Balázs Richárd

Különös foltot észleltek a Ceresen

Furcsa, vibráló fehér foltot észlelt a NASA szondája a Ceres törpebolygón. A tudósok most még csak találgatni tudnak.

A folt az égitestről január 13-án készült felvételeken bukkant fel. A képeket január 19-én tették közzé, a Dawn űrszonda tudóscsoportja, azonban nem adott magyarázatot a fehér folt mibenlétére. "Igen, megerősítjük, hogy van valami a Ceresen, ami több napfényt ver vissza, de hogy mi az, az egyelőre rejtély" - nyilatkozott a Space.com-nak Marc Rayman, a Dawn expedíció igazgatója és főmérnöke.

Az új fotókon a Ceres felszínének sötét és világos területei láthatók, ami kráterekre utal, jelenleg azonban még egyik felszíni jegy sem kivehető, beleértve a világos foltot. "Nem tudjuk, mi lehet a fehér folt, de mindenképpen érdekes" - folytatta Rayman. "Arra sarkal minket, hogy oda küldjünk egy űrhajót, hogy kiderítsük, és pontosan ezt is fogjuk tenni! Ezért, amint a Dawn jobban rá tud fókuszálni a Ceresre, kiváló részletességgel láthatjuk majd"


A Ceres egyedülálló naprendszerünkben. Ez az aszteroida-öv legnagyobb objektuma, osztályzása szerint aszteroida, ugyanakkor megkapta a törpe bolygó minősítést is, igaz 950 kilométeres átmérőjével a Naprendszer legkisebb ismert törpe bolygója.

A 466 millió dolláros Dawn űrszonda március 6-án áll pályára a Ceres körül. 2007-ben hagyta el a Földet, 2011-ben egy évet töltött a Vesta aszteroida, az aszteroida-öv második legnagyobb objektumának tanulmányozásával.

Míg a Vesta a Naprendszer belső bolygóival mutat számos hasonlóságot, a Ceres a legkülső bolygók tulajdonságaival rendelkezik. A Ceres tömegének 25 százaléka vízből áll, ami azt jelentheti, hogy még a Földnél is több friss vizet rejt. Ezt támasztják alá a tudósok által megfigyelt, felszínről kilövellő vízpára sugarak, amik vulkánszerű jég-gejzírekből származhatnak. A fehér folt egy újabb érdekesség az amúgy is lenyűgöző égitesten.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Irasidus #25
  Egyre izgalmasabb a Ceres. Újabb Fényes folt Jég, sóhegy, vulkán, esetleg meteorbecsapódás-ok?
 • Romanov555 #24
  Kurvanagy napernyő. Mi lenne.
 • who am I 7 #23
  csak a gyíkemberek helyeztek oda egy reflektort, hogy megtévesszék a mélyentisztelt publikumot
 • Etinger #22
  "A vicc az, hogy amint megjelent egy antiufó komment a viccelődések között, te máris megtámadva érezted magad."

  +1 :'D
 • kissssss #21
  .... már késő!
 • gothmog #20
  Egyébként szerintem a Ceres az Átjáró-aszterodia. Ha esetleg mégsem, akkor a Pluto lesz az.
 • gothmog #19
  "még senkit nem láttam azt állítani, hogy ufóbázis lenne" -senki, csak pl. te is te egy kommenttel korábban :)
  A vicc az, hogy amint megjelent egy antiufó komment a viccelődések között, te máris megtámadva érezted magad.
 • Alexease #18
  "A Hubble űrtávcső képei a Ceresről. 2003 áprilisában készültek, körülbelül 30 km-es felbontással. A fehér folt pontos oka nem ismert." :)

  http://hu.wikipedia.org/wiki/Ceres_(t%C3%B6rpebolyg%C3%B3)#mediaviewer/File:Ceres_Rotation.jpg
 • NEXUS6 #17
  Ufók mí? Hüék!

  Csak nehogy ...
  XD
 • Etinger #16
  Igazad van, szóval pl "40 éve jártunk először a Holdon" cikkeknél feltűnő, "Kamu az egész, mert..." kommentekre gondoltam :)