Berta Sándor

2009-es büntetése ellen harcol az Intel

A processzorgyártó nem akar belenyugodni a büntetés kifizetésébe.

A társaságot még 2009 májusában büntette meg az Európai Bizottság 1,06 milliárd euróra. A testület több évig tartó vizsgálat után megalapozottnak találta az Advanced Micro Devices (AMD) által eredetileg hangoztatott vádakat, miszerint az Intel 2002 és 2007 között folyamatosan visszaélt előnyös piaci helyzetével, s ezt megpróbálta a legnagyobb vetélytársa visszaszorítására felhasználni. Az Intel részben és teljes mértékben rejtett kedvezményeket nyújtott különböző cégeknek, amennyiben azok nagyrészt vagy kizárólag az ő processzorait alkalmazták saját kínálatukban. A MediaMarkt esetében pedig közvetlen kifizetésre került sor azért, hogy az üzletlánc mellőzze az AMD fejlesztéseit.

Az Intel azóta is úgy véli, hogy igazságtalan döntés született ellene és két évvel ezelőtt kísérelte meg először a büntetés elengedésének kiharcolását. A társaság beadványát azonban az Európai Unió Bírósága elutasította. A vállalat most egy utolsó, "végső" kísérletet tett, hogy sikerüljön elkerülnie az egymilliárd euró kifizetését. E célból a konszern ügyvédjei felkeresték az Európai Unió Bíróságát.

Az Intel egyik érve, amelyet Daniel Beard ügyvéd hangoztatott, az volt, hogy az Európai Bizottság korábban nem vizsgált meg minden fontos körülményt és szempontot ahhoz, hogy megállapítsa, hogy a kedvezmények valóban hozzájárultak-e vagy sem az AMD piaci versenyből való kiszorításához. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az új eljárást mikor folytathatják le, mindenesetre a bíróság két évvel ezelőtti elutasító döntése nem kecsegteti túl sok jóval a társaságot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #7
    Borúlátó vagyok ez ügyben, de úgy legyen, ahogy mondod :)
  • Kikikirly1991 #6
    Sose értettem hogy valaki miért nem lát problémát abban ha egy cég a szabályokat megszegve növeli piaci előnyét.Ez nekünk, fogyasztóknak csak rosszat jelent.
    Geforce:Igaz,akkoriban tényleg jó volt az AMD.Remélem a ZEN jól sikerül.Ha processzor teljesítményben behozzák az Intelt,hozzáteszik az APU-jukat egy király processzort kapunk.IGP téren szerintem előrébb járnak,igaz van az intelnek erősebb de,olyan dolog is van benne ami az AMD APU-kban nincs,szóval drágább a gyártási költsége(inkébb nyers erőből hozzák azt amit az AMD jó felépítéssel és tervezéssel).Itt a DX12/Vulcan korszak, videó kártya mellé a processzorban levő IGP-ket is(multiadapter) is be akarják vonni a munkába.Ebben jó az AMD, egy jó processzorral kéne társítani és minden OK.:)
    Utoljára szerkesztette: Kikikirly1991, 2016.06.26. 17:16:55
  • gforce9 #5
    Ja egyébként nekünk felhasználóknak tettek rosszat, mert ha az AMD-t nem veti vissza ez, lehet 2016-ban nem kérnek el 50k-t egy közepes CPU-ért.
  • gforce9 #4
    Hát pont az a korszak volt, ahol az AMD mind teljesítményben, mind árban, mind melegedésben utol tudta érni az Intelt és vette a nép, mert jó CPU-k voltak. Azért volt szüksége az Intelnek erre a lefizetősdire, mert pusztán a teljesítményével nem tudta legyőzni az AMD-t. Jelenkorban nincs szüksége erre az Intelnek, mert elhúzott, de akkor igenis szüksége volt rá, hogy mindenáron megtartsa a paci fölényét és részesedését. Ok és okozat.
  • Kikikirly1991 #3
    Inkább maradtál volna csendbe.AMD procik tényleg nem a legjobbak(habár Laptopba egyáltalán nem rossz egy AMD APU szerintem jobb is mint egy intel,ha nincs dedikált GPU,csak az integrált grafikus vezérlő).Intelnek Iris Pro valamelyik verziója erősebb mint az AMD APU-k de rohadt drága,az összes többi IGP-jük gyenge,Netezésre filmnézésre tökéletesek de ennyi.1 hete én is Intel HD 4600-al tolom,játszani nem tudok legalacsonyabb beállítások mellett sem(15-17 FPS-em van BF4-be),csak 5-évnél régebbi játékokkal.AMD 7850 lenne gépben annak az integrált grafikus vezérlőjével lehetne játszani lowon,2-3 éves játékokkal medium-high keveréken is.Gamer gépbe viszont nem való AMD proci, úgyis videó kártyával játszol, nem IGP-vel. Ezért használok én is Intel processzort.
    Utoljára szerkesztette: Kikikirly1991, 2016.06.26. 10:53:17
  • Ender Wiggin #2
    Nekem, mint felhasználónak jót tettek vele. Nem vettem lassú, melegedő AMD-t :-D
  • CairoJack #1
    Fizessék ki, sokkal többet kerestek a szemétkedéssel, ez nekik apró pénz.