Berta Sándor

Kínában kötelező lesz a valódi nevek regisztrálása

A távol-keleti államban a jövőben senki sem regisztrálhat majd álnéven egy szolgáltatáshoz.

Az új szabályozás alapján március elsejétől minden felhasználó kizárólag a saját nevén és a személyes adatai megadásával regisztrálhat a különböző kínai online platformokon - ez derült ki a South China Morning Post cikkéből. A blogokban, mikroblogokban, azonnali üzenetküldő szolgáltatásokban, online fórumokon, a cikkek kommentelőterében és másutt március elsejétől már nem fordulhatnak elő olyan azonosítók, álnevek, fotók, amelyek becsületsértők, államellenesek, vagy sértik a közérdeket, a törvényeket vagy a vallást, veszélyeztetik a nemzetbiztonságot, a társadalmi stabilitást, illetve a szuverenitást, alkalmasak az etnikumok közti gyűlöletkeltésre, rémhírterjesztésre, valamint erőszakra hívnak fel.

A módosítás komoly probléma elé állítja a helyi vállalkozásokat, ugyanis a feladataik közé fog tartozni az is, hogy ellenőrizzék a 650 millió kínai internetező személyazonosságát és személyes adatait. Az új szabályoknak köszönhetően a hatóságok minden honlapon sokkal könnyebben azonosíthatják majd a felhasználókat, még akkor is, ha a jövőben továbbra is előnyben részesítenék a fantázianevüket a valódi nevük helyett. Nicknév használatára egyébként ezentúl is lehetőség lesz, de csak akkor, ha az adott név nem félrevezető vagy nem veszélyezteti a nemzetbiztonságot. A kínai kormány a hamis profilokon keresztül terjesztett pletykák és a félrevezető információk számának növekedésével indokolta a lépést, melyek ártottak az ázsiai államnak. Szerintük ezek a profilok rendkívüli módon beszennyezik az internet ökorendszerét és ellentétesek az emberek érdekeivel.

A kibertér állami felügyeletét ellátó hivatal honlapján közzétett dokumentum szerint a felhasználónevekkel széles körben visszaéltek, például nem kevesen Putyin vagy Obama néven írták bejegyzéseiket, míg mások nevei azt a látszatot keltették, hogy kormányzati, vagy pártszervek a közlést kiadók, a hozzászólók. A felhasználóazonosítás szabályozásának célja az, hangoztatták, hogy eltüntessék a hiteltelen, valótlan és megtévesztő információkat. Közölték, hogy a hamis adatokkal regisztrálókat vagy az új szabályokat megsértőket eltiltják az adott weboldal használatától.

Peking már korábban is több alkalommal kezdeményezte a valós névvel történő regisztrációt, s bár átütő eredményt nem ért el, sajtóhírek szerint a közösségi média legnépszerűbb kínai csevegőprogramjának, a WeChat felhasználóinak több mint 80 százaléka tartotta magát ehhez. A WeChat szolgáltatója ugyancsak külön közleményben tudatta, hogy hatékony fellépésre készül a plagizálókkal, a különböző tartalmak jogosulatlan közlésére, másodközlésére, eltulajdonítására vetemedőkkel szemben. Utalt rá, hogy a panaszok számából ítélve elterjedt jelenségről van szó. A szolgáltató a renitenseket fiókjuk 7, 15, majd 30 napos felfüggesztésével fogja büntetni, az ötödszörre is visszaesőket pedig kizárja a rendszerből. A WeChat közönségét a visszaélések bejelentésére biztatták.

Egy héttel ezelőtt belügynek minősítette a kínai tűzfalon kívüli internetes tartalmak elérésének megnehezítését a felelős kínai minisztérium. Az intézkedés a virtuális magánhálózatokat (VPN) érintette. Az előírások szerint külföldi cégek számára VPN-szolgáltatás nyújtása illegális, azt csak kínai vállalatok és kizárólag regisztráció után nyújthatnak az országon belül. A tűzfalhasználat szigorításának oka az, hogy egyre több kínai állampolgár használja a VPN-szolgáltatásokat. A blokkolás a Kínában élő külföldieket és nemzetközi cégeket sújtja leginkább.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #30
    Gondolom ő is így értette. Az USA-nál aljasabb és hazugabb rendszer kevés volt valaha is a földön. (Ha leegyszerüsítjük országokra és azok kormányzataira.)
  • Jakuza1 #29
    Ja persze, mert mi nem kovettunk el mas orszagok ellen annyi buntettet mint az usa, es sorolhatnek meg par dolgot.
  • wraithLord #28
    Hát, szerintem nem egy kategória. :D
  • Tetsuo #27
    Na ja, meg jössz az orbáni rendszerrel, ami azért annyira nem bűzlik, mint a piedesztálra emelt amerikai.
  • wraithLord #26
    Most Kínáról volt szó, azért erre reagáltam.
    Utoljára szerkesztette: wraithLord, 2015.02.09. 20:52:33
  • Tetsuo #25
    Ámerikában a Facebookkal mi a helyzet?
  • wraithLord #24
    Nem lepődnék meg, ha a "nemzeti konzultáció" - vagy mi a p*cs - után pár jó ötlet ebből visszaköszönne itt is.
  • rajdi #23
    Én rá google-ztam és összegyűjtöttem a kínai netező / fórumozó csürhét. Ezt a listát most közreadom, és a kínai kormánynak is mellékelem:

