Berta Sándor

Automatikusan kiszűrhetők a közösségi médiában a hazugságok?

A Pheme európai uniós projekt keretében arra a kérdésre keresik a kutatók a választ, hogy mennyire megbízhatóak a közösségi médián keresztül terjesztett információk.

A 2014 eleje óta tartó és három évre szóló Pheme programban a MODUL Egyetem munkatársai vesznek részt, akiknek angol, német, svájci, bolgár, spanyol és kenyai kollégáik segítenek. A tudósok a helyes információknak a hazugságoktól és félrevezető adatoktól való megkülönböztetésére többek között nyelvészeti és grafikus módszereket alkalmaznak, s azokat ötvözik a Big Data-elemzésekhez használt technológiákkal.

A szakértők célja egy olyan hazugságvizsgáló eljárás kifejlesztése, amely a közösségi médián keresztül terjesztett hírek esetében alkalmazható. A Pheme projekt technológiai alapját a tavaly decemberben lezárt DIVINE programmal alapozták meg, ami az információs helyek dinamikus integrációjával és vizualizációjával foglalkozott. Arno Schal, a MODUL Egyetem Új Médiatechnológiák Intézetének vezetője közölte: a hagyományos média - függetlenül attól, hogy digitális vagy analóg - kezdi elveszíteni a tájékoztatásban betöltött pozícióját. Ezt a szerepet egyre inkább a felhasználók veszik át, akik egyre több információt terjesztenek egyre nagyobb sebességgel. Az ilyen módon felkapott témák pedig komoly kihívások elé állítják mind a cégeket, mind pedig a kormányokat.

A kutatócsoport a találgatások, a hamis és a félrevezető információk azonosítására, valamint a közösségi vitákra akar összpontosítani. Az, hogy milyen hír melyik kategóriába tartozik, nagy mértékben attól függ, hogy milyen minőségű információt tartalmaz, illetve milyen dolgokkal hozható összefüggésbe. A hosszú távú cél a hazugságok, a félretájékoztatások és a találgatások automatikus kiszűrése.

A legfontosabb természetesen a forrás, de kiemelt szerepet kapnak a beszédtechnológiai és a webes tudományos módszerek, valamint az elemzések is. Az egészségügyi információk esetében a leghitelesebb forrásnak jelenleg a PubMed számít, ami a világon az ilyen jellegű anyagok legnagyobb online adatbázisa. Végül kiértékelik azt is, hogy egy információ miként terjed, ki és milyen módon jut hozzá bizonyos adatokhoz, továbbá azt is, hogy mikor és kinek küldi tovább.

Két esettanulmányt is készítenek majd. Az egyikben az egészségügyi információs rendszerek megbízhatóságát fogják tesztelni. Itt figyelembe veszik, hogy a hírek és pletykák a különböző betegségekről - mondjuk a sertésinfluenzáról - miként jelennek meg és hogyan terjednek el. A cél a mielőbbi felismerés. A másik tanulmány során a BBC és a Südwestrundfunk bevonásával azt akarják megvizsgálni, hogy mennyire hitelesek a digitális újságírásban a felhasználók által generált tartalmak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Archenemy #8
  "Büntetni kell a hazudozást! Aki élőszóval hazudik, annak ki kell vágni a nyelvét (stb)"

  Igen igen! És majd én eldöntöm, hogy mi az igazság, meg mi a hazugság! Pl. hogy ettől "megoldódik sok kérdés", az egyértelműen hazugság, na jöhetsz akkor ujjlevágásra, baltát nem kell hozni, az van!
 • Jakuza1 #7
  Elobb nem a kozossegi mediaban kellene szurni.
  Hanem a kozszereplok koreben. Persze ha mondjuk egy politikus hazudik, az emberek kepebe, az nem gond.
 • tar86 #6
  Büntetni kell a hazudozást! Aki élőszóval hazudik, annak ki kell vágni a nyelvét, aki a neten közöl valótlanságokat, hazugságot, annak le kell vágni az újait és egy időre megoldódik sok kérdés, például taccsra kerülnek a történelemhamisítók, politikusok, igehirdetők, reklámszakemberek és hasonló állatfajták !
 • Sajátvéleményem #5
  Egy új cenzúra fajta.
 • fonak #4
  Abban egyetértek, hogy nem baj, hogy a hagyományos média teret veszít, de azért a közösségi médián keresztül rengeteg hülyeség is terjed, sok ember mindent gondolkodás elhisz, és megosztja.
 • halgatyó #3
  Pontosabban: azokat az infókat akarják kiszűrni, amik őnekik nem tetszenek.
  Itt van az ő nagy bajuk: " a hagyományos média - függetlenül attól, hogy digitális vagy analóg - kezdi elveszíteni a tájékoztatásban betöltött pozícióját"
  Vagyis a hazugságaik tengerén kezdenek átlátni az emberek.
  Hűűűűűha! Ezt ám meg kell akadályozni!
  Indítanak is ilyen projekteket, sokmillió euróból. Rohadjanak szét.
 • Inquisitor #2
  Hát ez az. Ha valakit félretájékoztatnak fontos ügyekben vagy "vallási" alapon hisz nem létező tényekben, akkor megette a fene a kutatást.
 • Archenemy #1
  Azt gondolnám, hogy így nem egzaktul a hazugságokat lehet majd kiszűrni, hanem a felhasználók által hazugságnak gondolt információkat. A gond akkor van, ha a kettő nem egyezik.