Berta Sándor

Európában készültek az Apple Campus 2 üvegtáblái

A kaliforniai cég első embere ellátogatott a gyártóhoz. Két adatközpontot épít Európában az Apple.

A Seele cég nem túl ismert, ennek ellenére számos komoly építési projektben vett részt már eddig is. Ezek között volt Frankfurt am Mainban az Európai Központi Bank két 185 méteres toronyépülete, a pekingi nemzeti stadion és a New York-i 5th Avenue Apple-márkabolt is. A Seele vezetői sokáig nem beszélhettek arról, hogy az ügyfeleik között van az Apple is, de mindez megváltozott, amikor Tim Cook vezérigazgató látogatott a Seele, illetve a Seele leányvállalatának számító Sedak központjába. A menedzser őket dícsérve elmondta, hogy a Seele segítsége nélkül nem építhették volna fel azt az üzletet. Az Apple Campus 2-höz a Sedak több mint 800 hatalmas méretű üvegtáblát és 2400 darab homlokzati darabot gyártott le. A látogatásáról Cook Twitter-üzenetben is megemlékezett.

Nelli Diller, a Seele GmbH ügyvezetője azt ecsetelte, hogy az Apple építészeinek és tervezőinek világos elképzeléseik voltak, s nagy hangsúlyt fektettek a tökéletességre. A két csapat egymást inspirálta és folyamatosan arra ösztönözték egymást, hogy elérjék, majd átlépjék a határokat. Tim Cook kiemelte, hogy Steve Jobs élete utolsó éveit azzal töltötte, hogy megtervezze a Campus 2 koncepcióját. Nemcsak az Amerikai Egyesült Államokban, hanem világszerte olyan személyeket kerestek, aki meg tudja valósítani Jobs elképzeléseit és így jutottak el a német vállalkozáshoz. A Seele korábban szerepet vállalat a hongkongi, a müncheni és az új berlini repülőtér, a Köln/Bonn repülőtér ICE-pályaudvarának és Seattle város központi könyvtárának felépítésében.


A vállalat jelenleg 1000 embert foglalkoztat, az éves bevétele 200 millió euró. A Campus 2 után az új projekt az iconic skin SCF rendszer lesz, amely lehetővé teszi, hogy az optimális sötétítési értékeket felmutató, individuális homlokzati elemeket a korábbinál sokkal egyszerűbb módon készítsék el.

Tegnap az is kiderült, hogy az Apple 1,7 milliárd eurós beruházással adatközpontokat épít Írországban és Dániában az iTunes Store, App Store, iMessage, Maps és Siri szolgáltatásai európai ügyfeleinek kiszolgálására. Az Apple közleménye szerint mindkét adatközpont energiaellátása száz százalékban megújuló energiaforrásokra támaszkodik majd. A két adatközpont megépítése az Apple eddigi legnagyobb európai beruházása - mutatott rá Tim Cook, az Apple vezérigazgatója, hangsúlyozva, hogy a több száz új munkahely teremtése mellett az Apple a létesítmények kivitelezésében a rendelkezésére álló leginkább környezetbarát építési technológiát fogja alkalmazni.

Az Apple jelenleg közvetlenül 18 ezer 300 alkalmazottat foglalkoztat Európa 19 országában és csak az elmúlt 12 hónapban kétezer új alkalmazottat vett fel. Közvetve az Apple 672 ezer európai munkahely fenntartásához járul hozzá, közülük 530 ezren az iOS alkalmazások fejlesztésével állnak kapcsolatban. Az App Store 2008-as megnyitása óta már 6,6 milliárd euró bevételre tettek szert európai fejlesztők alkalmazásaik értékesítésével és az alkalmazásokon belül bonyolított értékesítésekkel. Az egyenként 166 ezer négyzetméter hasznos alapterületű adatközpontok 2017-ben kezdik meg a működést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!