55
  • Papichulo
    #55
    Eloszor is a kutyat nem erdekli, hogy te milyen anyagot minek ertekelsz es szamodra mi a perdonto. Bizonyara olyan "muholdas felvetelekre" varsz, mint a sci-fi-kben, hogy majd egy kamera razoomol egy orosz egyenruhaban levo katonara, aki eppen Putinnal tarsalogva megnyomja az SA11 inditogombjat, mikozben mellette ki van nyitva a katonai igazolvanya... Ha nem igy van, akkor kb. ez az osszefoglalo is elgondolkoztat: FLIGHT MH17 - SEARCHING FOR THE TRUTH, meg persze cafolhatod a #5-ot is ;)
  • Montar
    #54
    Az, hogy te szemelyesen valamit teljesen masra szamitottal az nem biztos, hogy a USA problemaja kell, hogy legyen. Amugy kesobb is ez a verzio igazolodott be, ld. #5. Azzal gondolom mar nem tudsz vitatkozni...

    A szokásos, nagyon izzadtságszagú erőlködés az egész anyag. Fércmunka. Ha neked csupán ennyi is elég a saját igazad megerősítésére, akkor úgy látom, nálad ez inkább hit kérdése. Hittel nem tudok vitázni. Ezek nem tények.

    Erre amugy meg mindig nem valaszoltal: Mi lenne nalad "a minden kétséget kizáró, hitelt érdemlő bizonyíték arra, hogy a maláj gép lelövését a szakadárok/oroszok követték el"?

    Erre csak akkor tudok válaszolni, ha végre nyilvánosságra hoznád bizonyítékod. Alig hiszem, hogy nem érted, hogy csak akkor van módom a számomra minden kétséget kizáró, hitelt érdemlő bizonyítékként értékelni a számodra perdöntő információt, ha azt megismertem. Hiszen bármi is lehet az.
    Amennyiben továbbra csak ennyi az érved, s nem tudsz, vagy nem akarod nyilvánossá tenni információdat, akkor úgy értékelem, hogy ilyen bizonyítékod nincs, s mellébeszéléseddel beismerted, hogy nem tudod bizonyítani állításodat, azaz megfutamodtál.
    A műholdas felvétellel változatlanul adós a Kerry fiú.... .
  • Papichulo
    #53
    Nyilvanossagra hoztak amit igertek? Igen.

    Az, hogy te szemelyesen valamit teljesen masra szamitottal az nem biztos, hogy a USA problemaja kell, hogy legyen. Amugy kesobb is ez a verzio igazolodott be, ld. #5. Azzal gondolom mar nem tudsz vitatkozni...

    Erre amugy meg mindig nem valaszoltal: Mi lenne nalad "a minden kétséget kizáró, hitelt érdemlő bizonyíték arra, hogy a maláj gép lelövését a szakadárok/oroszok követték el"?
  • Montar
    #52
    Farok, rossz híreim vannak számodra.
    De mielőtt a linkeket betenném, azt gondolom, ideje lenne, hogy azt amit az amerikai propaganda által a szádban tartasz, azt onnan kivedd. Mert az nem édes kakasos nyalóka, mint hiszed, hanem az amerikaI propaganda redves farka, amin te csüngessz.

    http://www.origo.hu/nagyvilag/20140720-john-kerry-szerint-oroszorszagbol-erkeztek-a-raketak.html

    http://hvg.hu/vilag/20140720_Az_amerikaiak_lattak_a_malaj_gepre_kilott

    Tehát Kerry állított valamit, nevezetesen, hogy műholdjaik látták az eseményeket. Nagyszerű! Azóta is arra vár mindenki, hogy ezt bemutassák. Mert ez a mai napig nem történt meg.
    Tehát vagy hazudott Kerry fiú, s nincs semmilyen felvétel, vagy valóban van felvétel, de nem az ő álláspontjukat támasztja alá, ezért nem hozzák nyilvánosságra. Kerry fiú valszeg elkapkodta ezt a kijelentését, s csak később, alaposabb elemzéssel jöttek rá, hogy lukra futottak, mert bizony esetleg mégis az ukrán maffiózok követték el ezt az egész szörnyűséget.
    Ha nincs felvétel, az még nagyobb blamázs lenne az amik számára, főleg az oroszok szemében, de a nagyvilág előtt is. Ez egyfajta műszaki impotenciát jelezne. Véleményem szerint van felvétel, de az ukránok a hunyók, ezért kussolnak róla.
    Pár napra Kerry bejelentése után az amik az alábbi Paint szívonalú gyerekrajzot rajzot dobták a világ arcába:

    http://mandiner.hu/cikk/20140723_malaj_gep_erre_repult_a_raketa_az_amerikaiak_szerint

