Szegény... Nem érti. Nem baj, gondolkozz rajta.
  • gforce9 #26
    Mint mondtam szervizeléssel foglalkozok immár cégszerűen 12 éve, semennyivel nincs több probléma az amd vonallal, mint az intel-nv kombóval. A jelenlegi felhozatala az amd-nek gyengébb közép és felsőkategóriában ár-érték viszonylatban. Ennyi. Full hozzá nem értő vagy tisztán lejön minden hsz-edből. Az meg hogy az AMD most gyengélkedik, miért is user fail? Azt se tudod ezek szerint mit jelent ez a kifejezés.
  • yamato41 #25
    Miért? Mert gyengébb, mint az Intel, sokkal problémásabb, mint az nvidia? Szarok a driverei (mint a példa mutatja arra képtelenek, hogy működő drivert mellékeljenek a hw-hez)? A k7-es időknek vége, az AMD pc-n haldoklik. Lehet nosztalgiázni, szomorkodni, de ez van. Egyszerű user mostanában jól teszi, ha kerüli.
    Szerintem meg tőled nem érdemes komolyan venni semmit, ha ezt nem veszed tudomásul.