Berta Sándor

Az Apple is tiltólistára került Kínában

Folytatódik az ázsiai államban a külföldi gyártók és termékek elleni blokád.

A kínai kormány újabb szigorításokat vezetett be az IT-beszerzések területén és átmenetileg megtiltotta a hivataloknak, hogy megvásárolják az Apple termékeit. A Bloomberg tudósítása szerint a beszerezhető készülékek listáján júniusban még szerepelt az iPad, az iPad Mini, a MacBook Air és a MacBook Pro, de júliusban már nem. Az iPhone eleve nem is volt a listán. A háttérben alighanem biztonsági aggályok állhatnak, ugyanis az iPhone nemrég nemzetbiztonsági kockázat lett az ázsiai országban.

A lista egyébként egyaránt vonatkozik a kínai kommunista pártra, a minisztériumokra és a tartományi kormányokra, s a következő változatát csak jövő januárban hozzák nyilvánosságra. Mark Po hongkongi elemző az intézkedés kapcsán megjegyezte, hogy ha egy kormány levesz néhány árucikket egy ilyen listáról, akkor azzal egyértelmű jelzést küld a cégeknek és az állami intézményeknek is. Peking biztosítani akarja, hogy a külföldi vállalatok ne rendelkezzenek túl nagy befolyással az ázsiai országban.

A Caixin kínai médiaház ugyanakkor azt írta, hogy a lépés egyedül azzal van összefüggésben, hogy az Apple nem tett eleget a kormány korábbi kérésének és nem tüntette fel az eszközök energiatakarékossági adatait. Emellett a döntés nem jelent automatikus beszerzési tilalmat a hivatalok számára és Peking most még nem követeli meg, hogy a közintézmények által megvásárolt eszközök megfeleljenek a különleges energiafogyasztási előírásoknak.

Kína az elmúlt hónapokban száműzte a kormányzati számítógépekről a Windows 8 operációs rendszert és a külföldi vírusirtókat, valamint kezdeményezte, hogy a helyi kereskedelmi bankok az IBM szerverei helyett a jövőben kínai berendezéseket használjanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Ulkesh #3
  "A Reutershez tegnap eljuttatott fax így fogalmaz:
  “Bár az Apple rendelkezik a listára kerüléshez szükséges tanúsítványokkal, a gyártó nem adta le részünkre a törvény által előírt igazoló okiratokat. A cég termékeit csupán egy havi ár-kiigazítás erejéig vontuk vissza az oldalról, röviddel azután visszakerültek a vásárolható termékek közé.”"
 • vafeN #2
  Tudom én vagyok a hülye, de ezzel hogyan javítják a külkereskedelmi mérleget ?
 • ostoros #1
  Javítják a külkereskedelmi mérleget. Nekünk sem ártana.