    Ezzel az amik letudták a műholfelvétel problémáját, teljesen hülyének nézve mindenkit önmagukon kívül.
    Nos, farok, vedd ki a bránert a szádból, ébredj fel, aztán, ha már elmosogattál akár Londonban, akár Floridában, gondolkozz el a történéseken, s próbáld használni is a szürkeállományod most ez egyszer.


  • Papichulo
    #51
    Vezesd elő azt a bizonyítékot, amely számodra(!) igazolja állításodat.

    A kerdesre valaszolj! Mi lenne nalad "a minden kétséget kizáró, hitelt érdemlő bizonyíték arra, hogy a maláj gép lelövését a szakadárok/oroszok követték el"?

    Keress rá az akkori hírek között, meg fogod találni.

    Ez nem igy mukodik. Te allitottal valamit, neked kell alatamasztani forrasokkal. Tudod, "Vezesd elő azt a bizonyítékot"?! :)
  • Montar
    #50
    Soha nem állítottam, hogy az ukránok lennének az elkövetők, sőt azt írtam, hogy mindkét fél izzadtan erőlködik, hogy a másikra terelje a gyanút. Egyszerűen csak igazságtalannak tartom, hogy valódi bizonyítékok nélkül az oroszokra lehessen ezt az egész szart kenni.
    De azért a tragédiát követően érdekes volt megfigyelni, ki hogyan reagált, mit kommunikált. És szerintem ez az igazán árulkodó. Elgondolkodtató, hogy az ukránok szinte azonnal megszólaltak, s egyből vádoltak azzal a bizonyos rádióforgalmazás "lehallgatásával". Nekem azt az érzetet sugallta, hogy felkészültek az azonnali kommunikációra. Nem érte őket meglepetésként. Semmi késlekedés nem volt. Ezzel szemben az oroszok nagyon óvatosan, s jóval később szólaltak meg. Nem vádoltak kapásból, nemzetközi vizsgálatot sürgettek. Láthatóan nem voltak felkészülve, váratlan volt számukra az egész történet.
    Ennyi. Ezek természetesen ugyanúgy nem bizonyítanak semmit.
    Szóval nekem az az árulkodó, hogy az ukránok felkészülten várták a tragédia bejelentését.
    Egyébként úgy a "lehallgatott" rádióforgalmazást, mint azt a bizonyos videót a lecsúszott ponyvával, amely alatt jól láthatóan egyetlen rakéta hiányzott (minő véletlen :) ), szal ezeket a "bizonyítékokat" nyugat-európai biztonságpolitikai szakemberek is rövid időn belül a kukába küldték. Megjegyzem, az oroszok hasonló szintet képviselő "bizonyítékait" (lásd lenti DCS képek) is hasonlóan kukázták.
    Azt gondolom, egyetlen helyen, a Pentagonban lehet esetleg valódi műholdas rögzített kép az egészről. S azért, mivel az addigra már nagyon eldurvult harci cselekmények miatt szinte biztos, hogy az amik figyelemmel kísértek mindent, ami ott történt. Részben az ukránokat kívánták/kívánják segíteni felderítési adatokkal, részben az orosz támogatások megfigyelése miatt.
    Majd úgy kb. 50 év múlva kiderül a valóság.
  • Montar
    #49
    Vezesd elő azt a bizonyítékot, amely számodra(!) igazolja állításodat. És majd megbeszéljük..
    Keress rá az akkori hírek között, meg fogod találni. Bocs, de nem igazán ez az a téma, amelyet rögzítek a kedvenceim között. Ha keresed, megtalálod.
  • Papichulo
    #48
    oroszok DCS-ből kivett Szu-27-teé és GE képhamsítvánnyal és olyan röhejes PS munkával próbálkoztak

