Berta Sándor

Ezúttal a külföldi vírusirtókat száműzték Kínából

Az ázsiai állam újabb szigorításokat vezetett be kormányzati szinten.

Kína a jövőben kizárólag helyi fejlesztésű vírusirtók használatát engedélyezi a kormányzati számítógépeken. Minderről a Beijing Qingnianbao és a People’s Daily számolt be. A helyi kormányzati beszerzési ügynökség döntésének okairól egyelőre nem lehet tudni semmit, csak gyanítani lehet, hogy az intézkedés összefügg azzal a korábbi határozattal, hogy biztonsági okokból az új kormányzati asztali számítógépekre, laptopokra és táblákra megtiltják a Windows 8, illetve a Windows 8.1 operációs rendszerek telepítését. További lehetséges indok lehet, hogy Peking attól tart, hogy a Microsoft termékei együttműködnek az Amerikai Egyesült Államok titkosszolgálataival, amelyek így akár államtitkokhoz is juthatnak.

A kormányzati beszerzési ügynökség törölte az ajánlott biztonsági szoftverek közül a Symantec és a Kaspersky Lab termékeit, a listán így kizárólag öt helyi fejlesztőcég maradt. Ezek a Beijing Jiangmin, a CAJinchen, a Qihoo 360 Technology, a Rising és a Venustech. A Bloombergnek nyilatkozó források rámutattak, hogy a közbiztonsági minisztérium már júniusban felhívta a figyelmet a Symantec megoldásaiban lévő állítólagos kiskapukra. Ezt az információt viszont nem hozták nyilvánosságra.

Alejandro Arango, a Kaspersky Lab szóvivője kijelentette, hogy kivizsgálják az esetet és mindenképpen egyeztetni fognak a kínai hatóságokkal. A Symantec ugyanezt ígérte és hozzátette: sem az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatala (NSA), sem más amerikai kormányzati szervek számára nem rejtettek el titkos funkciókat vagy kiskapukat a termékeikben.

Kína az elmúlt hónapokban nem csupán a Windows 8 operációs rendszert száműzte a kormányzati számítógépekről, hanem kezdeményezte, hogy a helyi kereskedelmi bankok az IBM szerverei helyett a jövőben kínai berendezéseket használjanak. Ezt követően pedig az iPhone is nemzetbiztonsági kockázat lett az ázsiai országban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • int #5
    Két legyet egy csapásra kereskedelmi mérleg javítás+saját kémproramok biztosítása
  • Csaba161 #4
    Persze, mert a külföldi vírusirtók felfedeznék, hogy a Kínai kormány VÍRUSOKAT meg KÉMPROGRAMOKAT telepít gépekre, hogy figyelje az alkalmazottakat...
  • Narxis #3
    Értelmetlen. Favágó módszer a vírusirtókon keresztüli adatszerzés. Sokkal kifinomultabb módszerek vannak erre.
  • ostoros #2
    Hát az. Itt lenne az ideje, hogy az Eu is észbe kapjon.
  • Tetsuo #1
    Helyes.