Berta Sándor

Átadná a televíziós adatokat az Apple

Nyáron érkezhet az új Apple TV, mely a Siri révén hanggal is vezérelhető lesz és a lakás központjává válhat. A cég továbbítani fogja a felhasználói adatokat a partnereinek.

A társaság a tervezett új szolgáltatása kapcsán szakíthat az eddigi gyakorlatával. A The New York Post arról számolt be, hogy az Apple új televíziós szolgáltatást indítana és ennek kapcsán továbbítaná a felhasználói adatokat a partnereinek. A társaság ezzel a lépéssel akarná megnyerni az együttműködéshez az egyes televízióadókat. Az átadott információk között lenne, hogy mikor és kik használják a szolgáltatást, illetve azt is, hogy ők milyen műsorokat tekintenek meg. A televízióadóknak az átadott információk segíthetnének abban, hogy javítsanak az ajánlataikon, így azok még inkább figyelembe vennék a nézők igényeit, és az adatokból persze a hirdetők is profitálnának. Ugyanakkor az Apple nagyobb szabadságot adna a műsorszolgáltatóknak, így azok dönthetnék el, hogy az adott reklámokat leadják-e vagy sem.

A hasonló adatokra eddig az Amazon és a Netflix sem tartott igényt. Ezzel szemben a kaliforniai óriáscég "szokatlanul kedvesen" viselkedik, azért, hogy minél előbb ledolgozza az olyan vetélytársaival szemben fennálló hátrányát, mint a Sony és a Dish's Sling TV, amelyek hasonló internetes szolgáltatásokat kínálnak az ügyfeleiknek. Furcsa helyzetet teremthet azonban, hogy maguk a televízióadók is konkurensekké válhatnak, hiszen a CBS például a CBS All Access streaming-alkalmazás használatáért havonta 5 dollárt kér el.

Tim Cook vezérigazgató még az Apple Watch okosóra kapcsán azt nyilatkozta, hogy tiszteletben tartják ügyfelek magánéletét és nem jegyzik fel, hogy ki és mit vásárol. A menedzser később leszögezte, hogy cége másként tekint a felhasználók adataira, mint a Google, a Facebook vagy éppen a Yahoo! Nem a reklámok, hanem a hardverek, a szoftverek és a szolgáltatások értékesítésével jutnak bevételekhez.


A terméket a Worldwide Developers Conference (WWDC) nevű fejlesztői konferencián mutathatja be az Apple. John Paczkowski, a Buzzfeed munkatársa úgy vélte, hogy az Apple TV új változata akár az intelligens otthonok vezérlőközpontjává is válhat. Az új egység támogatná a Sirit és megnövelnék a háttértárát is, továbbá hivatalos szoftverfejlesztői csomag is elérhető lenne hozzá. Mindez azt jelentené, hogy először válna lehetővé külső gyártók számára, hogy alkalmazásokat készítsenek az Apple TV-hez. Az új készülékhez létrehozható lenne egy speciális programbolt is.

Az Apple TV támogathatja majd a HomeKit csomagot is, amelynek segítségével vezérelni lehetne a lakás világítását, hőmérsékletét vagy éppen a zsalukat. A csomag tavaly éppen azért készült el, hogy elősegítse a saját hardverek megalkotását és lehetővé teszi az iOS-t futtató eszközöket használóknak az intelligens lámpák, termosztátok, garázskapuk és az internethez csatlakozó háztartási rendszerek vezérlését, akár alkalmazásokon, akár a Sirin keresztül. Számos vezérlési feladathoz nincs szükség képernyőre, feltéve, ha a felhasználók láthatják vagy hallhatják, hogy az adott pillanatban mi történik.