    :)



    anno likelve volt, hogy a valószínű Buk killer merre mozott

    #5
  • fonak
    #47
    Orosz hivatalosságra eleve az a jellemző, hogy reflexből hazudnak, kamuznak, akkor is, ha nem lenne muszáj. Így volt ez már a cárizmusban, meg a SZU-ban is (Mondjuk nem mintha az ukik nem ugyanabból a kultúrából jönnének)
  • molnibalage83
    #46
    Lehet, hogy így volt lehet, hogy nem, de mikor az oroszok DCS-ből kivett Szu-27-teé és GE képhamsítvánnyal és olyan röhejes PS munkával próbálkoztak meg a Szu-25 szotorival, akkor szerinted nem lóg ki a lóláb...? Egyébknét meg anno likelve volt, hogy a valószínű Buk killer merre mozott, mert vagy 20 kép volt róla, ahol a rendszám és más azonosítható dolgok látszódtak rajta...
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.06.25. 14:24:47
  • Papichulo
    #45
    Mi lenne nalad "a minden kétséget kizáró, hitelt érdemlő bizonyíték arra, hogy a maláj gép lelövését a szakadárok/oroszok követték el"?

    A tragédiát követő órákban/napokban az Egyesült Államok bejelentette, hogy hamarosan műhold felvételekkel fogják bizonyítani, amely szerint szakadárok lőtték le az utasszállítót.

    Ki es mikor mondta ezt?
  • Montar
    #44
    Úgy látom, kissé töröd már a magyar nyelvet, ennek tudom be, hogy nem érted közös nyelvünket.
    Tehát akkor meg egyszer, és csak neked, amerikás barátunk... hol van a minden kétséget kizáró, hitelt érdemlő bizonyíték arra, hogy a maláj gép lelövését a szakadárok/oroszok követték el?
    Ehhez egy adalék. A tragédiát követő órákban/napokban az Egyesült Államok bejelentette, hogy hamarosan műhold felvételekkel fogják bizonyítani, amely szerint szakadárok lőtték le az utasszállítót. Én azóta is ezt várom.
    Az ukrán-orosz konfliktus előtt az "ukrán" jelző szinonímája volt a maffiózónak, bűnözőnek. Azóta nagyot fordult a világ, ugyanaz az ukrán jelző a hófehér, ártatlan szent bárány tartalmat vette magára, s csupán azért, mert vele szemben a patásördög orosz áll. Természetesen annak, aki hagyja magát az atlantista nagypolitika hazugságai által megvezetni. Így lehet hazudozni nevetséges rádióforgalmazás, gyermeteg szintű videók kreálásával. Látom, neked ennyi is elég volt. Szépen csúszunk bele a következő hidegháborúba. Hajrá, Mc Cain!
  • molnibalage83
    #43
    Az utolsó részhez. Vannak olyan légvédemi rakéták, amikben nincs közelségi gyújtó. Ilyen pl. a Stinger is, de a nehézfiúk között is van ilyen pl. a Patriot PAC-3 közvetlen ütközéssel megy, nincs harci rész benne.
  • molnibalage83
    #42
    A Kub rakétában semmiféle radar nem volt. A rakéta orrában egy kúpos pásztázást végző antenna van, de a megvilágítást a Szurn végezte.

    A többi része is finoman szóla nem igaz a kommentnek, mert at optikai kombinált rávezetés nem így megy. Hárompontos rávezetés, stb. A ráncfelvarrás alatt álló HTKA-s HT összefoglaló úgy látom jó okkal készül...
  • Papichulo
    #41
    Nagyon sokmindent keversz...

    Mar a kub-okon is volt egy eleg primitiv celravezeto radar. Nem a jarmuvon, hanem magaban a raketaban.

    Nem. 3M9x raketak, SARH iranyitasuak voltak, nem volt bennuk semmifele radar.

    Gyakorlatilag fire and forget uzemmod, de vedtelen lassabb gepek ellen meg ez is jo.

