Berta Sándor

Iriggyé, magányossá és függővé tesz a közösségi web?

A nagyszerű lehetőségek ellenére egyáltalán nem veszélytelenek a közösségi portálok.

A Facebook és más közösségi platformok a felhasználók kétharmadát féltékennyé teszik mások sikereivel kapcsolatban, míg vannak, akik kifejezetten rondának gondolják magukat azután, hogy felkerestek egy ilyen oldalt. Günter Jaritz szakértő úgy vélte, hogy a közösségi honlapok elsődleges feladata - a televízióhoz hasonlóan - az önmegjelenítés és mindez féltékenységet válthat ki másokból. Sok felhasználó ráadásul úgy érzi, hogy túl sok időt tölt el a közösségi weben, ennek ellenére nem tudják korlátozni vagy leállítani a tevékenységüket.

A felhasználók jelentős része azért látogatja ezeket a platformokat, hogy kapcsolatban maradjon a barátaival, viszont hajlamosak iriggyé válni, ha azt látják, hogy az ismerősüknek sokkal több barátjuk van. A magány érzése minden harmadik regisztrált tagnál kialakul, ez az egyik legnagyobb veszély ezen a területen. A digitális kapcsolatok sosem képesek helyettesíteni a valódi kapcsolatokat. Felmérések szerint az érzésekkel és érzelmekkel kapcsolatos bejegyzések majdnem minden második személyt idegesítenek.

Elsősorban a fiatalok ismerik el, hogy függővé váltak. Éppen ezért ideje néha szünetet tartani, különösen akkor, ha valaki úgy érzi, hogy másokhoz kezdi hasonlítani magát és függeni kezd az adott szolgáltatástól. Ilyen esetekben egyébként megfigyelhető, hogy megváltoznak a felhasználói szokások és sokan előtérbe helyezik a valódi kapcsolataikat. Miként az is előfordul, hogy például a mobiljukra korlátozzák a közösségi portálokhoz való hozzáférést.

William Deresiewicz kultúrkritikus 2010 februárjában szintén azt állapította meg, hogy magányossá teszik az embereket a közösségi portálok. A szakember szerint az internet világában a barát szó helyett sokkal jobb lenne a kapcsolatot alkalmazni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)