30
  • Tetsuo
    #30
    Gondolom ő is így értette. Az USA-nál aljasabb és hazugabb rendszer kevés volt valaha is a földön. (Ha leegyszerüsítjük országokra és azok kormányzataira.)
  • Jakuza1
    #29
    Ja persze, mert mi nem kovettunk el mas orszagok ellen annyi buntettet mint az usa, es sorolhatnek meg par dolgot.
  • wraithLord
    #28
    Hát, szerintem nem egy kategória. :D
  • Tetsuo
    #27
    Na ja, meg jössz az orbáni rendszerrel, ami azért annyira nem bűzlik, mint a piedesztálra emelt amerikai.
  • wraithLord
    #26
    Most Kínáról volt szó, azért erre reagáltam.
    Utoljára szerkesztette: wraithLord, 2015.02.09. 20:52:33
  • Tetsuo
    #25
    Ámerikában a Facebookkal mi a helyzet?
  • wraithLord
    #24
    Nem lepődnék meg, ha a "nemzeti konzultáció" - vagy mi a p*cs - után pár jó ötlet ebből visszaköszönne itt is.
  • rajdi
    #23
    Én rá google-ztam és összegyűjtöttem a kínai netező / fórumozó csürhét. Ezt a listát most közreadom, és a kínai kormánynak is mellékelem:

    - Hogy hívják a kínai focistát?
    - Stop Lee.

    - Hogy hívják a kínai cigányt?
    - Lá Lí.

    - Hogy hívják a kínai TV szerelőt?
    - Hángván Képnincs.

    - Hogy hívják a kínai hentest?
    - Csakmócsing Csüng.

    - Hogy hívják a kínai kötéltáncost?
    - Teng Leng Leesik.

    – Hogy hívják a kínai papot?
    – Nukupina Csakima.

    - Hogy hívják a kínai taxisofőrt?
    - Kup - Lung.

    - Hogy hívják a kínai telefonszerelőt?
    - Nicsak Kicsöng .

    – Hogy hívják a kínai szakácsot?
    – Vai Ling.

    - Hogy hívják a kínai tűzoltó?
    - Telefonon.
  • Tetsuo
    #22
    Én nem Norvégia ellen hoztam fel dolgokat, hanem tényeket közöltem - akár "mindkét oldalon". Egy közeli rokonom kint él Oslo melett.
    Mint írtam alább, a fene nagy "demokrácia" egyrészt annak köszönhető, hogy előtte komolyan utálták az idegeneket és nem igazán volt átmenő forgalom sem, ennek hozományaként alakult ki egy összetartó nemzet, ahol még a baloldal sem a nemzet ellen van (lásd az Utoya szigetén táborozó baloldali, Izrael-ellenes tüntetők). Másrészt a geopolitikai helyzet miatt is pl. kimaradtak a komoly rablásokból (pl. szocializmus néven).
    Harmadrészt pedig - leegyszerűsítve az ökológiai lábnyom vizualizálja - a kiemelkedő jóléti társadalmak a többi társadalom ill. környezete rovására növekszik, virul.
    Ezen három alap tényt nem lehet figyelmen kívül hagyni.

    Természetesen jobb Norvégiában élni, mint Észak-Koreában, ez hogy jön ide? Beszéld meg azzal, aki ennek ellenkezőjét állította. ;-)
    És természetesen sokkal jobbak a gazdasági körülmények is, mint mondjuk Magyarországon (vagy a világ legtöbb országában), így sokak számára alapbl élehtőbb hely - a fent taglalt okok miatt.
    Amin viszont nem változtathatnak, a túl hosszú ill. túl rövid nappalok és a hideg, na meg a kaja. ;-)
  • Jakuza1
    #21
    Te nagyon faraszto vagy. Senki nem mondta, hogy ami mas antidemokratikus orszagban zajlik az helyes, csak az, hogy a hozzad hasonlo bohocok beallitjak az itteni rendszereket demokratikus jogallamisagnak es kozben felmentest kerestek az olyan egyenlotlen magatartassal szemben, ami ebben a liberalis demokracianak nevezett szemetben ugyanolyan, ha nem meg jobban felhaboritobb dolog, mert ezekben a rendszerekben papolnak allandoan , hogy a masik oldal a sotet, kozben a nagy mutogatasban elfelejtik, hogy ok mennyi antidemokratikus dolgokat tesznek. Rabkinzastol,szovetseges lehallgatasaig,mas allamok belugyeinek beavatkozasaval es sorolhatnam.
    Az micsoda gond, ha rendes nevvel kell regisztralni, de az mar nem hogy minden allampolgarjukat lehallgatjak. Hat hogyne. Az egyikben a forumozonak fel kell vallalnia a sajat nevet, mig a masikban allando jogsertest kovetnek el a nagy demokraciaban. Ez sokkal gyomorforgatobb azutan, ha valaki a nagy jogallamisagrol szonokol.
  • bdzsana
    #20
    De így akkor már én is ellőhetek pár közhelyet. Vajon miért vándorolnak be tömegével az ilyen szörnyű országokba amikor máshol annyival jobb. Talán azért mert jólét van és lehet boldogulni? Nem ez a feladata az államnak? Hogy a polgárainak jólétet, élhető környezetet és boldogságot teremtsen?
    Még mindig nem mondom, hogy ezek a tökéletes rendszerek és nem lehet rajtuk változtatni, de olyan országokat állítottok egymással szembe, ahol 12 órás munka mellett éhen halhatsz - illetve munka nélkül még viszonylag jól élsz.
    Előbbiben az állam teljesen kiszolgáltatja jogilag a munkásokat a munkaadóknak, ezzel rabszolgákat hozva létre, másodikban nagyon kemény törvényekkel védik a munkások jogait.