    A Bukot kizarolag a Fire Dome es a tartalek optikai rendszer altal lehet iranyitani, maga a raketa autonom celkijelolesre nem kepes. Amivel te kevered az az Active Radar Homing

    Mar kb. egy hete haladt nyugatrol kelet fele

    Nem, a szoban forgo SA11 TELAR Oroszorszagbol erkezett.

    elvileg a 4. vagy 5. nagy magassagban lelott gep volt az utasszallit

    En mindossze egyetlen esetrol tudok, ami HIMAD rendszernek tudhato be. Ha van forrasod erre a masik 3-4-re akkor azt szivesen latnam.

    Es nem is kapta telibe a gepet, csak pont az orra elott robbant fel...

    Ez a normalis mukodese, ugyanis minden SAM/AAM kozelsegi gyujtoval van ellatva, ezaltal maximalizalva a repesszel beboritott teruletet. Az az abnormalis mukodik ha becsapodik...

  • molnibalage83
    #40
    Jujuj...

    A Buk visszafelé kompatibilis volt emlékeim szerint a Kub Szurn-nal, de nem volt rá szüksége. A Szurn a Kub tűzvezető radarja. A Buk-nál nincs ilyen a felderítő radar adatai alapján dolgoznak rá a célokra a TELAR-ok egyenként, azokon van tűzvezető radar. Buk és az összes korábbi szovjet-orosz SAM rendszer ilyen kiosztásban dolgozik, van EW/felderítő radar és tűzvezető. A tűzvezető radar is képes önálló célkeresésre, de nagyon korlátozottak ezen a téren a képességeik és nagyon nem szeretik ezt csinálni velük.

    Néphadsereges ismerősöd meg Buk-ra biztosan nem kapott kiképzést...

    Egyébként meg kérdezd meg Hpasp-t, már itt is jelen van az SG-n.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.06.24. 09:16:17
  • kvp
    #39
    Mar a kub-okon is volt egy eleg primitiv celravezeto radar. Nem a jarmuvon, hanem magaban a raketaban. A kub csak inditas utan fogja be, gyakorlatilag megkeresi a legkozelebbi celt. Ezert van az, hogy ha nagyjabol jo iranyba lovik ki es eleg magasan van a repulo, akkor jo esellyel el fogja talalni, ha nincs a gepen zavaro. Civil gepeken es az elavult ukran szallitokon nincs.

    Nemelyik szakadar pr foton ami az elfoglalt bazisrol keszult 4 raketat sinen es +2-ot a jarmure lejjebb fuggesztve lehetett latni. Azt nem tudom hogy a daru nelkul kepesek-e ujratolteni, de gondolom izomerovel igen es az sem biztos hogy TELAR es nem TEL egyseget vittek el. A kesobbi kepek a teherautoval nagyon rossz minoseguek.

    A veszhelyzeti mod az amikor standalone modban, a parancsnoki jarmu nelkul hasznaljak. Vizualis celzas es majd a raketa megoldja. Gyakorlatilag fire and forget uzemmod, de vedtelen lassabb gepek ellen meg ez is jo. Egy rendes vadaszgep viszont siman felrevezeti.

    "Az, hogy honnan szerezték a szakik a Bukot, az persze vitatható, elvileg zsákmányolhatták az ukránoktól is, bár az ukránok verziója szerint Oroszország felé távozott a lelövés után. "

    Mar kb. egy hete haladt nyugatrol kelet fele, mivel a bazis a front kozeleben volt es valoszinuleg nem akartak hogy az ukranok visszaszerezzek. A leloves utan az is lehet siman szetvagtak vagy elastak, elvileg a 4. vagy 5. nagy magassagban lelott gep volt az utasszallito, tehat vagy 0 vagy 1 raketa maradt csak. A cucc kvazi ertektelenne valt es pr szempontbol amugy is eleg nagy eges lett volna ha megtalaljak.

    "Sofőr sorkatonákat szerintem azért nem képeztek ki a rendszer kezelésére,"

    Azokrol beszelek, akik a kilovoegysegeket vezettek. Mind nallunk, mind a szovjeteknel ezek a katonak jellemzoen a sorallomanybol kerultek ki. A parancsnoki es tuzvezeto jarmu kivetelevel gyakorlatilag egyik egysegre sem kellettek hivatasosak. Ez eleg sok potencialis volt sorkatonat jelent akik tudjak kezelni, bar nem a teljes rendszert.

