Balázs Richárd

A mélyűr hangjai

A NASA két Voyager szondájának mérései segítettek felfedni a Naprendszer külső bolygóit, valamint a csillagközi űr határmezsgyéjét is. Ezeket az adatokat most egy klasszikus zenei darab megalkotásához használták fel.

Domenico Vicinanza fizikus, a kutatási és oktatási felhasználásokat kiszolgáló nagy sebességű európai GÉANT számítógépes hálózat termékszolgáltatási vezetője 320.000 mérést választott ki a két űrszondától, melyek egyenként 320.000 hangjegyet jelentenek különböző frekvenciákon - néhány kHz-től 44,1 kHz-ig - és az adatok feldolgozásával létre hozott egy duettet. "Különböző hangszercsoportokat és hangtextúrákat választottam a két űrhajó ábrázolásához" - nyilatkozott Vicinanza, aki a fizika mellett a zenében is járatos.

A zeneműhöz a Voyagerek kozmikus sugár detektorának proton számlálóit használta fel, melyek egyidejűleg működnek, egy órás intervallumokkal, miközben a szondákat több milliárd kilométer választja el egymástól. "Szerettem volna egy olyan zenei darabot komponálni, ami együttesen adózik a Voyager 1-nek és 2-nek" - mondta.

Az eredmény egy kellemes, pergő ütemű kompozíció lett klasszikus hangszereléssel, ami tudományos értéket is képvisel. "A dallam elemzése ugyanaz, mintha egy grafikont néznénk, itt azonban az észleléshez a fülünket használjuk" - tette hozzá.


A szonifikáció, vagyis a hanggá alakítás az ábrázolási technikák egy jelentős fejezete, mondta Vicinanza egy korábbi interjúban. Az alapelv elég egyszerű, a növekvő adatok növekvő hangmagasságot jelentenek, míg a csökkenő adatok csökkenő hangmagasságot. A hangjegyek kiválasztásában, a számok tényleges hangokhoz rendelésében rendkívüli szabadság áll az alkotó rendelkezésére, csupán két alapelvre kell odafigyelni. Elsőként ugyanazt a számot mindig ugyanahhoz a hanghoz kell hozzárendelni, másodikként a dallam változásai mindig pontosan kövessék a tudományos adat profilját.

Vicinanza már korábban is készített zenét a Naprendszert első ember alkotta objektumként elhagyó Voyager 1 adataiból, emellett azonban több tudományos kompozíció is született, többek közt a Nagy Hadronütköztető Higgs-bozonnal kapcsolatos adataiból, agyletapogatásokból, sőt vulkánok szeizmológiai méréseiből is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #5
    John Cage: 4'33". Ez a te nótád! :-)
  • Vol Jin #4
    Én is tudok ilyen zenét komponálni.

    Csend szimfónia. A zenészek hangolnak nyitánya már meg is van. A MÁV fülharmónikusok előadásában képzelem el a premiert. Nem is kell ott lenniük az előadáson.
  • Tetsuo #3
    LOL Ez jó reklám az adott műnek, de így bármelyik zenedarabra rá lehet húzni ezt a bullsh*t dumát. :-)
  • tomazin #2
    ez kb minden évben hír, aztán, meg ja mégsem.
  • NEXUS6 #1
    Úgy hallottam, hogy közben át is lépték a naprendszer határát!
    XD