A szolgáltatás ősszel indulhat, három nagy amerikai televízióadó (ABC, CBS, Fox) már a támogatásáról biztosította a céget. A csomagban körülbelül 25 televízióadó kap majd helyet és 20-25 dollárba fog kerülni. A The New York Post értesülései alapján a szolgáltatás az iPod Touch készülékeken is elérhető lesz és havonta 20 dollárba fog kerülni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #28
    Meg egy haverom mondta, hogy ha sokat biciklizek, állítólag akár tyúkszem is nőhet a seggemre! Nem is tekerek többet! Bicajt! Meg azóta én a bicajosokat csak úgy hívom: tyúksegg! :-)
  • Tetsuo #27
    Én inkább azért aggódom, amit írtam. ;-) Ki nem sz@rja le a filmeket? Az USA-ban előfizetsz valahova és ott hallgathatod a zenéket, nézheted a filmeket, a szoftokat meg meg kell venni, ennyi.
    Hidd el, nem emiatt adják át az adatokat és nem emiatt nézi át a CIA és hasonló szervezetek. ;-)
  • Macropus Rufus #26
    az is egy szép új világ. Aztán kiderült, hogy a természet még tud érdekes dolgot produkálni.
  • Macropus Rufus #25
    ne is mond. :(
    amilyen szinten lehet, próbálom minimalizálni annak a lehetőségét, infó menjen ki rólam. De qurva nehéz ám...
  • Papichulo #24
    Gattaca?
  • Macropus Rufus #23
    most már erre sem lenne szükség. Pontosan tudják, hogy mi a helyzet. De lehet, hogy munkahelyre sem veszik fel, mert az adatok alapján (statisztikailag) van még 5 éve az életből... És eleve úgy kezdődik, hogy nem is fogadják, mert mát tudnak róla.
  • Papichulo #22
    nem statisztika leszel. Rosszabb. Áru.

    Udvozlet a Google vilagaban! :)
  • Zombee #21
    Nagy összegű életbiztosításnál eddig is kellettek az egészségügyi adataid. Melyik biztosító kötne veled milliós életbiztosítást, ha tudja előre, hogy jó esetben még fél évig fizetheted a havi díjat... :)
  • Macropus Rufus #20
    kivéve ha az illető illegális tartalmat tárol az adattárolón. Nálunk ugye lehet letölteni. De már pl. a jenkiknél nem, de a németeknél sem és még jó pár országban nem.
    (én nekik nincs olyan, hogy biztonsági másolat! Nem készíthet másolatot az anyagról. Továbbá nálunk is CSAK a filmekre/zenékre vonatkozik a szabad letöltés, programokra nem. Tehát amennyiben az adattároló tartalmaz programokat, és ezt a tévé továbbítja, már gondban is van az illető, ha ez kiderül)
    Amikor veszed, akkor rögzítik, hogy ilyen és ilyen s/n gép xy-hoz került. Ez csak egy döntés kérdése. És vagy így veszel tévét, vagy sehogy. És már is lokalizálva vagy. Legalább is a tévéd. Ha ez ajándékba megy, akkor cumi van, ha ott történik illegális tartalom nézése. Az a baj, hogy a most még ártatlannak látszó infó 2-3 év múlva akár az állásába is kerülhet valakinek.
    Az információ mindig hatalom.
  • Macropus Rufus #19
    nem statisztika leszel. Rosszabb. Áru.
    Meg hát lehet hátrányos helyzetbe is fogsz kerülni, a megosztott adatok révén.
    Az információ hatalom. Minden korban az volt és az is lesz.
    Elég ha a tévé továbbítja a rákötött eszközön tárolt adatokat és már bajban is van a fél ország, amennyiben a szerzői jogi törvény olyan lenne mint a jenkiknél. Illegális tartalom nem lehet ott. Namost választás elé áll az illető: vagy kipengeti azt az x millió dollárt (mert ugye ilyen kártérítések szoktak menni), vagy beáll besúgónak. Ismerős? Ezt nálunk régen 3/3-as osztálynak nevezték. Most a saját elektronikai cuccod fog beköpni.
    És zsarolhatóvá tenni. Ez persze egy sarkosított példa, és ezért kissé szélsőséges de jó irányba haladunk-e felé. (bár ha bele gondolok, hogy az okos telók meg az egészségügyi adataimat is továbbítják akkor már nem is annyira sarkosított példa az, hogy a biztosító nem köt, vagy csak qurva drágán életbiztosítást velem.)

    Lehet én vagyok picit paranoid, de jobb félni mint... Tartja a mondás, és lehet benne valami.