    Egyebkent szerintem ezt vittek el:
    "The TEL reload vehicle for the Buk battery resembles the TELAR, but instead of a radar they have a crane for the loading of missiles. They are capable of launching missiles directly but require the cooperation of a Fire Dome–equipped TELAR for missile guidance."

    "Each missile is 5.55 m (18.2 ft) long, weighs 690 kg (1,520 lb) and carries a relatively large 70 kg (150 lb) warhead which is triggered by a radar proximity fuze."

    Es nem is kapta telibe a gepet, csak pont az orra elott robbant fel... (azaz csak szerencsejuk volt a regi szovjet technikaval, bar pr szempontbol nem igazan)
  • fonak
    #38
    Na várjunk csak. Először is nálunk (Mo.) nem volt soha rendszeresítve Buk komplexum, csak az elődje, a Kub (még mindig rendszerben van tudtommal). A Buk-ot a Kub-ból fejlesztették ki (a két rendszer tudja is használni egymás rakétáit, mivel azok is nagyon hasonlók, csak folyamatosan fejlesztgették), jó pár változata van, de nekünk egyikből sem volt, csak az alap Kub rendszerből. A Kub könnyen megkülönböztethető a Buktól, mivel csak 3 rakéta van az indítójárművön (a Buk legtöbb változatán 4), és radarja sincs az indítójárműnek, a tűzvezető radar egy külön járművön van, az indító jármű nem tud célra vezetni rakétát, a rakéta pedig parancsközlő/félaktív irányítású, tehát önállóan nem fogja be a célt. Semmilyen "vészhelyzeti üzemmódban" sem, ha jól tudom (a "Vega" (NATO: SA-2) és "Nyeva" (SA-3) rendszer egyes változatainál volt "vizuális" rávezetés tartalékként, az indítóállványon egy fekete-fehér tv kamera, és annak a képe alapján kellett volna az operátornak manuálisan célra vezetni a rakétát erős zavarás esetén, a gyakorlatban valószínűleg teljesen használhatatlan volt ez a megoldás, az irakiak is próbálkoztak vele sikertelenül '91-ben. A Kubon tudtommal ilyen sem volt.)
    A Buknál az indítójárműn van a tűzvezető radar, így egy csoport (üteg?) egyszerre több célra is tudott rakétát vezetni (illetve később már egy jármű is). Ez már tud önállóan tevékenykedni, de csak korlátozottan. IFF csak a parancsnoki járművön van. A tűzvezető radar célok keresésére nem igazán alkalmas, arra a külön radaros jármű szolgál.
    Ja és hat rakéta nincs egy BUK indítón, van egy utántöltő jármű, az visz 6 db rakétát, felül 4-et, alatta kettőt. A wiki cikkben is van róla kép.
    Az, hogy honnan szerezték a szakik a Bukot, az persze vitatható, elvileg zsákmányolhatták az ukránoktól is, bár az ukránok verziója szerint Oroszország felé távozott a lelövés után. A téves azonosítós feltehetően így történt. Sofőr sorkatonákat szerintem azért nem képeztek ki a rendszer kezelésére, de persze simán lehettek a szakik soraiban olyan katonaviselt emberek, akik ilyenen szolgáltak.
  • kvp
    #37
    Eloszor is az indito egyseget a szakadarok egy elfoglalt ukran laktanyabol zsakmanyoltak kb. egy hettel korabban. Raadasul a kozponti tuzvezeto radar nelkul vittek el, tehat gyakorlatilag csak a veszhelyzeti onvezeto modban tudtak vele raketat kiloni. (ez arra az esetre kerult bele, ha kilovik a kozponti egyseget, de a 4 raketas egysegbol marad) Ehhez raadasul csak ket fo kell, amibol eleg egy segedkezeloi vegzettsegu ember, ok normal esetben a jarmuvek fedelzeti technikusai. (a szovjetek felteteleztek, hogy a kepzett radarkezelok meghaltak a parancsnoki jarmuben) Ebben az uzemmodban csak nagyjabol a repulo fele kell celozni es megnyomni a tuzgombot, a raketat a fedelzeti rendszere pedig ravezeti a legkozelebbi celra.

