Berta Sándor

Ramstein az amerikai drónirányítás központja

Az Amerikai Egyesült Államok a ramsteini bázisról irányítja a globális drónháborúját. Kérdéses, hogy a német vezetők tudnak-e a támaszpont különleges szerepéről.

Ugyan a drónpilóták többnyire az USA-ban ülnek a számítógépek előtt, de a jelek továbbítása a németországi támaszponton keresztül történik - ezt szellőztette meg a Spiegel és a The Intercept. Ramstein szerepe azért kiemelkedő, mert a Spiegel cikke alapján gyakorlatilag az amerikai légierő minden dróntámadására a bázison keresztül kerül sor.

Ramstein az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb külföldön található katonai támaszpontja. Az információ azért is érdekes, mert Ramstein nem számít amerikai felségterületnek. Hivatalosan ott az USA kizárólag olyan tevékenységeket végezhet, amelyek nem ellentétesek a német joggal. A kiszivárgott információk amerikai titkosszolgálati körökből származnak és 2012 júliusában készülhettek. Egy névtelen forrás közölte, hogy Ramstein nélkül egyetlen drónt sem lehetne irányítani - legalábbis nem az eddig megszokott módon.


Brandon Bryant korábbi amerikai drónpilóta éppen a napokban ecsetelte a tapasztalatait az "Eyes from a Distance" (Szemek a távolból) szimpóziumon és egyúttal megerősítette, hogy Ramstein valóban központi információs csomópontként működik. Bryant elmondta, hogy a halálmissziók a terrorizmus elleni háborúban "rendkívül mocskos munkát" jelentenek.

"Hős akartam lenni, de gyilkost csináltak belőlem" - jelentette ki a veterán, aki korábban 5 éven át vett részt a bevetésekben. Hozzátette: 2007 és 2011 között soha nem érezte magát "harcosnak" és a drónháború a "az emberiség történetének leggyávább hadviselési formája", mert megsért minden katonai becsületkódexet, amelyek megpróbálták a fegyveres konfliktusokat "civilizálni". "Elveszítettük a becsület érzését" - hangsúlyozta. A folyamat, ami egykor a tüzérségi támadásokkal kezdődött, majd a városok bombázásával folytatódott, így vált teljessé.

Első sikeres bevetésére Afganisztánban került sor, ahol csak azért kellett megsemmisítenie három személyt, "mert azok fegyvert viseltek". Az amerikai kormány ugyan tagadja, hogy ezek az eljárások valóban megtörténnek, de attól még sor kerül rájuk. A második esetben azért kellett emberekre tüzet nyitnia, mert azok egy bizonyos időpontban bementek egy célba vett épületbe.


A munka" során elmondása szerint "a lelkét kiszakították belőle", egy olyan tevékenységet végzett, amelynek a célja az volt, hogy miként lehet kimenteni harcosokat az ellenséges vonalak mögül. A légierőt végül egy kiképzési baleset miatt hagyta ott, ezután fordult a sajtóhoz, hogy a nyilvánosság megismerje a "nagyon mocskos munkáját". Elmondása szerint a drónháború egyáltalán nem olyan "tiszta, sebészi pontosságú és antiszeptikus", mint ahogy azt korábban neki az amerikai kormány megpróbálta bemutatni.

Eleinte lelkesen fogadta a munkája műszaki vonatkozásait. Órákon át ült Nevadában, Új-Mexikóban vagy éppen Irakban egy kis teremben, ahol mindig csak a monitorok fénye világított. A kijelzőkön különböző adatokat (szélsebesség, GPS-információk stb.) látott, de az esetek 99,9 százalékában nem történt semmi. Gyakran érezte magát kukkolóként, aki megfigyelte, ahogy a gyanús személyek átölelték a feleségeiket vagy a gyermekeikkel játszottak. Mindig számolták, hogy mennyi órát repültek és mennyi embert öltek meg. Mint később összegezték, ő 1626 halálmisszióban vett részt. A háború azonban nem videojáték. "Meg kell értenünk, hogy az erőszak mit tesz velünk, miként változtatja meg az agyunkat" - fejtette ki. Bryant más veteránokkal közösen létrehozta a Red Hand projektet, amely teljesen más megoldásokat keres a nemzetközi konfliktusokra.

