Gyurkity Péter

Féltucat gyártó kezdi meg az 5G tesztelését

A japán NTT DoCoMo hat fontos partnerrel folytatja az eddigi munkát, a szabvány 2016-tól alakulhat ki.

Az elmúlt hónapokban olvashattunk arról, hogy több különböző cég házon belül már megkezdte az ötödik generációs technológia korlátozott tesztelését, a korai kísérleti fázis azonban egy új szakaszába ér hamarosan, hiszen nem kevesebb mint 6 nagy gyártó fogott össze a japán szolgáltatóval, hogy közösen folytassák a munkát, megosztva annak eredményeit a szélesebb közönséggel.

Az NTT DoCoMo hivatalos közleménye szerint az elkövetkező időszakban az Alcatel-Lucent, az Ericsson, a Fujitsu, a NEC, valamint a Nokia és a Samsung is csatlakozik hozzájuk, ezen gyártók mindegyike kiveszi majd részét az 5G teszteléséből, mégpedig eltérő frekvenciatartományokban. Az elsődleges cél a 6 GHz feletti frekvenciasávokban rejlő lehetőségek és potenciál visszaigazolása, erre lesz ugyanis szükség, hogy a korábban beígért 10 Gbps feletti adatátviteli sebességet elérjük. Az LTE-hálózatokhoz képest is ezerszeres növekedés azonban csak 2020-ra valósulhat meg, hiszen először szükség lesz a globális szabvány kialakítására és annak széleskörű elfogadására.

A DoCoMo saját belföldi kutatóközpontjában kezdi meg a beltéri kísérleteket még az év vége előtt, ezt 2015-ben több kültéri tesztelési fázis követi majd. Az eredményeket megosztják a partnerekkel, valamint az egyéb kutatóközpontokkal és intézményekkel, 2016-tól pedig megindulhat a már említett egységes szabvány kialakítása, amely előreláthatólag éveket vesz majd igénybe. A kereskedelmi alkalmazás 2020-ra valósulhat meg, addig a 4G, vagyis az LTE-Advanced teljesedhet ki. A nagyobb sebesség mellett biztosítani kell majd az eddiginél jóval nagyobb kapacitást is, hiszen a megszokottnál jóval több eszköz csatlakozik majd a mobil internetre, mint azt eddig megszokhattuk.

Az Alcatel-Lucent, a Fujitsu és a NEC a 6 GHz alatt tartományokra fókuszál majd saját tesztjeinél, a másik három partner az ennél magasabb sávokra koncentrál - a Samsung a 28 GHz, a Nokia pedig a 70 GHz körüli tartományban dolgozhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • barret #1
    Ez kell a Magyarnak:) Megnézel 5 reklámot,és kimerítetted a havi csomagodat...