    Ezek utan a jarmuvet tobb foton is latni azon az ukran fronttol tavolodo utvonalon ahol tobb gepet is lelonek a kovetkezo napokban. Az egysegnek 4 sinen levo + 2 tartalek raketaja van, ezek a fotokon a napok soran fogynak. Egy civil treleren viszik kozuton, nem tul fedett modon.

    A kerdeses napon a civil gep utvonalmodositast ker, hogy egy uzemanyagtakarekosabb utvonalon repulhessenek, a ceg ugyanis anyagilag bajban van (ezert mondtak le a muholdas kovetes elofizeteset is a gepeiken). Ugyanekkor ugyanazon ovezetben egy ukran csapatszallito is repul. Azonos magassagon, de kisse mas utvonalon.

    Veletlenul a civil gep festese alulrol pont ugy nez ki mint a katonaie, csak felul van rajta piros is, ami a foldrol nem latszik, csak kis magassagban. A gep roncsain lathato repesznyomok alapjan egy fold-levego raketa robbanhatott valamivel a gep orra elott, de vele egy magassagban. A gep orra serult csak meg jelentosen.

    Ezek alapjan es az elso bejelentes alapjan feltetelezheto, hogy a szakadarok az ukranoktol szerzett buk-kal lovoldoztek, raadasul nagyjabol vaktaban es a festes alapjan ukran katonai gepnek neztek a civil jaratot. Az mar csak a szovjet haditechnika erdeme, hogy meg igy is nagyon jo precizitast ertek el es szinte minden inditassal le tudtak szedni egy-egy gepet.

    Tehat:
    -nem az ukranok lottek
    -de ukran buk egyseg volt
    -az inditasi pozicio alapjan a szakadarok altal korabban zsakmanyolt peldany
    -tehat nem az oroszok adtak az egyseget (korabban nyugatrol kelet fele mozgott)
    -es valoszinuleg nem az oroszok adtak a szemelyzetet sem

    ps: Az utobbit arra alapozom, hogy csak a szemelyes ismeretsegi koromben is van legalabb 2 ember aki tudna kezelni egy hasonlo egyseget, mert anno a nephadseregben kapott ra kikepzest. (a raketas inditoegysegek veszhelyzeti uzemmodjara nagyjabol egy uteg osszes katonajat kikepeztek, meg a sorkatona soforoket is, csak at kell kapcsolni a radaros parancsnoki kocsirol kezi vezerlesre, +/- 10-15 fokos szogben celra allitani es megnyomi egy gombot)
  • molnibalage83
    #36
    Ennél sokkal súlyosabb problémák vannak. Ne forszírozzuk, még a legideálisabb helyzetben is elképzelhetetlen ez.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.06.23. 13:53:35
  • fonak
    #35
    A gépágyú elvileg elhord szerintem addig (a gép orrát felemelve), csak a célzás problematikus. :)
  • molnibalage83
    #34
    Nem fizikailag nem lehetséges az ugrás sem. Még légiharc rakéta indítához sem tudna pozíciót felvenni a gép.
  • Papichulo
    #33
    a mai napig senki nem volt képes hitelt érdemlően bizonyítani azt, hogy a maláj gép lelövését melyik oldal tette??

    Varjunk csak! Oroszorszagbol erkezik egy SA11 Donetskbe, majd lelovik az MH17-et. Ezekutan ugyanez a Buk uteg sietosen visszater az RF-be. Kesobb az oroszok ossze-vissze hazudoznak mindenfele kamu Su25-rol (hogy olyasmikrol mar ne is beszeljunk, hogy eloszor azt allitottak, hogy az ukranok Putin gepet akartak megsemmisiteni, mivel annak is ugyanilyen festese van! ), amely Frogfoot meg a sajat mernokeik szerint sem lett volna kepes leloni a B772-ot, ellenben a hivatalos jelentes es a rendszer gyartoi szerint is egy 9M38M1 raketa okozta a fatalis serulest. Persze erre lehet azt mondani, hogy ez nem "hitelt erdemlo", de akkor mar az altalad - helyelenul - hasznalt russophobia, helyett mar russophilia-rol beszelhetunk.

