Berta Sándor

A felhőplatformoknál is szigorított Kína

A kínai kormány azt tervezi, hogy bevezeti a felhőtechnológián alapuló szolgáltatások megbízhatóságának értékelését.

Rövid időn belül újabb szigorításokat vezethet be Peking. Az elképzelések alapján a jövőben kizárólag azokat a cloud-platformokat vonhatnák be a hivatalos projektekbe, amelyek a legmagasabb minősítéssel rendelkeznek. A China Daily éppen ezért azt írta, hogy szinte kizárt, hogy ilyen jellegű kormányzati megbízásokat egy külföldi ajánlat, illetve cég nyerjen el. Zuo Xiaodong, a China Information Security Research Institute alelnöke ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy a biztonsági besorolás alapötlete szerint megbízható hardver-, szoftver- és szolgáltatás-szállítókat kell találjanak, továbbá hogy meg lehessen bizonyosodni arról, hogy a kabinet a teljes ökorendszert az ellenőrzése alatt tartja.

A ZDNet.com rámutatott, hogy az Amerikai Egyesült Államokban is létezik egy hasonló kezdeményezés, amelynek neve Federal Risk and Authorization Management Program (FedRAMP). Ezt két évvel ezelőtt vezették be azért, hogy szabványosítsák a felhőajánlatokkal szembeni követelményeket. A minősítést mind az Amazon Web Services GovCloud, mind a Microsoft Azure megkapta.

Kínában jövő áprilisig dolgozhatják ki a megfelelő szabványokat. Az új szabályok elsősorban az olyan helyi cégeknek kedvezhetnek majd, mint a Sugon, az Alibaba és a Huawei. Kínában az új kormányzati asztali számítógépekre, laptopokra és táblákra megtiltották a Windows 8 és a Windows 8.1 telepítését. Ezután a kormány az IBM-mel szemben keményített be, majd a külföldi vírusirtókat is száműzték a kormányzati számítógépekről. Augusztusban átmenetileg megtiltották a hivataloknak, hogy megvásárolják az Apple termékeit. Néhány napja pedig kiderült, hogy hazai eszközökkel váltaná ki a külföldi technikát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #1
    A megfigyelési botrányok miatt jogos, hogy a nagyhatalmak bizalmatlanok egymással szemben,