    Hogy létezik, hogy a szipi szupi Kína benne van az első 3 országban, ahol a legnagyobbak a társadalmi egyenlőtlenségek, míg a sz.r mocskos liberális Svédországban és Norvégiában a legkisebb?

    Kedvencem, amikor Észak-Koreai cikkek alá valaki beröfögi, hogy ott legalább rend van, meg nincs b-zi felvonulás...
  • bdzsana
    #19
    Ahhh, komolyan ez a Norvégia tényleg nagyon szuper hely lehet, ha csak Breiviket tudjátok felhozni ellene.
    Azért érdemes lenne utána nézni ennek az "állítólagos" Breiviknek, ő mennyire volt rendszerpárti. A liberalizmus legkisebb szikrája nem volt benne. Nem az az ember volt aki a semmiből felbukkant, és csak szétlőtt mindenkit, hanem van visszakövethetőt múltja, mivel elég aktív volt politikailag. (Jó tudom, ezt a múltat is a hatalom kreálta neki, hogy majd egy ilyen szuper nagy eseményen felhasználják ezt a szuperfegyvert lol)
  • sempronius18
    #18
    A demokráciában sem csak jogai, hanem kötelességei is vannak az állampolgárnak ennek pedig része, hogy felvállalja saját magát.
  • Tetsuo
    #17
    Az Utoya szigeten is fölszólaltak bizonyos hatalom ellen, majd jött az állítólagos Breivik.
  • Tetsuo
    #16
    Hát igen. Azért működnek ma ezek a "demokráciák" olyan jól, mert anno keményen védték a tradicionális értékeiket ill. harcoltak a dekadencia vagy más népek ellen. Svájc pl. a mai napig a legantiszemitább nemzet egész Európában.
  • Jakuza1
    #15
    Na de a kinaiak sajat nev hasznalata gondolom ennel sokkal fasisztabb. :)
  • Jakuza1
    #14
    Oreg nem a vilaghaboruig eltek a viragkorukat, kokemenyen toltak a svedek majdnem a 80as evekig. Es nem nem csak bunozoket, hanem mas naciobelieket (romakat stb), a rokkereket, es a hozzad hasonlo kettyosokat.
    Sot a mai napig van olyan torvenyuk, ami sterilizaciora kenyszeritti azokat, akik nemet valtanak operacio altal. Csak ugy tehetik meg az 1972-es torvenyuk alapjan.

    "1972-ben elfogadott jogszabály szerint, aki nemét megváltoztató operációnak veti alá magát, 18 éven felüli svéd állampolgárnak kell legyen, sterilizálni kell és nem lehet házas. "
  • bdzsana
    #13
    "A demokracia addig mukodik, amig nem kezded el hangosan kritizalni a hatalmat vagy a kiszolgaloit. Max nem az avh megy ki erted, hanem a rendorseg."

