Gyurkity Péter

Olcsóbb drónokkal harcolna az USA 

A költségeket csökkentenék annyira, hogy már ne érje meg lelőni ezen repülő robotokat.

Az amerikai légierő (és a világ számos egyéb hadereje) egyre nagyobb figyelmet fordít a drónok területére, különösen azért, mert ezen eszközök tömeges alkalmazásával csökkenthetők a költségek és minimalizálható a rendkívül drága élőerő elvesztésének esélye. Most még lejjebb szorítanák ezen költségeket, hogy a drónok elvesztése se jelentsen különösebb érvágást.

Ezzel magyarázható a Federal Business Opportunities hivatalos kormányzati oldalán közzétett felhívás megjelenése, amely a külső fejlesztők érdeklődését hivatott felkelteni az olcsó, akár egyszer felhasználható drónok kifejlesztése iránt, hogy még gazdaságosabbá váljon a modern légi hadviselés. Mivel a drónok megjelenésével az azokat irányító élerő (a pilóta) már nincs közvetlen veszélyben, egy fontos problémát kiküszöböltünk, ám a jelenleg alkalmazott fejlesztések még mindig túl drágának bizonyulnak, így egy-egy példány elvesztése nem okoz nagy örömet a Pentagonban (és akkor még nem beszéltünk a technológia megszerzéséről, amire Irán esetében már volt példa).

A Low Cost Attritable Strike UAS Demonstration névre keresztelt pályázaton azon cégek jelentkezését várják, amelyek nagyon rövid idő, mindössze 30 nap alatt előállnak a megfelelő koncepciókkal, ezért cserébe pedig a kormányzat hajlandó csaknem 7,5 millió dollárral jutalmazni őket, hogy ellensúlyozzák a fejlesztési költségeket. Arról nem szól a fáma, hogy pontosan milyen szintre szorítanák le a drónok darabonkénti árát, de mivel a Reaper típus 13 millióba, a Gray Eagle pedig nagyjából 5 millióba kerül (amivel messze elmaradnak az F-35 vadászgép 100 millió feletti szintjétől), az illetékesek valószínűleg az 1 millió dollár és ez alatti kategóriában gondolkodnak, ami már az ellenfeleknek is gondot okozhat.

Ez utóbbiak ugyanis kétszer is meggondolják majd, hogy drága és értékes rakétákat pazaroljanak egy-egy ilyen drónra, vagyis jóval kevesebb ellenállási forma közül választhatnak majd (feltéve, hogy valóban érdekli őket a konfrontáció anyagi vonzata).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mortep #40
    Jól van kérem. A felhívás szerint kb. 1 millába kellene beleférni, szóval ha a ScanEagle 100e dolcsiba kerül db., akkor óccsódrónnincs-alapon biztos nem tudnak kissé nagyobbat meg erőssebbet le-tömeg-gyártani tízszerannyiért... bele van írva a függetlenségi nyilatkozatba, hogy márpedig egy igazi drón ára az 10m dollár. Az sem számít, hogy ez az ipar még gyerekcipőben jár, ilyenkor magassabbak a fejlesztési-gyártási költségek.
  • molnibalage83 #39
    Nézd már meg, hogy milyen drónókat.... Olcsó drón van, csak az nem repül el több ezer km-re azal, amit védeni kéne vagy helyettesíteni. Ez kb. olyan hülye kijelentés, hogy olcsó óceánjáró....
  • Papichulo #38
    Szóval nagy baromságokat vizionált az, aki szerint majd jól pórul járnak az amerikaiak

    Ketsegtelenul. Amugy ezen a listan is latszik, hogy a USA-ben vannak a vilag legfejlettebb fabjei...
  • VolJin #37
    Oké, tehát a lényeg, hogy 2002-ben volt egy MIPS próbálkozásuk, meg van egy másik, amit rajtuk kívűl nem használ senki, sőt talán még ők sem.

    Szóval nagy baromságokat vizionált az, aki szerint majd jól pórul járnak az amerikaiak, amikor a kínai processzorok "dezertálnak" a haditechnikájukban. Mert Kína, gyakorlatilag csak veszi a processzorokat, és nem tervezi.
    Utoljára szerkesztette: VolJin, 2015.06.20. 11:58:40
  • Papichulo #36
    Én konkrétan a ScanEagle-re gondoltam

    En ugy todom, hogy ezt a rendszert konkretan nem hasznaljak CV-ken...
  • mortep #35
    Elvileg a Reapernek van "Navy" változata, a USA parti őrsége használja, igaz egyelőre csak hagyományos repterekről indítják.
  • mortep #34
    Én konkrétan a ScanEagle-re gondoltam, egy jópár éve használja az amerikai meg a brit haditengerészet, igaz nem feltétlenül kell hozzá repülőgép hordozó, mert egészen kicsi, de drónnak drón :)

    Szerintem a drónok alkalmazása egyre inkább növekszik, és a paletta egyre bővül a többszázmilliós értékütől egészen a szádollárosig, és ebből a haditengerészet sem marad ki. Az UCLASS jó példa.
  • Papichulo #33
    anyahajó avagy rephordozó vagy tengeren-úszó-hadi-repülőtér: drónokat is szoktak ám indítani ezekről

    Nem tudok rola, hogy a USN vetett be volna dronokat CV-krol. Kiserletek persze vannak UCLASS-okkal, de nincs szolgalatba allitva semmi olyasmi, ami kicsit is hasonlitana a Reaperre vagy Predatorre...
  • mortep #32
    Kijelenteni, hogy olcsó drón nincs, szerintem az kapitális ökörség, mikor még konkrétumokat sem tudunk. Szerintem kompromisszumokkal meglehet építeni egy olyan távirányíthatót repülő alkalmatosságot, aminek az előállítási költsége nagyjából egy légvédelmi rakéta ára körül van, ami még fel is tud robbani vagy robbantani valamit. Itt nem töb tonnányi bombát/rakétát szállítani képes repülőre gondolok, ami csak abban külömbözik egy hagyományos vadászgéptől, hogy nincs rajta pilótafülke.

    "horizontól túl meg szerinted mi a kutyafaszával tundá vezérlelni a horizont alatt?"
    Füstjelekkel vazze! Mert pont Obama kell reptesse 20000 km-re odébb az ovális irodából.

    BTW anyahajó avagy rephordozó vagy tengeren-úszó-hadi-repülőtér: drónokat is szoktak ám indítani ezekről és vitathatatlan előnyük, hogy könnyebben lehet őket áthelyzeni, mint a reptereket... igaz a tengerpartok behatárolják a mozgásterüket.
  • Papichulo #31
    milyen kínai fejlesztésű processzor architektúrákról tudtok?

    Bar kozel sincsenek azon a szinten, mint a nyugati cegek, de azert van ilyen, peldaul a Loongson vagy a ShenWei...