MTI

Biztonsági sátorral védekezik Obama a lehallgatása ellen

Az esetleges lehallgatási kísérletek ellen Barack Obama amerikai elnök minden külföldi útjára egy átlátszatlan, zajkeltő berendezéssel is felszerelt biztonsági sátrat visz magával - közölte a The New York Times.

A sátrat az elnök hálószobájának közelében akkor is felállítják, ha történetesen egy szövetséges államban tesz látogatást. De hasonló óvintézkedést alkalmaznak a külföldre utazó kongresszusi képviselők és szenátorok, diplomaták és katonatisztek is, mert feltételezik, hogy a fogadó országok kíváncsiak a titkaikra. Az amerikai hivatalos személyek ilyen sátrakban olvassák el a titkosított iratokat, és folytatják legbizalmasabb helyi és távolsági beszélgetéseiket. A napilap egy olyan időszakban írt erről, amikor három kontinens - más országok között Magyarországon - vetett fel komoly kérdéseket a helyi politikai vezetők kommunikációjának bizonyított vagy gyanított amerikai megfigyelése. A legnagyobb hullámokat Angela Merkel német kancellár mobiltelefonjának lehallgatása keltette. A The New York Times szerint Obama elnök egy bizottságot állított fel ennek a gyakorlatnak a felülvizsgálatára, és a bizottságnak a napokban kell benyújtania az ezzel kapcsolatos előzetes jelentését. A végleges összegzést a testület várhatóan december közepére készíti el.


A The New York Times beszámolóját a címlapon egy ilyen sátorban készült, a Fehér Ház által kibocsátott felvétel illusztrálja, amelyen Obama éppen telefonál két munkatársa jelenlétében. A lap szerint az elnök a 2011-ben Rio de Janeiróban készült fotón éppen a líbiai helyzetről tárgyal Washingtonnal, egy nappal a Kadhafi-rezsim ellen vívott légi háború megindítása után. Amerikai tisztségviselők feltételezik - és erre a lap szerint bizonyítékokat is tudnak felhozni - hogy őket külföldön, beleértve az Európai Uniót és Izraelt is, megfigyelik. A The New York Times nem tudta pontosan kideríteni, hogy az amerikai tisztségviselők mikor kezdtek el biztonsági sátorral utazni, de több forrásra hivatkozva azt állította, hogy az első vezető, aki ilyet használt, George J. Tenet volt, aki 1997 és 2004 között állt a Központi Hírszerző Iroda (CIA) élén. Tenet gyakran megfordult a Közel-Keleten, ahol munkatársai különösen a kifinomult izraeli lehallgató készülékektől és elsősorban a jeruzsálemi King David szálloda "bepoloskázásától" tartottak.

Obama ha külföldre látogat, nem viheti magával iPadjét, mert azt a szakértők nem tartják biztonságosnak, viszont a különlegesen kódolt BlackBerryjét igen. Az elnök a limuzinjából biztonságosan kommunikálhat. Az amerikai tisztségviselők a lap szerint olyan instrukciókat kapnak, amelyek szerint feltételezniük kell, hogy minden lépésüket figyelik, és minden szavukat lehallgatják. A külföldi kormányhivatalokban tett látogatások után telefonjaikat rendszeresen igyekeznek megtisztítani a lehallgató alkalmazásoktól. A szállodákban nemcsak az ott esetleg elrejtett megfigyelő berendezéseket próbálják meg megtalálni, de azt is igyekeznek bemérni, hogy nem próbál-e valaki a rádióhullámok segítségével hallgatózni. Az alacsonyabb rangú tisztségviselők biztonsági sátra már nem ritkán csak telefonfülke nagyságú. Az Egyesült Államokban a miniszterek és a biztonsági szervezetek vezetőinek otthonában lehallgatásbiztos helyiségeket alakítanak ki. A legutóbb James B. Comey-nak, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) új igazgatójának Washington környéki és új-angliai házában alakítottak ki ilyen szobát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • matrix222 #4
  The New York Times? Na nehogy mar tolluk vegyuk be a hireket e teren.
  Ok azok akik a kormanyok feletti erokhoz tartoznak.
 • Barkasfarkas #3
  Kinek kell ez a képmutatás? Most komolyan...
 • ostoros #2
  Sátoroznia kell? Hát egy kicsit... béna.
 • Macropus Rufus #1
  ez ám a para! Szép élet lehet az ilyen. :o
  Mindenesetre az fix, hogy jelneleg a jenkik vezetik a lehallgatási bitrányokat.
  Továbbá alap szabály: mindeki magából indúl ki. Ők abból indúlnak ki, hogy mindeki le akarja hallgatni őket. Ezért megelőző csapásként, mindekit lehallgattak okosban.
  Ebbe fog belebukni Obama + még sokan.
  Azért az jelent valamit, hogy a német lakosság több mint 60%-a nem bízik már a német-amerikai kapcsolatban...
  Ja és csak kb. 40%-k akinek szimatikus Obama. Márpedig az eu-ban a németek megkerűlhetetlenek. Nem árt ha a jenkik meg ezen kezdenek gondolkodni és azon, hogy a bukás után mit kell változtatni a leghallgatási stratégián, ui. nem kell sok szerintem jelneleg ahhoz, hogy az usákok és a brittek egyedűl maradjanak a világban, szövetséges nélkül. Akkor hamar kiderűlne, hogy a két ország hadserege és titkosszolgálata pontosan nullát ér.
  megjegyzem: a jenkiké már 2x bebzionyította, hogy semmiresem jó, 1x a WTC esetében, 1x meg Boston esetében. Az angol titkosszolgálat leszerepelt a lonodni metró robbantáskor. És ugye már akkor is megfigyeltek mindenkit ui. a lonodni metro az a WTC után volt, tehát már javába ment a terrorizmus elleni globális baszás.

  Annyira jó lenne látni, hogy az usa területén lenne egy kis pity-puty. Mondjuk olyasmi mint ami pl. palesztínában szokott lenni. Szövetségesek nélkűl nincs infó, és nincs lehetőség védekezni. Arról ne is beszéljünk, hogy a támadni akar, akkor azzal is gondok lehetnek, ui. az ex szövetségesek nem biztos, hogy hagyják, hogy a légterüket csak úgy használja.

  A jenkik azt felejtik el, hogy ők CSAK azért lehetnek erősek (illetve azért látszanak erősnek) mert jó a szövetségesek hálója. Ami most kissé elgyengűlt...
  Ez szerintem ők is érzik már.