    Bár nem értek egyet, de legyen akkor igazad. Viszont akkor is különbséget kell tenni,
    olyan államok között, ahol az embereknek nincs semmijük a hatalom meg szemmel láthatóan dőzsöl, és ha felszólalsz ellene, akkor visznek el,
    és olyan államok között, ahol olyan jólétet kapsz, hogy nem is akarsz a hatalom ellen szólni, mert nincs rá okod. Svédország és mondjuk Norvégia pont ilyen.
  • bdzsana
    #12
    Azért azt tegyük hozzá, hogy ez 100 évvel korábban történt, szóval a mai modern liberális demokráciához nem sok köze volt.
    1910-től a második világháborúig élték "virágkorukat" ezek a kényszer sterilizációs törvények. Habár Svédországban 1975-ig voltak sterilizálások, ezek nem voltak kényszerűek, hanem a bűnözők büntetésének részét vagy egészét elengedték cserébe. Illetve azoknál szorgalmazták, akiknek gyermeke valami rendellenességgel született, vagy árvaházi lányoknál pl., de nekik is önként kellett vállalni.
    Ami sokkal inkább relevánsabb ebben a témában az Szlovákiában történt, ahol 2011-ben volt egy javaslat, hogy a szegényebb településeken ingyenes legyen a fogamzásgátlás és a sterilizáció.
  • Jakuza1
    #11
    Nem csak ott letezett ilyen hanem egy csomo mas allamban is, usa,svajc,finnorszag stb, csak nem akkora mertekben mint a svedeknel es ezek a szamokat is ketsegeskent kell kezelni, mert altalaban csokkenteni szoktak azok, akik elkovetik es lehetseges, hogy igazabol sokkal nagyobb volt ez a szam a sokszorosaval.
  • dartois83
    #10
    Kösz, hogy informáltál róla, erről még nem hallottam, de tényleg sötét foltja a svéd történelemnek. Ennek ellenére még mindig az egyik legszimpatikusabb ország, a "harmadik utas" politika és a szolidaritás egy teljesen élhető társadalmat hozott ott létre. Kár, hogy a rettentő sok bevándorló miatt ez is kezd szétesni. Sajnos az ottani demokráciában még mindig jobban hiszek, mint az itthoniban.
  • Jakuza1
    #9
    Keress csak ra. Attol hogy te nem tudsz rola, meg letezett. Es ez nem egeszsegugyi szabaly, hanem titkos allami projexct. Jaj demokraciaban, nem csak a valasztashoz valo jogod van em, nem csak arrol szol, hanem peldaul a tarsadalmi igazsagossag es egyenjogusag. A titkos kasztralas biztos az, nem de ? Kis arja politikai nezet volt am ott is.

    Csak egy a sok kozul: "Az 1975-ig (!) fennmaradó törvényt a hatvanas évek lázadó fiataljaira is alkalmazták, például motoros-, hippi vagy rocker bandák felszámolása esetén. A sterilizálás elvben minden alkalommal önkéntes volt, a gyakorlatban azonban a fiatalok inkább választották az ivartalanítást, minthogy sok évre börtönbe kerüljenek. A svéd állam csak 1999-ben ismerte el bűneit, ekkor 62 ezer embernek fizettek kártérítést, az „elveszett jövő” fejében. "
  • dartois83
    #8
    Nem hallottam ilyenről Svédországban, de ha küldenél egy linket, azzal lehet, hogy felvilágosítanál. Amúgy meg az egészségügyi szabályoknak mi közük van a demokráciához? Pl. a béranyaság itthon tiltott, az USA-ban pedig teljesen elfogadott.
  • Tetsuo
    #7
    A Facebookon is kötelező, nem?
    Engem azért töröltek, mert nem csatoltam igazoló dokumentumot, - gondolom - miután valaki jelentett, hogy nem az igazi nevemmel vagyok.
  • RAZOR27
    #6
    hehe, mondjuk őket még meg is értem :D
  • Jakuza1
    #5
    Nem fog bekopogni svedorszagban ja. Hallottal mar arrol, hogy svedorszag allamilag finanszirozott olyan programot, ami a "mas nacio"belieket sterilizalt az egeszsegugyuk segitsegevel? Demokracia mi ? Jaah kerem Svajcban ugyanugy jelen volt az eugenika.
    A demokracia addig mukodik, amig nem kezded el hangosan kritizalni a hatalmat vagy a kiszolgaloit. Max nem az avh megy ki erted, hanem a rendorseg.
  • dartois83
    #4
    Talán nem ázsiai országokat kellene felhozni példaként, a demokrácia európai eredetű. Dél-Korea nem olyan rég még katonai diktatúra volt, csak engedték pár cégnek, hogy kapitalista módon felfusson (így kezdett el prosperálni az LG és a Samsung is). Az a nagy helyzet, hogy sehol nem tökéletes a demokrácia, de ha pl. saját névvel kritizálsz valamit vagy valakit, főleg állami tevékenységet vagy a politikusokat, akkor mondjuk Svédországban nem fog bekopogni valami ÁVH szerű szerv. Kínában simán és sajnos az az érzésem, hogy itthon is ilyen irányba akarják vinni...
  • Jakuza1
    #3
    Demokracia ? Hol? Mert olyan egy orszagban sem letezik, csak rafogjak, hogy az.
  • zola2000
    #2
    Demokracia? Ugyan, valakit bortonre iteltek, csakmert eszak koreai munkasmozgalmi dalokat talaltak nala, volt egy egyuttes, akiknek a dalat letiltottak a tvbol, csakmert tartalmazott egy japan szot (valami szigetvita idejen volt ez hir)
  • Vamp17
    #1
    Mielott beindulna a diktaturazas.... Del-koreaban hosszu evek ota igy van, pedig az "elvileg" demokracia.....