    az ukrán légtér irányítás a szakadárok által ellenőrzött, háborús területek fölé vezette

    Rengeteg gep kozlekedett azon az utvonalon. Egy gyakran hasznalt utvonal volt. Raadasul ha az ukranok direkt lottek le, akkor minek kellett odavezetni egy konkret gepet? Lelohettek volna egy masikat is, ami magatol ment arra...

    egyébként nem ezen terület felett vezető maláj gép útját?

    Forras?

    kinek volt ez érdeke?

    Hanlon's Razor, "Nem kell rosszindulatot feltetelezni ott, ahol az inkompetencia is magyarazat lehet."

    Az oroszoknak és a szakadároknak úgy kellet ez, mint púp a hátukra.

    Az oroszok es a szakadarok mar annyiszor buktak le a hazugsagaikkal es buntetteikkel, hogy naluk ez mar nem oszt, nem szoroz...
  • fonak
    #32
    Ez olyan, mint hogy a Lusitaniát is német tengeralattjáró süllyesztette el, pedig igazán nem jól jöttek ki belőle.
    Az oroszok minden jel szerint tényleg átadtak legalább egy Buk-M2 indítót a szakadároknak, feltehetően személyzettel együtt, nyilván nem azért, hogy lelőjenek egy külföldi civil gépet, az ukrán légierő gépeit akarták lelőni, csak ez lett belőle. Az ukránok valóban gondatlanok voltak, hogy a háborús zónát nem zárták le a légiforgalom elől, ha rosszindulatúak akarunk lenni, feltételezhetjük, hogy úgy gondolták, ha az oroszok elég ostobák lelőni egy utasszállítót, akkor azzal ők csak nyernek, ez igaz.
  • Montar
    #31
    Ennyi agymosott amerika buzeráns..
    Farkak, azon még nem gondolkoztatok el, hogy a mai napig senki nem volt képes hitelt érdemlően bizonyítani azt, hogy a maláj gép lelövését melyik oldal tette?? Hitelt érdemlően! Mindkét oldalon csak izzadt erőlködés van, hogy a másikra kenje, semmi más.
    S az is teljesen rendben van, ugye, russzofób agymosottak, hogy az ukrán légtér irányítás a szakadárok által ellenőrzött, háborús területek fölé vezette az egyébként nem ezen terület felett vezető maláj gép útját? És mint a legfontosabb kérdést, tegyétek már fel magatoknak, mint egy bűnügy esetén, hogy kinek volt ez érdeke? Az oroszoknak és a szakadároknak úgy kellet ez, mint púp a hátukra. És az ukránoknak? Gondolkozzatok, agymosottak!
  • Papichulo
    #30
    Hát, aki eltalálja egy irányítatlan lövedékkel

    A Red 5 altal hasznalt proton torpedok iranyitottak voltak :)
  • fonak
    #29
    Hát, aki eltalálja egy irányítatlan lövedékkel a nemtom mekkora átmérőjű (de kicsi) szellőzőnyílást, úgy hogy az bemegy a halálcsillag közepében lévő reaktorig, annak csak egy ujjgyakorlat lehet egy Frogfoottal "ugrást" végrehajtani és gépágyúval, megfelelő célzókészülék nélkül is eltalálni egy utasszállító repülőt. :)
  • kvp
    #28
    A dronok emp-vel teli kornyezetben torteno mukodtetesere rengeteg megoldas van. Az egyik a fixen programozott utvonal es celok, a masik a muholdas kommunikacio, ugyanis ha a dronon felfele nez a kommunikacios antenna, akkor csak felulrol lefele sugarozva tudjak blokkolni vagy mindent ki kell utni par ezer kilometeres korben. Ez utobbi eseten meg mindig ott a lehetosege a programozott (MI vezerelt) uzemmodnak, ami feltetelezve hogy ellenseges terulet folott van, mindenre lo ami mozog. Ez utobbi viszonylag konnyen kivitelezheto. A mai dronok is ugy vannak beprogramozva, hogy ha hosszabb idore elvesztik a kommunikaciot, akkor hazamennek egy megadott bazis fole.

