Berta Sándor

Az 5G-t fejleszti a Vodafone és a Drezdai Műszaki Egyetem

A társaság és az intézmény szakemberei közösen akarják kutatni az 5G-t és meghatározni a technikai irányelveket.

A Vodafone és a Drezdai Műszaki Egyetem kutatói megnyitnak az 5G kutatására egy laboratóriumot, ahol a különböző tudósok, fejlesztők és technológiai vállalkozások közösen felfedezhetik a technológiában rejlő lehetőségeket, s kidolgozhatják a szükséges technikai irányelveket. A fejlesztőknek és a cégeknek elérhetővé tesznek majd eszközöket, amelyek alkalmasak az 5G-megoldások vizsgálatára és elemzésére. A berendezések és a termékek között vannak hálózati hardverek és szoftverek, számítógépes chipek, frekvenciamérők és felhőtechnológiai megoldások.

Gerhard Fettweis professzor elmondta, hogy napjainkban a mobil kommunikáció csak akörül forog, hogy egy bizonyos tartalmat az egyik helyről a másikra eljuttassunk. A jövőben viszont arról lesz szó, hogy egy újabb területet ellenőrizzünk valós időben és csekély emberi befolyás mellett. Azonban ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson újra kell gondolni a vezeték nélküli kommunikációt, különös tekintettel az adatátviteli rátákra, a várakozási időkre és az IP-protokollokra.

Luke Ibbetson, a Vodafone kutatási-fejlesztési vezetője hozzátette, hogy az 5G nagyon korai fejlesztési szakaszban van és lényeges, hogy az ipar hagyjon elegendő időt a fejlesztésekre, hogy valóban megértsék a technológiát. A szakemberekre több év kutatás vár. A Drezdai Műszaki Egyetem 5G-s laboratóriumában 20 professzor dolgozik majd együtt, akik 500 további tudóssal fognak együttműködni.

Az 5G-t támogató első okostelefonok várhatóan az év végéig megjelennek - ezt Tong Wen, a Huawei illetékese még júniusban közölte. A kínai konszern 2018-ig 600 millió dollárt költene a technológiával kapcsolatos kutatásokra. Az Európai Unió és Dél-Korea júniusban bejelentette, hogy gőzerővel fejleszti az 5G-t, s az EU vezető szerepet akar betölteni a munkában. A szakértők arra számítanak, hogy az új szabványt 2020-ban vezethetik be. Az 5G-hálózatokon egy teljes játékfilm mindössze néhány másodperc alatt letölthető lesz az okostelefonra vagy a notebookra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • culas25hc #2
    Ez Magyarországon kifejezetten hasznos lesz majd, mert a nőni nem akaró havi 3-4 Gb-os keretet ezek után már 3 perc alatt el lehet fogyasztani.
    Inkább megfizethető áron próbálnának korlátlan 3G-t nyújtani, annak legalább lenne valami értelme.
  • Chriss745 #1
    Ez mind szép és jó, csak jelenleg Magyarországon utolsóként kullogva ők még csak 3G-s szolgáltatást nyújtanak, először a 4G-t kellene elterjeszteni, és után tovább lépni a 5-ik fokozatba...