Gyurkity Péter

20 Gbps-nál áll meg az 5G

Az illetékesek döntöttek a felső korlátról, ám ezt csak hosszú évek után érhetjük majd el.

Az International Telecommunication Union (ITU) küldöttségei a kaliforniai San Diego városában gyűltek össze június 10. és 18. között, ahol az ötödik generációs technológia elméleti korlátairól döntöttek. Ennek eredményeként a következő évtizedben bevezetendő platform a ma még szinte elérhetetlennek tűnő felső korláttal terjedhet el.

A hivatalos közleményből megtudhatjuk, hogy a küldöttek a jövőben is a kormányzati és iparági szereplők együttműködéseként képzelik el az előrehaladást, ennek eredményeként pedig hatalmas ugrás következhet be, legalábbis ami az átviteli sebességeket illeti. A felső határ itt 20 Gbps lesz, ami éppen hússzoros növekedést jelent az eredeti LTE 1 Gbps-os felső korlátjához képest, bár ehhez rögtön érdemes hozzátenni, hogy elméleti maximumról van szó, amit jó ideig valószínűleg egyetlen hálózat sem ér majd el - erre kitűnő példa az LTE, amely jelenleg legfeljebb 300 Mbps-ot kínál a mindennapokban, bár ezt az LTE Advanced alkalmazása révén belátható időn belül feljebb tornászhatjuk majd.

Az 5G nem pusztán a sebesség terén hoz majd magával újdonságot, de egyben felkészül az IoT (Internet of Things) korszak beköszöntére, hiszen 1 négyzetkilométeres területen belül több mint egymillió ilyen, a globális hálóra csatlakozó eszköz számára biztosít majd 100 Mbps-on felüli átlagos átviteli sebességet, külön figyelmet fordítva a tartalomszolgáltatásokra, amelyek már ma is az internetes forgalom jó részét teszik ki (itt elég csak a YouTube-ra és a Netflixre gondolni).

Az ITU egyébként IMT-2020 néven említi az új szabványt, ami egyben a megjelenés dátumát is előrevetíti, hiszen bár a 4G esetében ez IMT-Advanced, a 3G még IMT-2000 néven bukkant fel, és valóban nagyjából az ezredforduló táján kezdett elterjedni az új technológia. Az 5G már a 2018-as olimpián debütálhat, de az első hálózatok legkorábban 2020-ban támogatják majd az új platformot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • barret #2
    Azt számolják a képen,hogy hány tized másodperc alatt fogy le az 1 giga forgalomkorlát ...
  • AgentKis #1
    De szép is lesz, ha a dolgok is YouTube-ot és Netflixet használnak majd az interneten...