Gyurkity Péter

Az 5G-ről egyeztet a Nokia

Több iparági szereplő illetékesei tárgyaltak az 5G kialakításáról, amelyre az évtized végén kerülne sor.

A New York-ban megrendezett 5G Summit alatt többek között a Nokia, valamint a japán NTT DoCoMo szakemberei egyeztettek a következő generációs mobilszabvány kidolgozásáról, bár még maga a szabvány is képlékeny, hiszen itt nincsenek véglegesnek szánt előírások. Elképzelhetőnek tartják a jóval magasabb frekvenciával és a milliméteres hullámhosszal operáló cellák kialakítását, ám itt több probléma is felmerül.

Az 5G természetesen a jelenleginél jóval nagyobb átviteli sebességet ígér, hiszen a felhasználói igények növekedésével erre mindenképpen szükség lesz. A szakemberek szerint alaposan meg kell emelni a frekvenciatartományt, ez akár 28 GHz feletti is lehetne, míg a kialakítandó cellák milliméteres hullámhosszal működnének. Gondot jelent azonban, hogy az első tesztekben a csomópontok 100 méterenként helyezkedtek el, mindössze annyit sikerült visszaigazolni, hogy egy ilyen felállással gond nélkül üzemel a hálózat - ez a nagy sűrűség komoly akadályt jelentene a mindennapok során alkalmazott hálózatok telepítésénél és karbantartásánál.

Siezo Onoe, az NTT technológiai igazgatója szerint 2020-ra sikerülhet beindítani az első ilyen platformot, az ehhez szükséges teszteknek azonban már 2018-ban meg kell indulniuk. Laboratóriumi körülmények között már most zajlanak egyes kísérletek, ám az elérendő sebességtartományt egyelőre még nem határozták meg, ez azon részletek közé tartozik, amelyekről csak később születik majd döntés.

A Nokia kapcsán egyébként csak most derült ki, hogy a cég már 2001-ben legyártott ezer darab 10 hüvelykes táblát, mégpedig Nokia M510 néven. Ezen készülékek a Symbian OS egy korai változatát futtatták, kiegészítve azt az Opera böngészőjével. A 32 MB RAM mellett 800 x 600 pixel felbontás, valamint 4 órás üzemidő szerepelt még a listán, ám saját piackutatásuk szerint nem lett volna igény egy ilyen megoldásra, így a projektet törölték, a meglévő példányokat pedig (mintegy 130 darab kivételével) bezúzták.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cateran #3
    Tetsuo: Mi tart vissza? :D En a Three-nel vagyok (imho a legszarabb szolgaltato, foleg most, hogy a The One Plan-t megvaltoztatjak korlatlan tetheringrol 2Gb limitre, ha upgradelsz regirol vagy uj szerzodest kotsz) es nem okoz problemat 1 video megnezese a mobilon (vagy tetheringgel a szamitogepen) pedig meg csak nem is varosban vagyok, hanem attol kisse messzebb, raadasul Hampshireben (ami az elmaradottsag maga...)
    Petersfield-tol nem messze (a varosban altalaban 15-20 Mbit, pedig nem is 4g..) is megvan az 1-2 Mbit, ami nagyjabol eleg. (mondjuk azert nem ajulok el tole:D)
  • Tetsuo #2
    Mit nem adnék, ha akár csak egy ku'va videót is megnézhetnék a prestoni (200 ezres ángol város) munkahelyemen a mobilon!
  • barret #1
    Én a 10G-t várom már nagyon! Tök jól fog passzolni az 5 GB letöltési korláthoz:)