    Szoval erdekes az orosz megoldas es van ami ellen jo is, de nem 100%-os es a legmodernebb dronok ellen kozel hatastalan. Viszont a BUK-ok frissitese nagyjabol ingyen van, mert a meglevo radarok kepesek kiadni a zavarojeleket, tehat kb. egy jelgeneratorrol es egy szoftverfrissitesrol beszelhetunk.
  • molnibalage83
    #27
    Jedi pilóta sem.
  • defiant9
    #26
    Én úgy gondolom hogy a jövő háborújának egy jelentős szelete úgy néz ki hogy ülnek egy teremben ülnek az irányítók ahova befut a műholdak/repülőgépek/drone-ok/földi/vizi eszközök felderítési adatai és innen adják ki a parancsot pl. a pilóta nélküli eszközöknek hogy az a koordináta/infra forrás/radar felület ott egy célpont. Ezután a drone autonom megközelíti és hagyományos rakétát indít.
    Az amik szerintem abban nagyon jók lehetnek hogy egy zavart kommunikációs csatornából is kiolvassák az információt, ez ma már csak cpu és szoftver kérésére.
  • defiant9
    #25
    "Azért mert akkor nem lehetne távirányítani sem."
    A mikrosütőben is lehet a magnetront úgy vezérelni hogy az elektronika maga ne pukkanjon el A mikrohullámú sugárzásnak van forrása/iránya. Pl. gyakori probléma hogy a wifi (ami mikrohullám) az emeletre már nem jut fel a vasbeton födémen át, de a teljes földszinten vígan használható. Miközben az emeleti wifi látja a szomszéd wifijét.
    Fraunhofer Institute developed a device that can withstand the EMP -- and identify an attacker in the aftermath.
    Utoljára szerkesztette: defiant9, 2015.06.21. 08:16:40
  • Papichulo
    #24
    Ebben mind igazad van, de a korabban felvazolt scenariot azert megsem neveznem "sci-fi"-nek...
  • fonak
    #23
    Jó, de egy taktikai szituációban nem túl használható (igen tudom, régóta vannak rakétaindítást észlelő vagy radar műholdak). A műholdak pályája kötött, valamennyire használható felbontás csak LEO-ról érhető el, de a műholdak rövid időt töltenek egy adott terület felett.
  • Papichulo
    #22
    Real-time muholdas megfigyeles is letezik mar egy ideje. Igaz sokkal egyszerubb, ha a drone maganak deriti fel a celpontot es ez is - meg a HUMINT/JTAC - a leggyakoribb. Szerintem teljesen eletszeru, ami a #19-es idezetben szerepel.
  • fonak
    #21
    Azt értem, de ő úgy értette, hogy a műhold deríti fel neki a célpontot stb. Az adatkapcsolat persze hogy az.
  • Papichulo
    #20
    Inkább a drone-nak a műholdról való realtime irányítás sci-fi kategória.

    A legtobb dronet megis igy iranyitjak... ;)
  • fonak
    #19
    > kém-műhold meg figyeli a célpontot infra/optikai hullámhosszon, de akár a drone-nak is lehetnek ezen hullámhosszokon működő szenzorai.

    Inkább a drone-nak a műholdról való realtime irányítás sci-fi kategória.
  • Meridian
    #18
    "Miért ne lehetne a drone elektronikáját is egy ilyen kalickába zárni?"

    Azért mert akkor nem lehetne távirányítani sem.
  • Meridian
    #17
    "Egyetlen alapvető dolgot érdemes figyelembe venni: mivel a "szakadároknak" nincs légierejük"

    Viszont ebből így kimaradt egy másik dolog, az, hogy az oroszoknak viszont komoly légierejük van, így tehát az ukránoknak szükségszerűen kell légvédelmüknek is lenni.
  • fonak
    #16
    Egyébként az F-22 radarja is állítólag képes ellenséges radarok megvakítására, sőt az elektronika "kisütésére".