Balázs Richárd

Zenével az olvasási nehézségek ellen

Nem szereti a lassú zenét? Lehet, hogy csak a megfelelő zenei képzettség hiányzik… Beszéd hallgatása közben az agyban elektromos hullámok szinkronizálják a szótagok ritmusát, segítve az elhangzottak megértését. Ugyanez zajlik le zenehallgatás közben is, egyes agyak azonban jobbak a ritmus szinkronizálásában, mint mások.

Keith Doelling, a New York Egyetem kutatója munkatársaival zenei és nem zenei képzettségű emberek agyhullámait rögzítette zenehallgatás közben. A vizsgálatok megállapították, hogy mindkét csoport két alacsony frekvenciájú agyhullámot, az úgynevezett deltát és thétát szinkronizálja a zene ritmusához. Doelling szerint a szinkronizáció segít a zene dekódolásában, az elektromos hullámok összegyűjtik a folyamatos zenéből az információkat, kisebb darabokra bontva, amik segítenek az agynak a feldolgozásban. A különösen lassú zene esetében a nem zenészek kevésbé voltak képesek szinkronizálni, sőt meglepő módon voltak olyanok is, akik saját bevallásuk szerint, nem tudtak lépést tartani a lassú ritmussal.

Doelling szerint a zenei képzettségűek, tehetségtől függetlenül, jobban érzik a lassabb ütemeket, pont a képzésből adódóan. Saját zenei tanulmányaiból eredően emlékezett, hogyan tanulták a zenei ütem kisebb egységekre tagolását. Doelling úgy véli, a rövidebb ütemek ilyen módon történő csoportosítása a jobb feldolgozási készség kulcsa. A zenészek sokkal több zenét hallgatnak és játszanak, mint nem zenész társaik, ami egy elmélet szerint egyfajta "meta tudást" alakít ki. Mindez segíthet az ütemek szélesebb skálájának észlelésében, tette hozzá Usha Goswami, a Cambridge Egyetem munkatársa.

Ahogy a cikk elején említettük, hasonló folyamat segít a beszéd dekódolásában, ha ebben a folyamatban zavar keletkezik, diszlexia alakulhat ki. Mivel a beszéd és a zene agyi áramkörei egymással átfedésben helyezkednek el, Doelling vizsgálatai arra engednek következtetni, hogy a zenei képzés segíthet a diszlexiával küzdő gyerekeknek, amit Goswami kutatásai is alátámasztanak. Csapatával bizonyította, hogy a ritmus alapú zenei képzés enyhíti az olvasási nehézségeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!