Berta Sándor

Változtatnának a mobilok légi lehallgatásán

Az amerikai igazságügyi minisztérium kiadna bizonyos információkat a megfigyelési technikáról.

A The Wall Street Journal hivatali forrásokból úgy értesült, hogy a szaktárca alapvetően felülvizsgálja az alkalmazott technikát. Tavaly novemberben kiderült, hogy az igazságügyi minisztérium elsősorban átalakított Cessna repülőgépekkel hallgatja le a mobiltelefonokat, hogy megtaláljon bizonyos gyanúsítottakat.

Az úgynevezett IMSI-Catcher eszközöket különböző hatóságok - Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), U. S. Marshal Service, az Amerikai Egyesült Államok Drogellenes Ügynöksége (DEA) - használják. Gyakori, hogy az intézkedések előtt az adott hivatalok nem kérnek bírói engedélyeket. Az igazságügyi minisztérium azonban most meghatározná, hogy a jövőben miként lehet alkalmazni a megfigyelési technikát. A szaktárca egyik szóvivője azt nyilatkozta, hogy felülvizsgálják az irányelveiket azért, hogy azok a jövőben a magánszféra védelmével kapcsolatos és a polgári jogi szempontoknak is jobban megfeleljenek.


A megfigyelési program eddig ismertté váló részletei miatt az Amerikai Egyesült Államok Szenátusának Jogi Bizottsága szeretett volna még több információt megtudni az igazságügyi minisztériumtól. Az egyik nyomozóhatóság hivatalnoka azt mondta, hogy tudják, hogy a részleteknek ki kell derülniük és egy bizonyos ponttól sokkal nagyobb hátrányt jelent az információkat titokban tartani, mint nyilvánosságra hozni. Csupán szeretnék az adatokat óvatosan és lassan kiadni, azért, hogy ne veszítsenek el egy nagyon hatékony eszközt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #1
    "A szaktárca egyik szóvivője azt nyilatkozta, hogy felülvizsgálják az irányelveiket azért, hogy azok a jövőben a magánszféra védelmével kapcsolatos és a polgári jogi szempontoknak is jobban megfeleljenek." - ja, ja, szép bullshit, hozza a megszokott minőséget és kamudumát. Hagyjuk már a magánszférára hivatkozást abban a korban, amikor az online világ arisztokráciájának tekinthető cégektől kezdve, az utolsó nyomorult ruppótlan pénztarháló startupokig mindenki be akarja az összes létező magánteret szenzorozni, meg ezekre a pervazív működésű szenzorokra alapuló IoT eszközökkel telenyomni, hogy real time menjen a megfigyelés, és ennek mellékes eredményeként a magánszféra utolsó maradványainak teljes tönkretétele.

    Érik a szenzor-IoT lufi is. Amikor a széles körű elterjedés eredményeként egyre több IoT rendszerrel fognak visszaélni, feltörni, meg napról napra egyre hajmeresztőbb hírek lesznek, hogy kit hogyan figyeltek meg, magánélete tényleg kitárni nem akart dolgai közepette, hogyan törtek föl szenzor és IoT-rendszerek millióit, akkor majd el fognak gondolkodni sokan azon, hogy ez a nagy okosítás nem más lesz, mint a kiszolgáltatottság és az anyagi-morális visszaélések korábban el nem képzelhető tárháza.