    - Hogy hívják a kínai focistát?
    - Stop Lee.

    - Hogy hívják a kínai cigányt?
    - Lá Lí.

    - Hogy hívják a kínai TV szerelőt?
    - Hángván Képnincs.

    - Hogy hívják a kínai hentest?
    - Csakmócsing Csüng.

    - Hogy hívják a kínai kötéltáncost?
    - Teng Leng Leesik.

    – Hogy hívják a kínai papot?
    – Nukupina Csakima.

    - Hogy hívják a kínai taxisofőrt?
    - Kup - Lung.

    - Hogy hívják a kínai telefonszerelőt?
    - Nicsak Kicsöng .

    – Hogy hívják a kínai szakácsot?
    – Vai Ling.

    - Hogy hívják a kínai tűzoltó?
    - Telefonon.
  • Tetsuo #22
    Én nem Norvégia ellen hoztam fel dolgokat, hanem tényeket közöltem - akár "mindkét oldalon". Egy közeli rokonom kint él Oslo melett.
    Mint írtam alább, a fene nagy "demokrácia" egyrészt annak köszönhető, hogy előtte komolyan utálták az idegeneket és nem igazán volt átmenő forgalom sem, ennek hozományaként alakult ki egy összetartó nemzet, ahol még a baloldal sem a nemzet ellen van (lásd az Utoya szigetén táborozó baloldali, Izrael-ellenes tüntetők). Másrészt a geopolitikai helyzet miatt is pl. kimaradtak a komoly rablásokból (pl. szocializmus néven).
    Harmadrészt pedig - leegyszerűsítve az ökológiai lábnyom vizualizálja - a kiemelkedő jóléti társadalmak a többi társadalom ill. környezete rovására növekszik, virul.
    Ezen három alap tényt nem lehet figyelmen kívül hagyni.

    Természetesen jobb Norvégiában élni, mint Észak-Koreában, ez hogy jön ide? Beszéld meg azzal, aki ennek ellenkezőjét állította. ;-)
    És természetesen sokkal jobbak a gazdasági körülmények is, mint mondjuk Magyarországon (vagy a világ legtöbb országában), így sokak számára alapbl élehtőbb hely - a fent taglalt okok miatt.
    Amin viszont nem változtathatnak, a túl hosszú ill. túl rövid nappalok és a hideg, na meg a kaja. ;-)
  • Jakuza1 #21
    Te nagyon faraszto vagy. Senki nem mondta, hogy ami mas antidemokratikus orszagban zajlik az helyes, csak az, hogy a hozzad hasonlo bohocok beallitjak az itteni rendszereket demokratikus jogallamisagnak es kozben felmentest kerestek az olyan egyenlotlen magatartassal szemben, ami ebben a liberalis demokracianak nevezett szemetben ugyanolyan, ha nem meg jobban felhaboritobb dolog, mert ezekben a rendszerekben papolnak allandoan , hogy a masik oldal a sotet, kozben a nagy mutogatasban elfelejtik, hogy ok mennyi antidemokratikus dolgokat tesznek. Rabkinzastol,szovetseges lehallgatasaig,mas allamok belugyeinek beavatkozasaval es sorolhatnam.
    Az micsoda gond, ha rendes nevvel kell regisztralni, de az mar nem hogy minden allampolgarjukat lehallgatjak. Hat hogyne. Az egyikben a forumozonak fel kell vallalnia a sajat nevet, mig a masikban allando jogsertest kovetnek el a nagy demokraciaban. Ez sokkal gyomorforgatobb azutan, ha valaki a nagy jogallamisagrol szonokol.