Az egykori drónpilóta beszédében végül kitért a németországi bázis szerepére is. Ramstein minden olyan információt megkap, amelyekre a Pentagon vagy a CIA drónrepüléseihez szükség van. Minden egyes felszállás előtt tisztázni kellett a szerződéses partnernek számító SAIC céggel, hogy a szükséges rádiókapcsolat megfelelően stabil-e. Minden a Közel-Keletről származó információt a támaszponton keresztül továbbítottak az USA-ba. Úgy vélte, hogy a német kormány legfelső vezetői tudják, hogy mi zajlik a bázison.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fonak #9
    Konkrétan a 88-as légishow-n történt katasztrófáról nevezték el magukat, ahol összeütköztek a Frecce Tricolori gépei és a nézők közé zuhantak.
  • Tetsuo #8
    Általában a kor előrehaladtával egyre "mocskosabbak" a háborúk.
  • Pares #7
    Hmm, szép új világ, fotelben ülve egy gombnyomásra több ezer kilométerre lévő embereket gyilkolnak le kétségbevonható információk alapján. Derült égből villámcsapás. Mész az utcán, egyszer csak mindenféle figyelmeztetés nélkül bumm, véged. Vannak, akiknek más országok szuverenitásnak durva megsértéséért vagy háborús bűncselekmények elkövetéséért nem kell bűnhődniük.
  • Sequoyah #6
    En sem ertem miert ment katonanak, ha ennyire zavarja, hogy embereket kell olni. A katonaskodas mindig is mocskos dolog volt. Es ennel a mulban csak sokkal mocskosabb volt. 70 eve meg a "jo" oldal is terrorbombazasokkal tizedelte a fegyvertelen nepet.

    Ehhez kepest ma mar oriasi fejlodes, hogy probalnak szelektalni a celpontok kozott, es nem kaszabolnak le csak ugy mindenkit.
  • Tarathiel2 #5
    Szép kis szenzációhajhász cikk, érzelmekre ható szövegezéssel, mint pl. "a lelkét kiszakították belőle," "nagyon mocskos munkáját," stb.

    Vicces ez a duma is, hogy "csak azért kellett megsemmisítenie három személyt, "mert azok fegyvert viseltek"" Ha ekkora lelki törést okoz neki fegyveresek megölése, minek ment katonának? Hozzátartozik ám a munkakörhöz.

    Meg hogy "megsért minden katonai becsületkódexet" Valami Don Quixote ez az emberke? A hős, becsületes szamurájok kora már rég lejárt, manapság a messziről, lehetőleg biztonságban lövöldözés a divat.
  • bunny #4
    A háború rossz. Érteeem?
  • kvp #3
    Igen, pont a tamaszpont miatt valasztottak a zenekar nevet. Regen ez volt a szovjetunio ellen europaban bevetett amerikai csapatok fohadiszallasa, most egyszeru releallomas, ami meg eppen nato teruleten van, eleg messze a biztonsagos vonalak mogott, de eleg kozel hogy kisebb valaszidot (ping-et) kapjanak, mintha a fel Foldet megkerulne a jel, jo messze levo geostatcionarius muholdakon at. (kozben a Fold teljes keruletenek tobbszoroset megteve az urben) Igy az optikai kabel miatt csak egy lassu elem van, az utolso muhold. Az azsai terseg allomasa meg Japanban van es van (volt) egy valahol az Ausztraloknal is. Az iraki meg egyeb eloretolt allomasok pedig azert kellenek, hogy ha elveszik a gyors es a lassu (a 100% urbeli) kapcsolat is, akkor a bazisokra automatikusan visszatero gepeket legyen aki leszallitja.

    Nem ertem miert tartja a cikkben emlitett katona ezt rosszabb feladatnak, mint izraeli fiatal katonakent sajat kezuleg lovoldozni a kisgyerekekre. Ugyanaz a feladat, csak itt nehezebben lonek vissza a civilek. Az amerikai vezetest sem erteni teljesen, sokkal hatekonyabb lenne az ellenseges teruleteken a masodik vilaghaborus stilusu terrorbombazas (lasd: Drezda), mint kvazi veletlenszeruen lovoldozni emberekre. Ez igy se nem hatekony, se nem sikeres es az elhuzodo harcok miatt meg jo draga is.
  • RelakS][ #2
    Nekem is ők jutottak eszembe, bár a zenekar nevében két 'm' van :)
  • nlght #1
    Ramstein - Amerika

    Utoljára szerkesztette: nlght, 2015.04.20. 11:36:23